Bir dizi açılış ve temel atma töreni için Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile Kahramanmaraş’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kentin geleceği için önem arz eden dev tesislerin temel atma törenini ve açılışını gerçekleştirdi. Kentte ilk olarak Kahramanmaraş Valiliği’ni, daha sonra Büyükşehir Belediyesi’ni ve AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Bakan Eroğlu, ziyaret sonrası 278 milyon TL değerindeki 16 tesisin temel atma töreni için 12 Şubat Stadyumuna geldi. Stadyum içerisinde vatandaşlarla tokalaşan ve bol bol hatıra fotoğrafı çektiren Bakan Eroğlu, daha sonra törenin düzenleneceği yere geçti. Burada DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un selamlama konuşmasının ardından kürsüye gelen Bakan Eroğlu, yatırımlar hakkında bilgiler verdi. Konuşmasına “Benim Kahramanmaraş’a ayrı bir gönül bağım var” diyerek başlayan Bakan Eroğlu, yapacakları 16 tesisin 10’unun DSİ’ye ait olduğunu vurguladı. Bugüne kadar kente 132 müjde verdiklerinin altını çizen Bakan Eroğlu, bu projelerin toplam maliyetinin bir buçuk milyar TL olduğunu kaydetti. Sözlerinin devamında Kahramanmaraş’a övgüler yağdıran Bakan Eroğlu, “Türkiye'de bugün siyasi istikrar varsa bunun temelinde Kahramanmaraş var” diye konuştu.

“HEM BİR BİLİM HEM DE BİR GÖNÜL İNSANI”
Bakan Eroğlu’nun konuşmasının ardından kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise, Veysel Eroğlu’nun hem bir bilim hem de bir gönül insanı olduğunu söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu’nun Türkiye ve Kahramanmaraş’a kazandırdığı eserlerin insanların kullanımına, insanların istifadesine sunulmuş en faydalı eserler olarak tanımlayan Kaynak, yaptığı yatırım ve hizmetlerden dolayı Bakan Eroğlu’na teşekkür etti. Türkiye’nin bölgesinde kıskanılan, lider ve parlayan bir ülke olduğunun altını çizen Kaynak,Bu nedenle biz bütün bu işleri yaparken bir yandan da Türkiye üzerinde hain emelleri olanların ve onların kuklalarının, onların maşalarının oyunlarıyla mücadele ederek, bugünlere geliyoruz” ifadelerini kullandı.

“KAHRAMANMARAŞ’A AYRI BİR GÖNÜL BAĞIM VAR”
Kahramanmaraş’a ayrı bir gönül bağının olduğunu dile getiren Bakan Eroğlu, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş, yiğitler ve kahramanlar diyarı. Dolaysıyla buraya ne yapılsa azdır anlayışıyla bugünde sizlere hem müjdelerle hem de 16 tane dev tesisin temel atma töreni için geldik. Hepinizin mübarek Ramazan Bayramı’nı şimdiden tebrik ediyorum. İnşallah bu bayramlar milletimizin birlik, beraberlik, kardeşlik olgusunun daha da pekişmesine vesile olur. Yapılan çalışmaların kısa bir özetini burada size anlatmak istiyorum;  yapacağımız 16 tesisin 10 tanesi DSİ’ye ait. Özellikle yaptığımız yatırımlar içerisinde sulamalar, barajlar ve dere ıslahları var. Ayrıca Orman Genel Müdürlüğümüz çok güzel bir paket hazırladı. Bu paketin içerisinde birçok yatırım var. Bunun dışında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzle yeni bir proje başlattık. Bunun da amacı Kahramanmaraş’taki güzellikleri bütün dünyaya açmaktır. Burada muhteşem tabiat güzellikleri var, bu vesile ile Yavşan Yaylası tabiat parkını ilan ettik, inşallah onla ilgili altyapı çalışmalarının temelini de bugün atacağız.”

“1 MİLYAR 600 MİLYON TL BÜTÇEYLE GELDİK”
Kahramanmaraş’a bir milyar 600 milyon TL bütçeyle geldiklerini kaydeden Bakan Eroğlu, verdikleri müjdelerin 89’unun tamamlandığını, 43’ünün ise yapımına devam edildiğini söyledi. Bakan Eroğlu, “Bütün bu tesislerin başta Kahramanmaraş’ımıza olmak üzere, bütün ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim. Biliyorsunuz geçen yıl 12-13 Kasım’da geldiğim zaman buraya müjde verdik, şimdiye kadar verdiğimiz 132 müjde var. Toplam maliyeti bir buçuk milyar lira. Ama eli boş gelmekte olmazdı, çünkü bizim kültürümüzde bir yere gidilirken eli boş gidilmez. Bu seferde sevgili Kahramanmaraşlılara 10 tane daha müjdeyle geldik. Dolayısıyla 1 milyar 600 milyon TL civarında bir bütçeyle geldik. Bakın 13-14 Kasım 2017 tarihinde bundan 7 ay önce verdiğimiz daha önceki müjdelerin 89’u tamamlandı. 43 tanesi de yapılıyor. Dolayısıyla biz sözünün eri bir hükümetiz. Benim yetkim 46 yıl. Gelecekteki bakana şimdiden mektup yazıyorum, şimdi belki yeni doğmuştur yâda çocuktur. Mektupta, ‘sayın bakanım 49 yıl ben uzattım, 49 yılda sen uzat’ diye orman bakanlığımızın kasasına bırakacağım” şeklinde konuştu.

“NE SÖZ VERDİYSEK YAPIYORUZ VE YAPACAĞIZ”
“Ne söz verdiysek Allah'ın izniyle yapıyoruz ve yapacağız” diyen Bakan Eroğlu, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Kahramanmaraş'ı ben çok iyi biliyorum. Buraya defalarca kez geldim. Buraya milletvekilleri ve Başbakan Yardımcım dışında en çok gelen, ziyaret eden hizmetkar benim. Şu ana kadar Kahramanmaraş'a 24 milyar lira yatırımla destan yazdık. Sizler de gereğini yaptınız. Gerek 1 Kasım seçimlerinde gerekse halk oylamasında bana göre Türkiye birinciliğini kazandınız. Türkiye'de bugün siyasi istikrar varsa bunun temelinde Kahramanmaraş var. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak Kahramanmaraş'a en çok yatırım yapan bakanlığız. Siz her şeyin en güzeline layıksınız. Bu yatırımları sözleşmelerdeki tarihlerde bitirmelerini rica ediyorum. Çünkü bizim bakanlık olarak sloganımız “Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Zamanla yarışıyor.” Bundan ötürü zamanla yarışmaya mecburuz. İnşallah en kısa zamanda bu tesisleri inşa edeceğiz. Ayrıca bizim Kahramanmaraş’a çok büyük bir müjdemiz var. Akdeniz Gelişim Projesinde Kahramanmaraş ve civarına 33 milyar TL’den fazla yatırım yapılacak. Bu yapılacak olanları ben bizzat sırasıyla saydım. İnşallah bu projeyi de 31 Aralık 2019 saat: 16.59’a kadar bitireceğiz.

“BİR İŞ YAPINCA YAPTIĞINIZ İŞTEN BİRDEN FAZLA FAYDA ÇIKACAK”
Yapılan bir işten birden fazla fayda sağlanması gerektiğini savunan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, yeni modelin bu olduğunu vurguladı. Kaynak, “Orman ve Su İşleri Bakanımız benim önceden beri hürmet ettiğim bir ağabeyimdir. O hem bir bilim adamı hem bir gönül adamıdır. Allah’a hamt olsun Türkiye’mizin tarihine bakıldığında ülkemize hizmet eden insanların arasında ismi en başta sayılanlar arasında yerini alacaktır. Efendimiz; “İnsanların en hayırlısı, insanlara hizmet edendir” buyuruyor. Orman ve Su İşleri Bakanımızın ismini biz ilk defa cumhurbaşkanımızla beraber İstanbul su sıkıntısı ile kırılırken, İstanbul’un musluklarından su akmazken, İstanbul’a civar illerden tankerlerle su getirilirken, bu sorunu çözdüğünde duymuştuk. Sonra AK Partili yıllarda ben il başkanı, Orman ve Su İşleri Bakanımızda DSİ Genel Müdürü idi. Şimdi geriye doğru baktığımızda hem Türkiye’ye kazandırdığı hem Kahramanmaraş’ımıza kazandırdığı eserler insanların kullanımına, insanların istifadesine sunulmuş en faydalı eserlerdir. Bir yandan yaptığınız çalışmalarla kontrolsüz, azgın akan sulara gem vuracaksınız, bir yandan o suların elektriğini Türkiye’nin istifadesine sunacaksınız, bir yandan o suları bizim Anadolu’muzun topraklarına sulama suyu olarak vereceksiniz. Bir yandan selden, heyelandan dolayı insanlar tabii afetlerde can vermesinler diye dere ıslahlarını, taşkın korumalarını yapacaksınız, bir yandan yeni bir bakış açısıyla ıslahını yaptığınız derenin etrafını bir rekreasyon alanı ile o şehrin o beldenin insanların hizmetine sunacaksınız. İşte yeni model budur. Bir iş yapınca yaptığınız işten birden fazla fayda çıkacak” dedi.

“TÜRKİYE’DE EN FAZLA HES BARINDIRAN İLİZ”
Türkiye’de en fazla Hidroelektrik Santrali’nin Kahramanmaraş’ta olduğunu belirten Kaynak, şöyle konuştu: “Bizde Kahramanmaraş olarak bakanımızdan çok fazla istifade ettik. Kendisi az önce söyledi. Kahramanmaraş’ta son 15 yılda yapılan kamu yatırımlarının birinci sırasında DSİ yatırımları yer almaktadır. Tabii Orman Bakanlığımızda. Bugün itibariyle Kahramanmaraş’ta sadece 3 tane içme suyu tesisi yapılmış ve işletmede. Bir içme suyu projesi yürüyor. 5 barajımız yapılmış ve işletmede. 16 projemiz yürüyor. 3 gölet işletmeye alınmış vaziyette, 2 gölet yürüyor.  Sulama tesislerinin 10 tanesi yapılmış ve işletmede, 25 tanesinin yatırımları sürüyor. Bunların yanında 90 dere ıslahı sel ve taşkın önleme amacıyla yapılmış, 19’unun yapımı devam ediyor. 35 Hidroelektrik Santrali (HES) yapılmış. Bu Türkiye için rekordur. Karadeniz bölgesini saymaz isek Türkiye’de en fazla HES barındıran iliz. Bütün bunlara ilave bakanımız yine önemli göletlerin sulama müjdesini verdi. Kahramanmaraş 5 yıl sonra 2023’e geldiğimizde bu projelerle sulanmayan bir metrekaresi dahi kalmayacak ve Kahramanmaraş Türkiye içerisinde bakanımızın hemşerilerimizle olan muhabbeti dolayısıyla “Bin köye, bin gölet” projesinden en fazla istifade etmiş il olacak. Bakanımız Eroğlu Beyefendiye yapmış olduğu bu hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum.”

“TÜRKİYE BÖLGESİNİN KISKANILAN LİDER VE PARLAYAN ÜLKESİDİR”
Türkiye’nin bölgesinde kıskanılan, lider ve parlayan bir ülke olduğunu ifade eden Kaynak, geçen yıl yaşanılan 15 Temmuz hain darbe girişimini henüz unutmadıklarını dile getirdi. Kaynak, “Arkası sıra o mücadele devam ederken, ülkemizin Doğusunu, Güneydoğusunu kan gölüne çeviren 40 binden fazla insanımızın canına mal olan PKK terör örgütü ile mücadelemiz en üst seviyede devam etti.  Bütün dünya sadece lafını yaparken, DEAŞ terörüne karşı bütün dünyada en etkin mücadeleyi Allah'ın izniyle Türkiye veriyor. Bütün bu işleri yaparken Türkiye bir yandan terörle mücadele ederken, bir yandan da kendi dışındaki gönül coğrafyasındaki insanlara duyarsız kalmıyor. Türkiye'den başka müracaat kapısı kalmamış Filistin ile Gazzeli kardeşlerimize Mersin Limanı'ndan bir gemiyi yolcu ettik. Ramazanın ilk pazarında da yine Mersin Taşucu Limanı'ndan açlığa, yokluğa mahkûm edilmiş, adeta ölüme terk edilmiş 3 milyon Somalili kardeşlerimize bir yardım gemisi göndermiştik. Allah'a hamd olsun Türk Deniz Kuvvetlerimizin Giresun firkateyninin eşlik ettiği bu gemimiz dün itibarıyla Somali'nin Mogadişu Limanı'na ulaşmış. Yokluktan, kıtlıktan dolayı her gün ölümle burun buruna gelen Somalili yavrularımızın bayramda sofrasına, ramazanda iftar sofrasına aş ulaştırmış olacak.

“EKONOMİ OLARAK BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ”
Türkiye’nin ekonomik olarak büyümesine devam ettiğinin bilgisini veren Kaynak, şunları kaydetti: “Biz Gazze ve Somali ile dünyanın neresinde mazlum varsa oralarla gönül köprüsünü kurarken aynı zamanda partimiz bu hafta sonu ülkemizin teröre düçar olmuş bütün illerinde de Gönül Köprüsü projeleri gerçekleştirdi. Biz bütün bu işleri yaparken Allah'ın izniyle darbecilerle mücadele ederken, terörle mücadele ederken, Türkiye'nin kalkınma mücadelesi devam ederken, Türkiye ekonomik olarak da büyümesine devam ediyor. İşte son çeyrekte Türkiye'miz OECD ülkelerinin iki misli yüzde 5 oranında büyümüştür. Türkiye, gerek döviz kurlarındaki gerek borsa değerlerindeki rakamlarla yine tarihi rekor kırmıştır. Bütün bu gücü bilesiniz ki milletimizin desteği, milletimizin birliği, beraberliği bizlere vermektedir. Bizim yolumuz Hak yoludur, milletin tayin ettiği yoldur. Bizim yolumuz ülkeyi kaosa götürmek için ülkeyi başkalarına şikâyet etmek için çıkılan yollar asla değildir. Bayırbucak Türkmenleri bizim hem gardaşımızdır, hem soydaşımızdır, hem dindaşımızdır. Bizim milletimiz, hiçbir çaresizi, hiçbir mağdur, hiçbir mazlumu yalnız bırakamaz" diyen Kaynak, "Ülkesini başka yerlere şikâyet için, ülkesinin liderini uluslararası ceza mahkemelerine gönderebilmek için afişe ettikleri, o ihanet ettikleri belgeleri yayınlayanlardan dolayı verilen ceza birilerinin yollara düşmesine sebep oldu. Türkiye'nin zor günleri aslında devam etmektedir.”

“AKLA ZİYAN BİR İŞTİR”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na çağrıda bulunan Kaynak, şöyle konuştu: “Bizim silahlı kuvvetlerimiz, polisimiz, askerimiz, korucularımız tarihimizdeki en önemli mücadelelerini Doğu'da, Güneydoğu'da sürdürürken, DEAŞ'a karşı dünyadaki en etkili mücadeleyi sürdürürken ülkemizin birliğine, beraberliğine kast etmiş FETÖ ile mücadele sürerken, Türkiye'nin ana muhalefet liderinin 18 yaşındaki delikanlılar gibi yollara düşüp protesto eylemlerinde bulunması akla ziyan bir iştir. Türkiye için bütün demokratik kanallar açıktır. Türkiye'nin Meclisi açık, Türkiye'nin basın yayını medyası açık ve Türkiye'nin hak arama yolları açıktır. Hak arama yolu milletin tayin ettiği Anayasamızın tayin ettiği yoldur. O yüzden Kılıçdaroğlu’na bir defa olsun, bu tarihi eşikte bu milletin menfaati için bu kararını bir kez daha gözden geçirmesini ben temenni ediyorum.”

“ŞEHRİMİZ AÇISINDAN ÇOK MÜHİM VE BEREKETLİ BİR GÜN”
Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, şunları dedi: “Gerçekten bugün şehrimiz açısından çok mühim ve bereketli bir gün. Özellikle muhtarlarımızla yaptığımız toplantılarda, İl Koordinasyon toplantılarında ve Başbakan Yardımcımızın talimatlarıyla il yatırımlarını izleme toplantılarını gündeme aldığımız zaman, Devlet Su İşleri ve Orman Su İşleri Bakanlığının yaptığı yatırımlarla yerelde hiçbir sorunun olmadığı müşahede ediliyor. Bütün kamuoyundan bu noktada Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın icraatlarına yönelik ciddi bir teveccüh olduğunu belirtmek istiyorum. Özellikle en son Başbakan Yardımcımızın talimatıyla yaptığımız Yatırım Değerlendirme Toplantısında da bunu hep beraber gördük. Başbakan Yardımcımıza ve Bakanımıza bizleri böyle hizmetlerle buluşturduğunuz için teşekkür ediyorum.”

“KAHRAMANMARAŞLILARA HAYIRLI OLSUN”
DSİ Genel Müdürü Murat Acu, şunları kaydetti: “278 milyon TL bedelinde 16 adet tesisin temel atma merasimini gerçekleştireceğiz. 2 adet sulama, 1 adet baraj, 3 adet baraj ve sulaması, 1 adet gölet ve sulaması, 7 adet taşkın koruma, 1 adet Orman Genel Müdürlüğümüzün tesisi, 1 adet Doğal Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzün tesisi olmak üzere 278 milyon TL maliyetinde olacak tesislerle 90 bin dekar tarım arazisine 23 milyon metreküp su depolayacağız. Bir ilçe 6 mahalle ve bir tesis taşkınlardan korunacak. Bunlar tabi taşkın koruma amaçlı yaptıklarımız. Adatepe Sulaması 2. kısım inşaatı 59 bin dekar alana hizmet edecek, 75 milyon TL değerinde. Sireşanlı Pompaj sulaması 1. kısım 22 bin 500 dekar araziye hizmet edecek, 50 milyon TL değerinde. Andırın Geben Barajı da çok önemli bir proje, 19 milyon metreküp su depolayacağız bu barajımızda. 40 metre yüksekliğinde ve 39 bin dekar araziye hizmet edecek. Bunun yanında Türkoğlu İmalı Barajı, Göksun Bozöyük Barajı, Andırın Geben-Kaleboynu Barajı ve merkez Başderviş göleti ve sulaması, bunlar su depolama alanlarımız. Elbistan ilçe merkezi, Menzelet Barajı, Sapçağan Deresi, Domuzboğaz Deresi de diğer projelerimiz. 278 milyon TL bedelinde 16 adet tesisin Kahramanmaraşlılara hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

“MARKA ŞEHİR OLMA YOLUNDA GÜÇLÜ ADIMLARLA YÜRÜYORUZ”
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise şunları söyledi:Orman ve Su İşleri Bakanımız bereketiyle geldi. Hamdolsun bu mübarek günde Kahramanmaraş’ımıza çok güzel müjdelerle geldi. Daha önce verdiği müjdelerin temellerini atmaya geldi. Bakanımız Kahramanmaraş’ımıza çok önemli hizmetler yapılmasına vesile oldu. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hem Orman ve Su İşleri alanında hem de belediyecilik alanında, mesire alanları oluşturmamızda başta Menzelet olmak üzere ve diğer çalışmalarımızda Kahramanmaraş’ımıza su temini konusunda yaptığımız çalışmalarda bizlere vermiş olduğu desteklerden dolayı kendilerine minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Başbakan Yardımcımız bu görevi atandığından sonra Kahramanmaraş’ımızın ve Büyükşehir’imizin her türlü sorunlarının çözümünde bizlerle istişare ederek sonuca gitme gayretinde bulunduğundan dolayı kendilerine de minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Marka şehir olma yolunda Kahramanmaraş’ımız çok güçlü adımlarla geleceğe yürümekte. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın izinden onun çizdiği misyon doğrultusunda bizler büyüklerimizin peşinden Kahramanmaraş’ımızı en güzel hale getirmek gayretindeyiz. Temeli atılan projeler ve bakanımızın verdiği sözlerle birlikte Kahramanmaraş’ımız Türkiye’de örnek alınacak illerden bir tanesi olacak.”

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz