Kent yönetimi ile üniversite uyumunun en iyi örneklerinin yaşandığı illerden biri olan Kahramanmaraş’ta Sütçü İmam Üniversitesi bir başarılı projeye daha imza attı. KSÜ Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri, Dulkadiroğlu Belediyesi sınırları içerisinde yer alan ve kent tarihinin en önemli kültürel miraslarından biri olan Bahtiyar Yokuşu’yla ilgili sağlıklaştırma projesi yürüttü. Bahtiyar Yokuşu’nun çehresini değiştirecek birbirinden özel ve farklı projeler geliştiren öğrenciler, bu başarımlarını sergileme imkânı buldu. Orman Fakültesi’nin giriş katında açılan sergiye; Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Serin ile öğrenciler katıldı.

“ÜNİVERSİTEMİZİ, ÖĞRENCİLERİMİZİ TEBRİK EDİYORUM”
Serginin açılışında konuşan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, şunları kaydetti: “Böyle güzel bir çalışmadan dolayı üniversitemizi, öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Hep şunu ifade ediyoruz; diyoruz ki kamu sektörü olarak akademik disiplini biraz daha önemsememiz lazım. Akademik camiada uygulamayı gözetmesi lazım. Bu ikisini daha fazla buluşturmamız gerekiyor. Öz eleştirimizi yaparsak üniversitelerimiz daha fazla uygulamanın içerisinde bizlerde üniversitelerimizden daha fazla ortak proje yapmamız lazım. Akademik disiplin içerisinde faaliyetleri yönetmemiz gerekiyor. Bu manada her bir ilimizde hamt olsun üniversitemiz var. Üniversiteler sadece öğrencilere diploma veren kuruluşlar değildir. Üniversitelerimiz bulunduğu şehirlerde en az bir alanı destekleyen kurumlar olmalı. Çıktıları ölçülebilen, sürdürülebilir yapıda yapılar olmalı. Bugünkü özel olarak Bahtiyar yokuşunun sağlıklaştırılmasıyla ilgili proje ve sergi için bir kez daha öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Sağlıklaştırılması ifadesi de bana hoş gelmiyor. Belki iyileştirme, belki tarihi dokuya uygun ifadeler daha uygun olabilir. Bir şehrin kimliği var. Bizim geldiğimiz tarihi bir doku var. İşte bu şehirlerin kimlikleri bu gibi mekânlar, bunları aslına uygun restore etmemiz, korumamız ve gelecek nesillere taşımamız bizim geçmişle geleceğimizin bağını oluşturur.”

“ŞEHRİMİZİN GÜZELLİĞİNE GÜZELLİKLER KATMAYA HER ZAMAN TALİBİZ”
KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, şöyle konuştu: “Şehrin bütün meselelerini üniversitemizin de meselesi olarak değerlendiriyoruz. Bütün faaliyetlerimizde şehrimizin bir meselesine dokunmak, parmak basmak üniversite olarak genel politikalarımız içerisinde. İşte bunlardan bir tanesini Bahtiyar Yokuşunun sağlamlaştırılmasıyla ilgili Orman Fakültemiz Peyzaj Mimarlığı bölümümüzün bir sergisinde beraberiz. Her zaman belediyelerimizle birlikte işbirliği içerisinde şehrimizin güzelliğine güzellikler katmaya her zaman talip olduğumuzu ifade ediyorum.”

“BAHTİYAR YOKUŞUNUN BOŞLUKLARINI DOLDURMA NİYETİMİZ VAR”
Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, şunları dedi: “Orman Fakültesini tebrik ediyorum. Bizim üzerimizde titizlikle çalıştığımız Bahtiyar Yokuşunu tamamlayıcı bir unsurla güzel bir proje hazırlanmış. Bahtiyar Yokuşundaki her imar boşluğuna her boş arsaya çalışmışlar. İnşallah bizim arkadaşlarımız buradaki ekiple bir araya gelerek en azından proje çalışması yapan arkadaşlarımızın her birinden birer tane örnek alarak Bahtiyar Yokuşunun boşluklarını doldurma niyetimiz var.” 

“GELECEK DÖNEMDE BAŞKA PROJELERİMİZ DEVAM EDECEK”
Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Serin, “Bizim amacımız şehrin içerisindeki tarihi yapılar olsun, ormancılık olsun üniversitemize gelen her konuda ilgili kurum ve kuruluşlara fikir vermek ve onlarla ortak çalışma yapmaktır. Bu bakımından bu dönem Peyzaj Mimarlığı bölümümüz Dulkadiroğlu Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Bahtiyar Yokuşunu çalışmıştır. Gelecek dönemde başka projelerimiz devam edecektir” şeklinde konuştu.

“BAHTİYAR YOKUŞU BİR KENTİN VAR OLUŞ HİKÂYESİDİR”
Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Şule Kısakürek, “Bahtiyar Yokuşu bu şehre tarihi boyunca tanıklık etmiş, üzerinde 17 adet tescilli sivil mimari örneğini 29 adet tescilsiz imar affı görmüş yapının yer aldığı 17. Yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Şeyh Şamil Camini barındıran Kahramanmaraş’ta doğu büyümüş herkesin hayatının bir dönemini geçirdiği ismini Şeyh caminde imamlık yapan Bahtiyar Hocaefendiden alan kentin kimliği, simgesi özüdür. 1980’lerden sonra artan nüfus, kentleşme, sanayileşmeyle birlikte terkedilmeye başlanılan, giderek unutulan bir mahalledir. 2013 yılında Dulkadiroğlu Belediyesi’nin Tarihi Kentler Birliği Üyeliği ve tarihi binaların tescil edilmesiyle başlayan 2017 yılında tarihi yapılan restorasyonuyla devam eden bir sürece tanıklık etmektedir. Şu ana kadar 10 tane tescilli tarihi yapının restorasyon uygulaması projesi tamamlanmıştır. 4 tanesinin uygulaması devam etmektedir. Bahtiyar yokuşu bir kimlik bir kentin var oluş hikâyesidir. Bir kentin yaşanmışlıkları, üzerinde belki de günlerce konuşulabilecek sadece Dulkadiroğlu Belediyesi’ne ait bir yer değil, bütün belediyelerin tüm kamu kurum ve kuruluşların STK’ların üniversitelerin ve halkın sahip çıkması gereken akılcı, sürdürülebilir, katılımcı ve bütüncül planlama yaklaşımıyla değerlendirilmesi gereken, sosyal kültürel, ekonomik boyutları olan bir alandır” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz