Türkiye’de gençliğin en büyük sorunları arasında yer almaya başlayan madde bağımlılığına karşı Kahramanmaraş’ta bir grup madde bağımlısı ailesi tarafından kurulan Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği (KAMED), başarılı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Her geçen gün yeni bir proje oluşturarak gençlerin uyuşturucudan uzak tutulması ve ailelerinin de eğitim almasını amaçlayan dernek yeni bir projeye imza attı. KAMED, Kahramanmaraş’ta madde bağımlılığına karşı etkin bir mücadele dönemi başlatmak için İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’na sunduğu ‘Bilinçli Aile Bağımsız Gelecek’ projesinin startını geçtiğimiz aylarda vermişti. Proje kapsamında aile bilinçlendirme toplantıları hızlı bir şekilde devam ederken, projenin sürdürülebilir olması amacıyla yeni bir çalışma başlatılmıştı. Geçtiğimiz haftalarda ‘Bilinçli Aile Bağımsız Gelecek’ projesinin sürdürülebilir olması amacıyla ‘Bağımlılıkla Tam Mücadele: 1. Akdeniz Ulusak Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı ve Farkındalık Seminerleri’ düzenlenmişti. KAMED, bu kez ise dernek yönetimi, gönüllüleri ve bağımlı birey ailelerine, bağımlılıklarla mücadele eğitimi verdi. Seminerde, Türkiye Bağımlılıklarla Mücadele Eğitmeni Mustafa Bal ve Fatih Öztürk, katılımcılara eğitim verdi.

“BİREYLERİN TOPLUMA KAZANDIRILMASI ÖNEMLİ”

Programda konuşan KAMED Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu, KAMED olarak bağımlı bireylerin topluma kazandırılması noktasında mücadele verdiklerini belirterek, “Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Mücadele Derneği bağımlı bireylerin topluma kazandırılması ile ilgili mücadele verirken aynı zamanda bağımlı bireylerin içinde bulunmuş olduğu ailelere yönelik görev ve sorumluluklarının yerine getirilmesi noktasında bilinçlendirme çalışmalarını gerçekleştirmektedir. Insan dünyaya kendi kararıyla gelmez. Her insan dünyaya getirilmiştir. Hayat kişinin kazandığı veya talep ettiği bir şey olamaz. Kişiyi dünyaya getiren bir ailedir. Bununla birlikte ona hayatı tanıtan ve öğreten de ailedir. Ailenin işlevi doğum ya da gelişme ile de bitmez. Kişi daha sonra kendi ailesi için çabalamaya başlar. O da bir aile kuracak ve hayatını onlara adayacaktır. Ailenin önemi söz konusu olduğunda tek söyleyebileceğimiz onun "hayati” önemidir. Aile hayat veren ve hayat verdiğimizdir” dedi.

“ÇAĞIMIZDA AİLE YAPISININ BOZULMASI ÖNEMLİ”

Aile hayatının önemine dikkat çeken Hacıbebekoğlu, “Eğitimler kapsamında ailelere, muhtarlara, STK'lara, kamu kurumları, gençlik kuruluşlarına yani tüm topluma ait olmalı ve topyekün mücadele edilmelidir. Aile hayatı öğrendiğimiz, davranışlarımızı referans aldığımız temeldir. Insanlığı ve yaşamayı ondan tanırız. Çağımızda aile yapısının bozulması, hayatı öğreten aile tipinden uzaklaşılması ve ailenin dahi oluşmaması insanoğlunun yok edici yaşam tarzından ve kendini yok etmesinden kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

“KAHRAMANMARAŞ’TA BAĞIMLILIĞA SAVAŞ AÇTIK”

Hacıbebekoğlu, Kahramanmaraş’ta bağımlılığa savaş açtıklarını belirterek, “İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Müdürlüğü’nce bir projemiz vardı, ‘Bilinçli Aile Bağımsız Gelecek’ isimli. Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Mücadele Derneği’nin azmini ve iş birliğini güçlendirmek istiyoruz. İnşallah bu çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz. Sizleri geleceğimiz olan çocuklarımıza sahip çıkmaya davet ediyorum. Bağımlılık, bir maddenin veya davranışın yaşamı ve sağlığı olumsuz etkilemesine rağmen kullanımına veya yapılmasına devam edilmesidir. Fiziksel bağımlılık, kullanılan maddeye karşı bir adaptasyon gelişmesine bağlı olarak maddenin varlığına karşı duyulan fizyolojik bir istektir. Ruhsal bağımlılık ise kişinin duygusal ya da kişilik yapısı gereği, gereksinimlerini tatmin etme/giderme amacı ile o maddeye veya davranışa düşkünlüğüdür. Bağımlılık kişinin bedensel, ruhsal sağlığını ve sosyal hayatını yok etmektedir. Diğer bağımlılıklar gibi teknoloji ve kumar bağımlılığı da kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlara yol açmaktadır. Ülkemizde ve dünyada bağımlılık oranı hızla artmaktadır ve bağımlılık yapıcı maddeye başlama yaşları gittikçe düşmektedir. Ayrıca toplumda teknoloji bağımlılığı da her geçen gün artmaktadır. Toplumun felaketi sayılabilecek bağımlılıkları engellemek ancak riskleri analiz ederek tehlikeleri ortadan kaldırmak ve toplumsal bilinci artırmakla mümkün olacaktır” dedi.

“BAĞIMLIYA KARŞI BAKIŞ AÇISININ DEĞİŞMESİ HEDEFLENİYOR”

Proje hedeflerini anlatan Hacıbebekoğlu, “Toplumun tüm kesimlerinden bireylere ulaşarak madde bağımlılığı sorunu ve problemine topyekün mücadele edilmesini sağlamak. Şehrimizdeki kamu kurum ve kuruluşlarında görev alan üst düzey yöneticilerin madde bağımlılığı ile mücadele noktasında bilgilendirmek. Kurumları bilinçlendirme ve farkındalık kazandırma faaliyetlerine dâhil olarak, sorumluluk almalarını ve bizlere destek olmalarını sağlamak. Kamu-STK işbirliğini güçlendirerek, diyalog ve ortaklarımızın devamlılığının sağlanması. Madde bağımlısı bireylerin sosyal hayata katılabilmesi ve uyum sağlayabilmesi için kamudaki ve sivil toplumdaki kuruluşlar ile birlikte çalışabilmek. Madde bağımlılığı ile mücadele eden bireylerin tedavileri sonrasında sosyal ve çalıma hayatına kazandırılması için psiko-sosyal destek sağlamak. Şehrimizdeki madde bağımlısı bireylerin sayısını azaltmak. Bağımlılığa bulaşmamış bireyleri bilinçlendirerek, yeni bireylerin bağımlılığa bulaşması konusunda önlemler alınmasını sağlamak. Tüm paydaşlarımızın desteğini alarak, bağımlılıkla mücadele noktasında hareket alanımızın ve çalışma kapasitemizin güçlenmesini sağlamak. Kamuoyunun bir şekilde bağımlılıktan yolu geçmiş bireylere karşı olan bakış açısının değişmesini sağlama” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz