15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası nedeniyle Kahramanmaraş Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından program düzenlendi. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve eşi Ruhan Özkan, Vali Yardımcısı Faruk Eraslan, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Zekeriya Pak, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı’nın yanı sıra Sevim Şirikçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden çok sayıda öğrenci katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Vali Vahdettin Özkan, turizmin önemine değinen bir konuşma yaptı. Turizmin hem ülke hem de şehir ekonomisi için önem taşıdığını belirten Özkan, Kahramanmaraş’ın turizm potansiyelinin yüksek olduğunu da söyledi.

İNSANA HİZMETİN ÖNCELİĞİ KÜLTÜR VE TURİZM OLDU”

İnsanlığı hizmetinin ön öncelikli alanının artık kültür ve turizm olduğunu belirten Vali Özkan, “Gerçekten günümüzdeki insanlığa hizmet olarak en öncelikli alan artık kültür ve turizm alanıdır. Şehrimizin, kadim medeniyetimizin en önemli coğrafya parçalarında yaşamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hem de bu nimetin aslında kıymetini bilip hep beraber var olan değerlerimizin ortaya konmasında neler yapabiliriz, bu medeniyetimizin temel taşlarının gelecek nesillere tanıtımıyla ilgili neler yapabiliriz bizim en öncelikli milli bir görevimiz. Hükümetimizin bu konuda ağırlıklı olarak çalışmaları var, aslında tek tek her birimizin her ebeveynin, herkesin vazifesi. Çünkü bu kültürel değerlerimiz olmadıktan sonra gelecek nesillerimiz kendi medeniyetimize buluşma noktasında ciddi bir dezavantajla karşı karşıya kalmaktadır. Bu yönüyle de ilimizdeki özellikle turizm potansiyelinin tespit ve tarif edilmesi, kamuoyuyla paylaşılması önem arz ediyor. Bu tür haftalar buna vesile olur diye düşünüyorum, aslında ulusal düzeyde devletimiz ve ilgili bakanlıklarımız bu konudaki ödevleri ortaya koymuş, stratejik planları hazırlamış, bundan sonraki asıl marifet her birimize düşen görev nedir, onun sorumluluğunu alabilmek. Başta tabi ki, ilgili kamu kuruluşlarımız, müdürlüklerimiz, belediyemiz, üniversitemiz, sivil toplum kuruluşlarımızın bu nokta bu olayın farkında olması önem arz ediyor. Aslında bugün çok sevindirici bir husus, Kahramanmaraş’ın turizm potansiyelinin ortaya konulmasında Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nün, okullarımızın buraya göstermiş olduğu destekten dolayı Sevim Şirikçi Kız Meslek Lise’mize teşekkür ediyoruz. Kahramanmaraş’ın medeniyetinde bu kültürel değerlerdir, şiirdir, edebiyattır, bu konularla ilgili potansiyelimiz zaten ortada, bunu geliştirmemiz lazım. Ama bunu aynı zamanda hem Kahramanmaraş’ın yeni nesillerine hem Türkiye’nin dört bir yanına hem de dünyaya tanıtmamız icap eder. Bunu hem değerlerimizin muhafazası hem de ekonomik bir katma değere çevirerek insanlarımıza bir zenginlik sunması açısından çok önemli” dedi.

SONUÇ ODAKLI ÇALIŞMAMIZ LAZIM”

Turizmde patlamanın yaşatılması için planlama yapılması gerektiğine değinen Özkan, “Turizm denilince ilk etapta çok önemli bir planlama yapmamız lazım, bu planlamayı elbette ki başta kamu yapacak ama bunun içinde turizm potansiyelimiz sadece ilgili bakanlık ve ilgili müdürlükle sınırlı kalmayacak kadar büyüktür. Bu tür potansiyelinde bu planlama işini yaparken, üniversitemiz başta olmak üzere mahalli idarelerde ve hatta katma değer üretecek, fikir üretecek bütün insanlarımızla beraber oturup bunun planını yapmak önemli. Bu yönüyle ben Kalkınma Ajansı’nı da tebrik ediyorum. Gerçekten Kalkınma Ajansı’mız Kahramanmaraş’ın bu turizm potansiyelini özellikle de alternatif turizmde neler yapabilirizi ortaya koyma yönünde ciddi anlamda analizler yaptı ve ilgili sektörlerle görüştü. Kısa, orta ve uzun vadede hep beraber turizm alanında neler yapabiliriz bunu ortaya koydu. Dediğim gibi kar turizmi, dağ turizmi, alternatif turizm dediğimiz sağlık turizmi, kırsal alanda özellikle doğa turizmiyle ilgili yapılacakları tek tek ortaya koydu. İlgili sektörlerle bunları paylaşıyor. Bunun plan dahilinde olması önceliklerimizden bir tanesi. Turizm alt yapısı için yatırımlar gereklidir, yatırımlarla ilgili bakanlıklarımız, hükümetimiz aslında bütün kaynaklarını seferber ediyor. Ama biz yeterli derecede bu kaynakları alıp sonuç odaklı çalışabiliyor muyuz, hayır. Bütün Kahramanmaraş olarak, kamu kuruluşlarıyla, meslek kuruluşlarıyla, belediyemizle hep beraber bu yatırımların daha da fazlalaşması yönünde sonuç odaklı çalışmamız lazım. Yani biz, aslında sonuç odaklı olarak projeleri iyi hazırlayıp sunduğumuz zaman ulusal stratejilerle uygun projeler, yatırım noktasında, programa girmesinde, finansmanla buluşturma noktasında hiçbir sorun yok” ifadelerini kullandı.

KENTLERİN MARKA HALİNE GELMESİ TURİZMLE OLUR”

Kentlerin marka haline gelmesinde kültür ve turizmin büyük payının olduğuna dikkat çeken Özkan, “Kentlerin marka haline gelmesi, dünyada bilinmesi de önemli. Bugün de arkadaşların çalışmaları var. Hep beraber, bu çalışmaları daha da fazlalaştırmamız lazım. Bunu hep beraber yaptıktan sonra bunu katma değere dönüştürmüş oluyoruz. İnşallah el birliğiyle bu faaliyetleri yaptıktan sonra Kahramanmaraş’a yüksek derecede bir katma değer üretecek, insanlarımıza bu katma değeri sunacağız. İnsanlarımızın sosyal refah düzeyi yükselecek. Hem Türkiye’de hem de dünyada tanınan bir şehir olmayı yakalamış olacağız. Turizm Haftası’nın, turizm alanındaki farkındalığı artırması, hem yeni nesillerin kültürel ve turistik değerlere sahip bir şekilde yetişmesine vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ TURİZMDE ÖNEMLİ BİR POTANSİYALE SAHİP”

Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı ise turizmin amacını anlatarak başladığı konuşmasında, “Ulusal ve uluslararası diyaloglarla yerel ve milli ekonomiyi kalkındırmanın yanında, kültür, sanat, turizm ve tanıtım boyutuyla da dünyada sevgi ve barışın istikrarına katkı sağlamaktır. Ülke kalkınmasının vazgeçilmez sektörlerinden biri olan turizmdeki gelişmenin boyutları ve dünya çapındaki mevcut yararları, konunun rastgele gelişmeye bırakılmaksızın, herkesin istifadesine uygun hale dönüştürülmesini gerektirmektedir.

Bu sebeple turizmi öncelikli sektörlerden biri olarak kabul edip, yatırım, istihdam ve ekonomik kalkınma, kültürel ve çevresel değerlerin korunmasını gibi olgulardan yola çıkarak, kamu özel sektör ve sivil toplum hep birlikte, uzun vadeli ve temel projelerle, bireysel ve toplumsal sorumluluk bilinci içerisinde, refah seviyesini yükseltmek, ortak amaç olarak algılanmalıdır. Akdeniz Bölgesinin doğusunda yer alan medeniyetler kenti Kahramanmaraş, tarihi dokusu zengin kültür mirası eşsiz tarihte varlıkları muhteşem doğa güzellikleri serin yaylaları tabi termalleri, uçsuz bucaksız baraj gölleri, gelişen modern sanayi, nadide el sanatları ve yöresel damak tatlarıyla alternatif turizmde önemli bir potansiyele sahiptir” ifadelerini kullandı.

TURİZMDE ETKİN BİR KONUMA GELİYORUZ”

Kahramanmaraş’ın tarihi dokusu ve kültür mirasının korunması noktasında İl Müdürlüğü olarak önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizen Küçükdağlı, “Kahramanmaraş’ın tarihi dokusu ve kültür mirasının korunması, doğal güzellikleri ile alternatif turizm değerlerinin tanıtılması ve hak ettiği noktaya getirilmesi amacıyla pek çok çalışma gerçekleştirilmekte olup, bu vesile kültür ve turizmi kentin vizyonuna dâhil eden birbirinden değerli proje, çalışma ve faaliyetleri somut olarak görebilmenin onuruyla ifade etmek isterim ki; Germenicia Mozaiklerinin keşfedilerek insanlığın ortak kültürel mirası olarak turizme kazandırılması, kültür ve inanç turizmi çerçevesinde tarihi eserlerin restore edilerek turizme kazandırılması ve geleceğe taşınması, farklı konseptlerde projelendirilen müzelerin hizmete sunulması, arkeolojik kazılar yapılması, sağlık ve termal turizminin geliştirilmesi amacıyla, kültür ve turizmi koruma ve gelişim bölgesi kapsamında çalışmalar yapılması, eko turizm değerlerinden ilimiz mağaralarının tetkiki kaleler ve güzergâhının tespiti, endemik özellikli yaylalarının tabiat parkı ilan edilmesi geleneksel el sanatları üzerine kurslar açılması, yöresel mutfak kültürünün yaygınlaştırılması, konaklama altyapısının kalitesinin yükseltilmesine ve arttırılmasına dair çalışmalar yapılması, turizm sektörü için eğitim programları düzenlenmesi, açılan birimler ve gerçekleştirilen etkinliklerle akademik destekler sağlanması, ilimizin kültürel değerlerinin kayıt altına alınması, materyaller bastırılması, belgeseller hazırlanması, uluslar ve uluslararası fuarlara katılım sağlanması, tanıtın günleri gerçekleştirilmesi ve sergiler açılması gibi… İlimiz kültür, sanat, turizm ve tanıtım potansiyelinin arttırılmasına yönelik olarak gerçekleştirilen pek çok çalışmayla Kahramanmaraş her geçen gün kültür ve turizm alanında daha etkin bir konuma gelmektedir” açıklamalarında bulundu.

Konuşmaların ardından, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan Kahramanmaraş tanıtım filmi gösterimi yapıldı. Film gösteriminin ardından ise Sevim Şirikçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin hazırladığı geleneksel Kahramanmaraş kıyafetleri defilesi yapıldı. Beğeniyle izlenilen defilenin ardından başarılı turizm tesislerine başarı belgesi takdim edildi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz