Hava ve çevre kirliliği bakımından Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Kahramanmaraş’ta hava kirliliğine bağlı hastalıkların seyrinin arttığı bilgisi doğrultusunda, Milletvekili Prof. Dr. Aycan, “2017-2018 yıllarında tespit edilen kanser vakalarının hava kirliliğiyle ilişkisine ilişkin" sorularını sağlık bakanlığına yönlendirdi. Aycan’ın girişimleri sonucu Bakanlık tarafından yanıtlanan sorularda hava kirliliğine karşın çalışmalar yürütüldüğü ve kentte ki kanser vakalarının Türkiye verilerine uyumlu olduğu bildirildi.

İşte Sağlık Bakanlığı’nca Kahramanmaraş’ta ki kanser hastalıklarının hava ve çevre kirliliğiyle ilişkisine yönelik yanıtlanan cevap: “Kahramanmaraş ili kanser kayıtlarına ülke geneli ile uyumludur. Kanser istatistiklerimiz, sağlık istatistikleri yıllığında mevcut olup https://dosyash.saglik.gov.tr/Eklenti 740564, saglik-istatistikleri-yilligi-2019pdf.pdf70 adresinde yer almaktadır.
Mezotelyoma kanseri sıklığı Türkiye ortalamasına yakın olmakla birlikte, bu kanser ile ilişkili olan Asbest ve asbestiform minerallerin yarattığı sağlık risklerinin azaltılması amacıyla ülke çapında Sağlık Bakanlığının da içerisinde yer aldığı "Asbest ve Asbestiform Mineral içeren Yerleşim Alanlarında Rehabilitasyon ve Bertaraf Projesi" yürütülmektedir. Bu çerçevede, asbest yönetimi açısından hem yerleşim birimlerinde asbest risklerinin azaltılması ve güvenlik hem de atık haline. gelen asbestin çevre mevzuatı gereğince bertaraf konularına yönelik faaliyetler asli olarak T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilmektedir.

“ASBEST VE ASBESTİFORM MİNERAL İÇEREN YERLEŞİM ALANLARINDA REHABİLİTASYON VE BERTARAF PROJESİ"

İller bazında kanser farkındalığa çalışmaları yürütülmektedir. Meme, rahim ağzı (serviks) ve kalın bağırsak (kolorektal) kanseri taramaları toplum tabanlı olarak ülke çapında yürütülmektedir. Risk kaynaklarının belirlenmesi, bu kaynakların özelliklerine uygun çözülme tekniklerinin geliştirilmesi, binaların asbestten arındırılması ve rehabilitasyon önlem ve projelerinin uygulanması, gerekli görülen noktalarda izleme faaliyetleri ile atık haline gelen asbestin bertarafının gerçekleştirilmesi yoluyla ülkemiz yerleşim birimlerinde asbest ve asbestiform minerallerin yarattığı sağlık risklerinin azaltılması amacıyla T.C. Sağlık Bakanlığının da içerisinde yer aldığı "Asbest ve Asbestiform Mineral içeren Yerleşim Alanlarında Rehabilitasyon ve Bertaraf Projesi" yürütülmektedir. Bu çerçevede, asbest yönetimi açısından hem yerleşim birimlerinde asbest risklerinin azaltılması ve güvenlik hem de atık haline gelen asbestin çevre mevzuatı gereğince bertarafı konularına yönelik faaliyetler asli olarak T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilmektedir.”

Haber: Kübra Şimşir

Editör: Mahmut Beyaz