Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, Kahramanmaraş'ta ve tüm yurttaki çiftçilerin tarımsal faaliyet yürüttüğü esnada oluşan sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Konuşmasında çiftçilerin üretim süreci boyunca desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Aycan, şunları söyledi: “Tarım şehri olan Kahramanmaraş'ta ve tüm yurttaki çiftçiler gübre, ilaç, tohum, yem gibi girdilerin fiyatlarının artmasından rahatsızdırlar. Bu girdilerin fiyatlarına müdahale edilmesini beklemektedirler.

MAHSUP EDİLMESİNİ İSTEMİYORLAR”

İklim değişikliğine bağlı kuraklık gittikçe artmaktadır. Buna bağlı olarak üretim kayıpları da artmaktadır. Bu da sulamayı daha zorunlu hâle getirmektedir. Özellikle kapalı devre sulama sistemlerinin kurulmasını artırıp sulama imkânlarından daha fazla çiftçinin yararlanması sağlanmalıdır. Çiftçiler, tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarının yüksekliğinden de şikâyet etmektedirler. Çiftçiler, elektrik borçlarının tarımsal desteklerden mahsup edilmesini istemiyorlar.

HER AY ELEKTRİK ÜCRETİ TAHSİLATI YAPILMASINI İSTEMİYORLAR”

Ayrıca, her ay elektrik ücreti tahsilatı yapılmasını istemiyorlar, elektrik ücretlerinin tahsilatının hasat sonrası yapılmasını istiyorlar. Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçilerin borçları nedeniyle traktör ve tarım araçlarını haczetmesi de çiftçilerin diğer sorunlarıdır, bunlar yapılmamalıdır. Çiftçilerin tarımsal faaliyetleri engellenmemelidir, üretim süreci boyunca desteklenmelidir.

Editör: Mahmut Beyaz