Kahramanmaraş’ın ve Türkiye’nin sorunlarını sık sık Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gündeme getiren Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, meclis çalışmalarından bulduğu her fırsatta seçim bölgesi Kahramanmaraş’ı doğudan batıya, kuzeyden güneye bütün noktalarını gezerek vatandaşlarla istişarelerde bulunuyor. Daha önce hem TBMM’de yaptığı konuşmalarda hem de gazetemize verdiği demeçlerde Afşin ve Elbistan’ın kanayan yarası haline gelen Afşin-Elbistan Termik Santrali’nde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, santrallere filtrelerin takılmamasına tepki gösteren Aycan, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin kapatılması, Afşin-Elbistan B Santrali’nin ise geçici faaliyet belgesi almasının ardından Elbistan’a çıkarma yaptı. Aycan, parti teşkilatlarından başlayarak Elbistan’ın neredeyse bütün kesimlerini ziyaret ederek, vatandaşların nabzını tuttu, sorunları ve talepleri dinledi. Ziyaretleriyle ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Aycan, “Bizim söylediklerimizin haklılığı ortaya çıktı. Çevreye zarar verdikleri, insan sağlığı açısından sakıncalı olduğu için, çevre kanuna istinaden çevre bakanlığı bunların çalışmalarını durdurdu, enerji bakanlığıyla birlikte ve bunu da açıkladılar. Üzücü olan 15 termik santralden sadece 5'inin, bunlardan bir tanesi olan Afşin-Elbistan A Termik Santralinin durumudur. Keşke yapsalardı” dedi. Aycan, Elbistan’ın sorunlarını vatandaşlardan dinlediklerini ve gerekli çalışmaların yapılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

“HAKLILIĞIMIZ ORTAYA ÇIKTI”

Santrallerin filtresiz ve bacasız şekilde çalıştırılmasının insan sağlığı için olumsuz olduğunu her fırsatta dile getirdiğini belirten Sefer Aycan, “Ben defalarca uyardım, Afşin-Elbistan Termik Santrali özelinde değil tüm sanayi kuruluşları açısından dedim ki, bacaları filtresiz hiç bir sanayi kuruluşu olmasın. İnsan sağlığı açısından baktık, çevre sağlığı açısından baktık ve bunu da her yerde de söyledik. Bugün bu noktaya gelinmiş olması haklılığımızı gösteriyor. Bu 15 termik santral içerisinde bir tanesi de Afşin-Elbistan A Ünitesi, çalışmaları durduruldu. Gerekçesi tabi ki, çevre ile ilgili mevzuatı yerine getirmemiş olmasıdır. Bu aslında geçici bir durumdur. Bununla ilgili çevre mevzuatına uygun davranışlarını yaptığında tekrar çalışma izni verilebilir. Bizim söylediklerimizin haklılığı ortaya çıktı. Çevreye zarar verdikleri, insan sağlığı açısından sakıncalı olduğu için, çevre kanuna istinaden çevre bakanlığı bunların çalışmalarını durdurdu, enerji bakanlığıyla birlikte ve bunu da açıkladılar” ifadelerini kullandı.

“KEŞKE BU NOKTAYA GELİNMESEYDİ”

Filtre maliyetinin çok da yüksek olmadığını, verilen zaman içinde yetkililerin gerekli çalışmaları yapmalarının gerektiğini anlatan Aycan, “Üzücü olan 15 termik santralden sadece 5'inin, bunlardan bir tanesi olan Afşin-Elbistan A Termik Santralinin durumudur. Keşke yapsalardı. Biz çalışmalarına engel olmak istemiyoruz. Bizim için her şeyden önce insan sağlığı geliyor buna duyarlı olsalardı. Gerekli adımı atsalardı bu zamana kadar, termik santralin filtrelerini yapmaya başlasalardı ya da bununla ilgili donanımı yapsalardı daha iyi olurdu. Sonuçta filtrenin maliyeti çok yüksek bir şeyde değil aslında, 100 Milyon TL deniliyor. Oranın kazancı açısından baktığında hiç bir şey değil. İsterse milyar olsun ama insan sağlığı açısından bir kişi bile zarar görmesin isteriz. Yapılmak istenildiği zaman da bir kaç ay içerisinde yapılabilecek şeyler bunlar. Bunca zaman süre vardı bağlantılarını kursaydı keşke, yapmış olsaydı da böyle bir duruma düşmeseydi diye düşünüyorum. Buradan tutup da kimseyi tehdit etmemeleri lazım, işçileri tehdit etmemelidir. Bir an önce üzerine düşen görev, bu işletmenin filtrelerini takarak üretime devam etmesini istiyoruz. Bu noktaya gelindi keşke gelinmeseydi” şeklinde konuştu.

“ELBİSTAN'DA CİDDİ BİR ŞEKİLDE YOL SORUNU VAR”

Elbistan halkının ciddi yol sorunlarının olduğunu da gördüklerine dile getiren Aycan, sözlerine şu şekilde devam etti, “Elbistan'daydık biz her ilçemizde önce parti teşkilatımıza gidiyoruz. Sonra ocağımıza gidiyoruz. Ondan sonra da esnafla ve vatandaşla görüşüyoruz. Ziyaretler de bulunuyoruz yine o kapsam da Elbistan programı yaptık. Önce ilçemiz de Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanlığına gittik, sonra da Ülkü Ocaklarımızı ziyaret ettik. Onun dışında da esnaf odalarını ve hali ziyaret ettik. Muhtarlarımızla bir araya geldik. Mümkün olduğu kadar vatandaşla bir araya geldik. Onların beklentilerini şikayetlerini dinliyoruz. Onların sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bir kısmına yerin de müdahale ediyoruz, bir kısmına Ankara'ya taşıyıp orada dillendiriyoruz. Bunları tartışıp ne yapabiliriz diye olaya bakıyoruz. O kapsam da bir ziyaret yaptık. Elbistan'da vatandaşın beklentileri var. Artık seçimler bitti, hizmete dönüştürmemiz lazım. Özellikle belediyeden beklentileri var. Elbistan'da ciddi bir şekilde yol sorunu var. Eskimiş, yıpranmış ve tahrip olmuş birçok yol ve kaldırım var. Vatandaşın en çok isteği bu, çünkü yollar kış günü çamur içerisinde. Elbistan iddialı bir ilçe biliyorsunuz. Eski bir ilçedir de, cumhuriyetten daha eski bir belediyesi olan ilçedir. Dulkadiroğulları'ndan kalan bir geçmişi olan bir yerleşim yeridir.”

“ELBİSTAN’A ŞUAN Kİ DURUMU YAKIŞMIYOR”

Elbistan’ın iddiali bir ilçe olduğunu fakat şuan ki halinin ilçeye yakışmadığına dikkat çeken Aycan, “Şuan ki durumu çok da Elbistan'a yakışır bir durum değil. Bu yüzden Elbistan'ın iddialı bir şehir veya büyük bir ilçe ise kendine yakışır bir alt yapısı, kendine yakışır bir çevre düzenlemesi olması gerekiyor. Elbistan'da su sorunu var. İçme suyu kirliliği sorunu var. Kanalizasyon sorunu var. Hala kanalizasyonun arıtma tesisi yok. Arıtma tesisinin yapılması lazım. Elbistan ekonomisi büyük bir ilçe hem tarım hem de sanayi bölgesi aynı zaman da, ama son zamanlar da ekonomik hacminde daralmalar var. Göçler olduğundan vatandaş şikayet ediyor. Ciddi bir şekilde nüfus kayıpları oluyor.  Bunu durdurmak hatta tersine çevirmek, tekrar Elbistan'ı cazibe merkezi haline getirmemiz lazım. Bununla ilgili adımlar atılması lazım. Bunda da özellikle, tarımsal kapasitesi yüksek bir ilçe, sulu tarım ok Elbistan için çok önemli. Topraklarının sadece 4'te birinde sulu tarım yapılıyor. Aslında çok büyük bir ovası var. Burada yıllardır bitmeyen sulama barajları ve kanalları sorunu var. Vatandaşın özellikle beklentisi budur. Esnafın kendi için sorunları var. Halde sorunlar var. Yine aynı şekilde muhtarlıkların sorunlarını dinledik. Bunların bir kısmı dediğim gibi kendi yerel kurumları ile çözülmesi gereken, Elbistan Belediyesi veya Büyükşehir Belediyesi ile çözülmesi gereken sorunlar. Bir de bakanlıklarla çözülmesi gereken sorunlar var. Bunların takipçisi olacağız. Bunları çözmeye çalışacağız inşallah” dedi.

(Haber: Alihan Kürşat)

Editör: Mahmut Beyaz