Kahramanmaraş’ta ikamet eden ve ağır işlerde çalışamadığı için ayakkabı boyacılığı yapan Zeki Calakcı, 45 yıldır kimselere muhtaç olmadan hayatını devam ettirmeye ve alnının akıyla çocuklarının rızkını kazanmaya çalışıyordu. Dünya şartları ise bazı insanların aksine onu daha da zor duruma sokarken, evine ekmek götürmesine sebep olan 45 yıllık boya sandığını yaz-kış açmak istiyordu. Daha önce Ulu Camii ve köy garajlarında ayakkabı boyayan Zeki amca, sonrasında ise Sokakbaşı olarak bilinen Dumlupınar Mahallesi’nin sınırlarına yerleşti. Uzun yıllar burada da ayakkabı boyayarak geçimini sağlayan Zeki amca, özellikle kış aylarında soğuktan korunmak için kapalı bir kulübe arıyordu. Uzun yıllar sıcak soğuk, yaz kış demeden her gün sabahın erken saatlerinden itibaren ayakkabı boyayan Calakcı, yaşının da ilerlemesiyle hava şartlarından daha çok etkilenir oldu. Calakca’nın bu durumu çevre esnafını da huzursuz ederken, Dumlupınar Mahallesi muhtarı Serdar Şavkılı araya girdi ve Calakcı’nın durumunu Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’e iletti. Başkan Mahçiçek ise, Şazibey Camii’nin altında bulunan Halk Ekmek Büfesi’nin taşınması nedeniyle boşalan alana dört tarafı kapalı bir kulübe yaparak Zeki Calakcı’ya verdi. Yaşlı adamın evine ekmek götürmesine sebep olan Başkan Mahçiçek, bir ailenin yüzünü güldürürken, esnafların takdirini kazandı. Calakcı, şuan ise seve seve gittiğini ayakkabı kulübesinde güvenli bir şekilde insanlara hizmet ediyor.

İŞ YAPAMIYORDUM, EVİME EKMEK GÖTÜREMİYORDUM”

45 yıllık ayakkabı boyacısı olduğunu söyleyen Zeki Calakcı, çok zorlu günler geçirdiğini söyledi. Yazın güneşten, kışın da yağmurdan kaçtığını ve bazı günler iş yapamadığını dile getiren Calakcı, “45 yıllık ayakkabı boyacısıyım, daha önce Ulu Camii’nin ön kısmındaki parkta amcam bahçıvandı, orada 25 yıl ayakkabı boyadım. Eskiden çok zorlu günler geçirdik, 25 kuruşa ayakkabı boyuyorduk. Daha sonra eski köy garajına gelmiştim, oradan kovdular, oradan sonra da Şazibey Camii’nin karşısına geldim. Burada da uzun yıllar ayakkabı boyacılığı yaptım ama durduğum yer çok iyi değildi. Yağmurdan, güneşten korunamıyordum. Soğukta ben buraya gelemiyordum, ayakkabı boyayamıyordum, evime ekmek bile alamıyordum o günlerde. Soğuktan korunmak için ayaklarıma keçe bağlıyordum. Sonra Dumlupınar Mahallesi Muhtarı Serdar Şavkılı araya girdi, benim durumumu Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’e iletti. Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’e 45 yıl sonra ilk kez beni buraya yerleştirdi. Şimdi seve seve, koşa koşa geliyorum” dedi.

HER KILDIĞIM NAMAZDA DUA EDİYORUM”

Her kıldığı namazda ayakkabı kulübesinin yapılmasına vesile olanlara dua ettiğine dikkat çeken Calakcı, “Her kıldığım namazda buranın yapılması vesile olan muhtarıma ve özellikle de Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’e dua ediyorum. Ben halime şükrediyorum. Benden daha kötü durumda olanlar da var. Bakmak zorunda olduğum ailem var. Her sabah erkenden kalkıp buraya gelip ayakkabı boyuyorum. Elimden ancak bu iş geliyor. Ben de bu şekilde helalinden bir şeyler kazanmaya çalışıyorum. Allah'a şükürler olsun bu şekilde geçimimi de sağlıyorum. Allah ömür verdiği müddetçe boyacılık yaparak geçimimi sağlayacağım” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz