Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da 1 Nisan itibariyle av yasağının başlamasının ardından tüm balıkçılar ağlarını 1 Temmuz’a kadar geri çekti. Av sezonunun kapanmasının ardından Kahramanmaraş’ta balıkçı esnafı, işlerin durgun olmasından yakınıyor. Bu yıl hamsinin neredeyse olmamasından dolayı sezonun oldukça durgun geçtiğini belirten esnaf, hem sezon içerisinde hem de şu anda vatandaşların balığı fazla talep etmediğini anlattı. Sezon balıklarının fiyatlarına da değinen esnaf, fiyatların yüksek olmadığını söyledi. Bir önceki sezonun bu sezona göre çok daha fazla iyi geçtiğine dikkat çeken esnaf, o dönemde balıkçıların hem alımdan hem de satımdan kazandığını vurguladı.

UMDUĞUMUZU BULAMADIK”
Kahramanmaraş’ta balıkçı esnaflarından Emrah Çelik, şöyle konuştu: “Kış sezonu bu yıl hamsinin pek fazla olmadığından dolayı durgun geçti. Vatandaş balığa fazla rağbet göstermedi. Vatandaş balığa rağbet göstermeyince de biz çiftliklere yöneldik ama ondan da umduğumuz sonucu alamadık. Küçük balık avlandığından dolayı balıklar az çıkmaya başladı. Şu anda da balıklar yumurtama döneminde olduğu için av yasağı başladı. Zaten sezon açık kaldığı süreçte de aşırı bir talep olmadı. Önceki sezon çok güzel geçti ama bu sezon diğer sezonlara göre biraz daha sönük kaldı. Bundan önceki sezonda balıkçıların hepsi hem alımdan hem de satımdan para kazandı. Ama az öncede dediğim gibi bu yıl pek fazla umduğumuzu bulamadık.”

FİYATLAR NORMAL
Şu anda balık fiyatlarının sezona göre normal olduğunu ifade eden Çelik, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Balık sezonu 9 veya 10’uncu ayda başlar ve yaklaşık 4-5 ay yoğun bir şekilde devam eder. Bu dönemde her çeşit balık türünü tezgâhlarda görebilirsiniz. Ama üreme mevsimi olduğundan dolayı balıklara yönelik avlanma yasağı geliyor. Balık sezonu açıkken her çeşit balık vardı ve fiyatlarda oldukça ucuzdu. Ama şimdi balık sezonu kapalı olduğundan fiyatlar biraz yukarıya çıktı ama Kahramanmaraş’ta fiyatlar diğer illere oranla daha ucuz. Mesela Çupra 20 TL, Levrek 20 TL, Palamut 10 TL, Alabalık 12 TL balık fiyatları şu anda bu şekildedir.”

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz