Ziraat Mühendisi İbrahim Kurt ile Ziraat Teknikeri Şeref Demir’in ortaklığıyla kurulan Arslanbey Tarım, Kahramanmaraş’ın gelişmekte olan tarımına katkı sağlamak amacıyla bu yıl içerisinde hizmet vermeye başladı. Alanında ihtiyaç olabilecek tüm ürünleri bünyesinde barındırarak, çiftçilerin ihtiyacını karşılayan Aslanbey Tarım, özellikle Dulkadiroğlu bölgesindeki çiftçilerin daha verimli üretim yapmasına katkı sunuyor. Bu çerçevede Aslanbey Tarım’ın faaliyetleri hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Ziraat Teknikeri Şeref Demir, Kahramanmaraş’taki tarımın her geçen gün geliştiğini söyledi. Ancak çiftçilerin bilinçsizce tarım yaptığını ve bu nedenle verimin beklenildiğinden düşük olduğun hatırlatan Demir, arazide bizzat çiftçilerin yanında olarak daha doğru tarımın nasıl yapılacağını anlatmayı düşündükleri bir projelerinin olduğunu anlattı. Demir, “Tarım bilinçsizce yapıldığı için çiftçinin aldığı verim yüzde 30 oranında azalıyor. Bilinçli bir gübreleme, bilinçli bir sulama, bilinçli bir fidan dikimi yapıldığı zaman bu da çiftçiye ister istemez yüzde 20 yüzde 30 mahsul verimi ekleyecek. Dolayısıyla bu da maddi olarak çiftçiyi biraz daha rahatlatacak” dedi.

“ÇİFTÇİLERLE İRTİBAT HALİNDEYİZ”

Ziraat Mühendisi İbrahim Kurt’la birlikte Dulkadiroğlu bölgesinde böyle bir iş yerinin eksik olduğunu düşündüklerini ve bunun sonucunda Aslanbey Tarımı Kahramanmaraş’a kazandırdıklarını söyleyen Ziraat Teknikeri Şeref Demir, “İş yerimizde bu yıl faaliyet gösterdik. İnşallah burada çiftçilerimize daha uzun süre hizmet vermeyi düşünüyoruz. Çiftçilerimizin şunu bilmesini istiyoruz: Bizi tercih ettiklerinde mahsulleri emin ellerde. Mahsullerine kendi mahsullerimiz gibi bakacağımıza emin olabilirler. Aslanbey tarım olarak bizim ana sektörümüz zirai ilaç. Burada fide, fidan, gübre sıvı ve katı gübre olmak üzere bütün çiftçilerimize hizmet vermekteyiz. Burada sadece ilacı satıp parasını almıyoruz. Saat fark etmeksizin çiftçiyle beraber tarlaya gidip, beraber uygulayarak, doğruları yanlışları gösteriyoruz. Bunu yapma amacımız çiftçi kazanırsa bizde kazanırız. Çiftçi kazandığı zaman çiftçinin ilaca verdiği ücret, gübreye ödediği ücret, fidana ödediği ücret hiç gözüne gözükmez. Böyle çiftçilerle irtibat halindeyiz” diye konuştu.

“SERACILIK KAHRAMANMARAŞ’TA SON ZAMANLARDA ÇOK BÜYÜK RAĞBET GÖRÜYOR”

Çiftçiye verecekleri uygulamalı eğitimden bahseden Demir, “Son zamanlarda iklim şartlarının değişmesi, bölgenin soğuk iklimden ılıman iklime doğru dönmesi, meyvecilik sebzecilik özellikle seracılık Kahramanmaraş’ta son zamanlarda çok büyük revaç görüyor. Ve özellikle sera sektörünün daha da revaç göstereceği düşünülüyor. Çünkü sera sektörü bundan 20 yıl öncesine baktığımızda Antalya, Adana ve Mersin bölgesinde yoğunken son zamanlarda Kahramanmaraş bölgesinde yoğunlaştı. Bunun sebebi iklim değişikliği. Bölge çiftçimizin. Bölge çiftçimizin daha verimli daha iyi kazanç sağlayabilmesi için çiftçiye uygulamalı olarak çiftçi eğitim vermeyi planlıyoruz. Köy köy, bölge bölge gezerek çiftçiye daha fazla verim elde etmeleri, daha sağlıklı üretim yapmaları için eğitim vermeyi düşünüyoruz. Kahramanmaraş’ta çiftçi iyi güzel tarım yapıyor ama bilinçsiz bir tarım yapıyor. Bilinçsizce yaptığı için aldığı verim yüzde 30 oranında azalıyor. Bilinçli bir gübreleme, bilinçli bir sulama, bilinçli bir fidan dikimi yapıldığı zaman bu da çiftçiye ister istemez yüzde 20 yüzde 30 mahsul verimi ekleyecek. Dolayısıyla buda maddi olarak çiftçiyi biraz daha rahatlatacak. Arazide bizzat çiftçilerin yanında olarak daha doğru tarım nasıl yapılır bunları anlatacağız” ifadelerini kullandı.

“SUYUN AZALMASI İNSANLARI DAMLAMA SİSTEMİNE YÖNLENDİRDİ”

Kahramanmaraş’taki çiftçilerin su kaynaklarının azılmasıyla damıtma sistemine geçtiğini ve bu sistemin tarımın daha verimli yapılası için uygun olduğunu söyleyen Demir, “Su kaynaklarının azalmasıyla Kahramanmaraş tarımında sulama sisteminde kullanılan art sistemi yavaş yavaş tarih oluyor. Çünkü suyun azalması insanları damlama sistemine yönlendirdi. Bakıldığı zaman damlama sistemi art sistemine göre daha da iyi. Damlama sistemi hem su israfına hem suyu daha verimli kullanmaya hem de daha güzel bir görüntü oluşmasını sağlıyor.” dedi.

“BİZİM İÇİN ÇİFTÇİ SAĞLIĞI ÇOK ÖNEMLİ”

İnsanların ilaçlama yaparken dikkat etmeleri gerekenleri anlatan Demir, “Sattığımız ilaçların yüzde 70’i bir nevi zehir. Doğru kullanılmadığı takdirde hem ağaca zehir hem insana zehir. İlaçlamanın yapılırken, insanların kıyafet, maske, gözlük gibi korunmanın etkinleri doğru kullanılmadığı takdirde uzun süreli ilaçlamalarda bu zirai ilaçlar insanların ölümüne kadar yol açabilir. Özellikle kapalı sera alanlarında yapılan ilaçlamaya çok dikkat edilmesi lazım. Bunun içinde iş yerimizde bütün ekipmanlar mevcut. Çiftçilerimize ilacı verirken bu ekipmanları temin ettiriyoruz. Çünkü bizim için çiftçi sağlığı çok önemli” şeklinde konuştu.

“İNSANLAR İÇİN İHTİYACI OLABİLECEK BÜTÜN ÜRÜNLERİ BULUNDURUYORUZ”

Demir son olarak şunları söyledi: “Pandemiyle birlikte insanlar evlerinin balkonlarında sebze ve meyve yetiştirmeye başladı. Bu çok güzel bir şey. Bizde burada evlerinde ürün yetiştirmek isteyen insanlar için ihtiyacı olabilecek bütün ürünleri bulunduruyoruz.”

“İLAÇ EL ALTINDAN SATILAN YERLERDEN ALINMAMALI”

“Tarımla alakalı her ürünü bulunduruyoruz” diyen Ziraat Mühendisi İbrahim Kurt ise şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş tarım konusunda yeni yeni gelişmeye başladı. Öncesinde çiftçi bilinçsizdi, Bertiz tarafı tamamen bilinçsiz. Gübrelemenin nasıl olduğunu ilaçlamanın nasıl yapıldığını daha öncesinde hiç bilmiyorlardı. Şu 3-4 yıldan bu yana öğrenmeye başladılar. İnsanların ilaçlamada dikkat etmesi gereken şey makinadır. Ceviz 10-15. yıldan sonra sırt pompası hiçbir işe yaramıyor. Ya motorlu alınacak ya da daha büyük traktör kullanılması gerekiyor. İlaçlama çok iyi ıslanması gerekiyor. Ve bu ilacın tam zamanında atılması gerekiyor. Öncesi ve sonrası olursa ilaç hiçbir işe yaramaz. İnsanların nerden ilaç aldıklarına dikkat etmeleri gerekiyor. Bunu veren bir ziraat mühendisi olması gerekiyor. El altından satılan yerlerden alınmamalı. Çiftçilerin ilaç aldığı yer çok önemli. İlaç bayisindeki kişiler aynı zamanda ziraat mühendisi olduğu için karşıdaki kişiye ilacı nasıl kullanması gerektiğini belirtiyor.

“BU ÜRÜNDE SADECE BİZDE VAR”

Aslanbey Tarım olarak cevizde elmada ve bazen de kirazda görülen güneş yanıklarına karşı kullandığımız son derece güzel bir ürünümüz var. Adı Baricade. İthal ediyoruz. Ağustos aylarında güneşin tam yakma zamanlarına yakın atılan bir ilaçtır. Bunu attığında 15-20 gün güneş yakınlarına koruma sağlıyor aynı zamanda meyveyi irileştiriyor. Bu üründe sadece bizde var. Firmayla anlaştık sadece bize vermesini istedik. Memnun kaldığımız bir ürün.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz