Sanayi ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni meslekler ortaya çıkarken bazı meslekler de kayboluyor. Plastik ürünler ucuz işçilik ve hammaddenin bol olması nedeniyle daha sağlıklı olan ağaç ürünleri tahtından indirdi. Zamanında her evde bulunan ve doğacak olan diğer çocuğa miras kalan beşiklerin günümüzde önemini kaybetmesi tarihin tozlu raflarına kaldırılmasına neden oldu. Kahramanmaraş’ta ki bazı marangoz esnafı ellerinde kalan son beşikleri satmak için çaba harcarken vatandaşın ahşap beşiklere talebi olmadığını söyledi. Kentte marangoz esnaflığı yapan Ömer Selaldı, vatandaşın artık tahta beşiklere ilgi göstermediğini belirtti. Selaldı, “Tahta beşikler, demir beşiklere yenik düştü. Böyle olunca da ustalar tahta beşik yapmak yerine demir hazır beşikleri dükkânlarında satmaya başladı. Bu gidişle talep olmazsa tahta beşik üretimi tamamen biter" ifadelerini kullandı.

ARTIK RAĞBET KALMADI
Yeni çıkan teknolojik ürünlerin insanları kültürüne, özüne yabancılaştırdığını kaydeden Selaldı, eskide olan ürünlerin birçoğunun bilinmedik faydaları olduğunu ancak bunların sonradan ortaya çıktığını söyledi. Çocukların tahta beşiklerde büyütülmesinin daha faydalı olacağını aktaran Selaldı, “Bu ürünlere eskiye göre pek rağbet kalmadı. Şimdi yeni yeni teknolojik şeyler çıkıyor. Bu ürünler geçmişte çok rağbet görüyordu. Şimdi bunlara ilgi az. Çocukları elinizden geldiği kadar beşikte büyütün. Bu beşiklerin tarihi çok eskiye dayanır” dedi.

“BEŞİK YAPMAK YETENEĞE DAYANIYOR”
Tahta beşiğin yapım aşamasına ilişkin bilgiler de veren Selaldı, “Ağaçlar bir metre boyunda dört köşe olarak biçiliyor. Bir beşik için on üç parça biçilmiş ağaç kullanıyoruz. Genelde kızılağaç tercih ediyoruz. Beşiğin en alt kısmında bulunan ayaklar ise tahtanın kolay eğilebilmesi için genç ceviz ağacından seçiliyor. Ağacı daha rahat bükebilmemiz için kaynar su döküyoruz ve ağacın kırılmasını engelliyoruz. Şu anda hazır boyalar var, onları kullanıyoruz. Fakat eskiden hazır boyalar yoktu. Beşik yapmak yeteneğe dayanıyor. Bu beşikleri ilmik ilmiş işleyerek büyük özenle meydana getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz