Kış ayının durgun geçmesinin ardından baharın gelmesiyle birlikte ikinci el araç satışlarında büyük bir artış yaşanıyor. Özellikle döviz kuru zammı nedeniyle araç almak isteyen insanlar sıfır araçların yanından bile geçmezken, ikinci ele yönelmek zorunda kalıyor. Sıfır araç piyasasındaki yüksek fiyatlar hem alıcıları ve hem de satıcıları zor durumda bırakırken, vatandaşlar da otomobillere yalnızca uzaktan bakmakla yetiniyor. Sıfır araç fiyatları nedeniyle ikinci el satışlarında büyük bir hareketlenme görülüyor. Geçtiğimiz oranla ikinci el araç satışları neredeyse iki katına çıkarken, yeni yönetmelikle birlikte hayata geçen düzenleme sayesinde ikinci el oto alım satım işlerinin devlet tarafından sıkı bir denetim altına alınacak. Yeni sistemin hem galerici esnaflarına hem de vatandaşlara kolaylıklar sağlayacağına kesin gözüyle bakılırken, esnaflar yeni düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyor. 160 bin kilometre sınırını geçmemiş araçlara ekspertiz zorunluluğunun getirilmesinin yanı sıra önene gelen herkesin ikinci el oto alıp satamayacağını sadece yetki belgesine sahip esnafların bu işi yapacağı da sektöre olan güveni artıracak. İkinci el araç satışlarındaki yenilikleri ve piyasadaki son durumu Kahramanmaraşlı galerici esnaflarına sorduk. İşte aldığımız cevaplar;

VERGİ VERMEDİKLERİ İÇİN DEVLETE GELİR SAĞLAMIYOR”

Araç satış piyasasının kış ayında durgun olduğunu fakat yeni yeni açılmaya başladığını belirten RZA Motors işletmecisi Mustafa Çokuçkun, galerici olmayanların araç satışı yapmasının yasaklanmasını öngören yasa tasarısını değerlendirdi. Çokuçkun, “Birinci elde en uygun araba şuan da 80 bin lira, 80 bin liradan aşağı sıfır araba yok. İkinci elde de tabi ki piyasa yüksek bundan dolayı. Kış ayında satışlar çok durgundu ama artık mevsim itibariyle ufak tefek işler açılıyor, iyi olacak İnşallah. Ama piyasa çok yüksek, arabalar çok pahalı. Talep var, insanlar gelip araçlara bakıyor ama alamıyor fiyatlar yüksek. Şuan da bütün arabalar değerinden fazla. Bunun en büyük nedeni sıfır araçların pahalı olması, vergilerin yüksek olması, yakıt farklı sorun oda pahalı. Herkesin galericilik yapmasının yasak olacağı yasanın çıkmasından taraftarız ve dört gözle de bekliyoruz. Çünkü berberi, bakkalı, öğretmeni herkes araba alıp satıyor. Bunlar bizim işlerimizi olur olmaz etkiliyor ama biz yasanın çıkmasını çok istiyoruz. İnşallah en kısa zamanda çıkar da biz de rahat ederiz. Ben 33 seneden beri burada bu işi yapıyorum benimle beraber herkes araba alıp satıyor. Vergi Dairesi’ne kaydı olmayan, yaptığı işin vergisini vermeye bir sürü insan var. Devletimize hiçbir şekilde geliri olmuyor, ben 33 yıldır bu dükkanda vergi mükellefiyim. Sırf bu dükkanda oturuyorum ve bu işi yapıyorum. Ama diğer arkadaş öbür tarafta hiçbir vergi ödemesi yok, bir masrafı yok. Ben vergi ödüyorum, işçi çalıştırıyorum ona göre masraflarım var. Ama hiç masrafı olmayan vatandaşta dışarıda araç alıp satıyor masrafsız bir şekilde” açıklamalarında bulundu.

YENİ YASA AĞIR KOŞULLAR GETİRİYOR”

İkinci el araç piyasasındaki son durum hakkında bilgiler veren Zeybek Motors sahibi Halit Zeybek, doların yükselmesiyle birlikte insanların ikinci el araçlara yöneldiğini söyledi. Yeni çıkacak yasa ile herkesin galericilik yapamayacağına da değinen Zeybek, “Sıfır araçlarda fiyatlar dolar sebebiyle yükselmeye devam ediyor. Böyle olunca da insanlar ister istemez ikinci el araç almaya geliyor. Bu yıl bence ikinci el otomobil pazarı hareketli geçecek. Bunun büyük nedeni birinci eldeki fiyat artışları ve bildiğiniz gibi kurlarda da artışlar devam ediyor. Yılbaşından bu yana ciddi bir artış var. Dolayısıyla bu, sıfır otomobil fiyatlarını artırıyor, bu yüzden ikinci ele talep halen yüksek devam ediyor. Artık herkes galericilik yapamayacak ve dışarıda araba alıp satamayacak. Çünkü yeni yasa baya ağır koşullar getiriyor. Bizler işimizi zaten elimizden geldiğince en iyi şekilde yapmaya çalışıyorduk. Artık kilometresinden tutun da arabayı satış ilanına koyarken yazdığınız her şey bağlayıcı olacak. Araçlara ekspertiz zorunluluğu getiriliyor. Yani müşteri daha güvenli şekilde alışveriş yapacak. Biz de şundan kurtulacağız. Dışarıda başka mesleklerle uğraşıp da araba satanlar vardı. Haksız rekabet oluyordu. Dolayısı ile onlar da aradan çekilmiş olacak” şeklinde konuştu.

İŞ YERİ OLMAYANLAR BİZDEN ÇOK ARABA SATIYOR”

RZA Motors’un diğer işletmecisi Cengiz Berberoğlu ise, “Baharın gelmesiyle birlikte ister istemez insanların araç alışı, bağ, yazlık ve tatil olaylarında artma olunca araç satışlarında da artma olur. Ama piyasayı da bu altın ve doların yükselmesi de etkiliyor. Birinci el fiyatları dövize bağlı, dövizin artmasıyla onlar da artıyor, hepsi ithal. Türkiye’nin yerli arabası olmadığı için bundan dolayı yükseliyor. Bu işe emek verenler, dışarıdan yapanlar marangoz olsun, berber olsun, sanayide ki tamirci olsun onlar bizden çok araba satıyor. Ve üstelik arabayı sattığı zaman da tekrar karşısında muhatap bulamıyor. Ama biz burada iş sahibiyiz, mesela RZA Motors olarak müşteriye aracı sattıktan sonra bir sıkıntı olduğunda karşısında muhatap bulabiliyor. Bundan dolayı bu kanunun bir an önce çıkması bizim faydamıza. İşlerimizin daha güzel olması, müşteri karşısında muhatap bulması, garantili araba olması yani. Bir defa arabayı satıyor sonra bulamıyorsun, ya diyor ben böyle aldım böyle sattım diyor. Ondan sonra insanlar muzdarip oluyor, sonra bizim yanımıza geliyor işini çözemeyince. Biz ne yapabiliriz ki sen her işi yapmışsın.” İfadelerini kullandı.

PİYASADA ALACAK ARAÇ BULAMIYORUZ”

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan General Motors işletmecisi İbrahim Karataş ise, araç alım ve satışlarının güzel bir şekilde gittiğini söyledi. Piyasada satın alacak araç bulamadıklarını dile getiren Karataş, “General Motors olarak araç alım satımı yapıyorum. Birinci el araç fiyatlarının yüksek olmasının sebebi devletin eski araçları toplama gibi bir bayilere verdiği kampanya var. Bayiler eski araçları aldığı için fiyat yükseltmeye girdiler. Tabi bu da ikinci ele de yansımı oldu. Ama yine de piyasayı etkilemedi. Yani vatandaşlar veyahut ta biz araç fiyatlarının yüksek olmasından bir şikayetçi değiliz. Normal şartlarda şuan ki araç piyasasına göre alım ve satımın daha yavaş olması lazım ama bu piyasayı çok da etkilemedi. Genel olarak araç alım ve satışlarımız gayet güzel bir şekilde gidiyor. Müşteri de memnun biz de memnunuz, her hangi bir sıkıntı veyahut ta buna benzer bir sorun gözükmüyor. Hatta ikinci el alımlarda sıkıntı çekiyoruz, piyasada pek satın alacak araç bulamıyoruz. Genel canlılık bakımından bakarsak piyasa baya canlı. Biz de bu durumdan gayet memnunuz” dedi.

DÜZENLİ VE YERİNDE BİR YASADIR”

Yakın zamanda çıkması beklenen kanunla birlikte galerici olmayanların araç satışı yapmasının yasaklanmasının galericiler için önemli olduğunu fakat uygulamanın zor olacağını belirten Karataş, “Yeni bir kanun çıksa da insanların araç alım satımının yasaklanabileceğini düşünmüyorum. Çünkü siz bir vatandaş olarak aracınızı satmak istiyorsunuz, bunu herhangi bir internet sitesinde yayınlayıp kendiniz satabiliyorsunuz. Bunun nasıl önlemini almayı düşünüyorsunuz. Ama güzel bir şey galericilerin müşteriye karşı daha güzel hitap edebilmesi için gayet güzel bir yasa. Çünkü vatandaşların bir çoğu galericileri farklı bir gözle bakıp, çekinerek alış veriş yapıyorlar. Vatandaşların gözünden bu şekli silmek bence daha güzel olur. Ama bir şahıs isterse kendi aracını kendisi satabilir. Şuan da günümüzde bir kişi üzerine 4 yada 5 tane araç alabiliyor. Bir yılın içerisinde bunu satabiliyor. Bu herhangi bir kanun dışı olan bir olay değil. Kendi eşinin çocuğunun bunların üzerine de araç alabiliyor. Bunun önünü alma gibi olasılıklarının olacağını zannetmiyorum Ama galericilerin daha düzenli çalışmaları için geçmişte ve günümüzde galericilerin yanlış yaptığı ticaretten dolayı vatandaşların çekindiği noktalar var. Nasıl diyeyim bazı araçları satabilmek için kilometresini düşürüyorlar, hasar kayıtlı araçları orijinal diye vatandaşlara satan insanlar var. Bunların önünü kesmek için bu çıkan yasa bence düzenli ve yerinde bir yasadır. Ama herkes arabasını kendi şahsına alıp satabilir” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz