Her çocuğun hayalidir; gezmek, eğlenmek, mahallede top oynamak ve lüks yaşamak. O çocuk ise arkadaşları tatil yaparken kış aylarına aldırış etmeden soğuk ve yağışlı havalarda ev ekonomisine katkıda bulunmak için cadde cadde dolaşarak kağıt topluyor.
 
Kahramanmaraş'ta cadde cadde bütün mahalleleri adım adım gezerek atık kağıt ve plastik toplayarak hem evine ekmek götürebilmek hemde tatil sonrası okul için para kazanabilmek için soğuk ve yağmurlu havalara aldırış etmeden hergün kilometrelerce yol yürüyor. O çocuk yaşının daha 13 olmasına aldırış etmeden kendisinden 10-15 yaş büyük birinin yapacağı işi yapıyor. Hırsızlık yapmadan ekmek parası kazanabilmek için çalışan küçük çocuk, hem büyüklere hemde lüks yaşayan arkadaşlarına insanlık dersi veriyor. Belki de eve parasız gittiğinde ailesi onu dövüyor, belkide kazandığı paranın bir kuruşuna bile dokunamıyor. Bazı çocuklar bolluk içinde yaşarken o çocuk ise bir lira için karıştırmadığı çöp kalmıyor. Para kazanmanın ve eve ekmek götürmenin zorluğunu daha küçük yaşlarda öğrenen bu çocuk günde 10-15 lira için kış günlerinde soğuğa aldırış etmeden, eğlenmeyi gezmeyi tozmayı düşünmeden mahalle mahalle dolaşıyor. Sebebi ise eve ekmek parası götürebilmek.

ARKADAŞLARI GEZERKEN O ÇALIŞIYOR
2015 – 2016 eğitim öğretim yılının ilk yarısını tamamlayan öğrenciler, yarıyıl tatiline devam ederken, geçim derdinde olan küçük çocuk ise evine ekmek götürmenin peşinde. Buna benzer bir çok çocuk sadece kağıt atık toplayarak değil, kağıt mendil satarak da aile bütçesine katkı sağlamaya çalışıyor. Kış ayı olması ve havaların soğuması işlerini zorlaştırsa da o aslanın midesinde olan ekmeği çıkarmak için mücadelelerine devam ediyor. Kendi boyundan büyük el arabasıyla dolaşan ve çöp konteynerlerine tek tek girip hurda arayan çocuk bir şeklide ailesine katkı sağlamaya çalışıyor. Gün boyu çöpleri karıştırarak bulduğu kâğıt, demir ve plastik malzemeleri topluyor. Sabahın ilk saatlerinden itibaren çöp konteynerlerini karıştırmaya başlayan bu gururlu küçük çocuk, çöpten ekmek paralarını çıkartmak için büyük çaba harcıyor.
 
"HIRSIZLIK YAPMIYORUM, ALINTERİMLE ÇALIŞIYORUM"
Arkadaşları sokakta oynadığını kendisinin de çalışmak zorunda olduğunu belirten 13 yaşındaki çocuk, “Ailemizin maddi durumu iyi olmadığı için ara tatili çalışarak aileme destek olmaya çalışıyorum. Kazandığım parayı anneme veriyorum annemde mutfak giderlerinde kullanıyor. Ayrıca yarı yıl tatili bittikten sonra kazandığım paranın bir kısmınada okulda harcamayı düşünüyorum” dedi. Çocuk olsa da ailesinden aldığı terbiye gereği hiçbir zaman hırsızlık yapmadığını anlının teriyle çalışıp evine, ailesinin ekonomisin katkıda bulunmaya çalıştığını söyleyen 13 yaşındaki çalışkan çocuk, “Çocukta olsam ailemden aldığım terbiye gereği hiçbir zaman hırsızlık yapmadım. Alın terimle çalışıp ekmek parası kazanmaya çalışıyorum. Okul döneminde annem okul masraflarımı ise kazandığım paradan ödüyor" dedi.
Haber: Mücahit Dalkara

 
Editör: Mahmut Beyaz