Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da soğuk kış günleri kapıya dayandı. Bu bağlamda başta gıda olmak üzere birçok alanda kış hazırlıklarını sürdüren vatandaşlar şüphesiz bu konuda en önemli alanlardan biri olan araç bakımı içinde kolları sıvadı. Özellikle hafta sonları işten yana fırsat bulan vatandaşlar, araçlarının kışlık bakımı için sanayi esnaflarının yolunu tutuyor. Araçların kışlık bakımları ile ilgili tüm detayları anlatan sanayi esnafı Orhan Kılıççalar, “Kışlık bakım bir şoför için hayati değer taşır” dedi.

KIŞ LASTİKLERİ DAHA DÜŞÜK SICAKLIKLARDA DAHA İYİ YOL TUTUŞU SAĞLAR”
Otomobilin bakımlarının titizlik ile yapılması gerektiğini söyleyen Kılıççalar, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Uzun yıllardır oto tamir ve bakım işleri ile uğraşıyorum. Şuan Royal Garage işletiyoruz ortağımla birlikte. Bu meslekte uzun yıllarımızı geçirdik birçok konuda tecrübe edindik. Bu tecrübeler doğrultusunda söyleyebilirim ki kışlık bakım bir şoför için hayati değer taşır. Otomobili aldım bitti dememeliyiz. O otomobil de can taşıyoruz. Bakımlarını titizlikte yaptırmalıyız ki başımıza bir şeyler gelmesin. Kışlık bakım da öncelikle yağ ve su kaçaklarına dikkat etmeliyiz. Düzenli aralıklar ile bunlar kontrol edilmeli bir eksilme söz konusu ise mutlaka giderilmesi lazım ayrıca anlayamayacağınız bir durum olursa bir ustaya göstermek şarttır. Ön düzeneğe dikkat edilmesi lazım yine kış ayların da olumsuz bir durum da sizi kazaya daha da kötüsü bir felakete sürükleyebilir. Lastik bakımı yine bir araba için en önemli detaylardan biridir. Lastikler arabanın dışarı ile temas eden en önemli bölümüdür. Kış lastikleri daha düşük sıcaklıklarda daha iyi yol tutuşu sağlar. Yine aynı şekilde kış lastikleri düşük sıcaklıklarda kısa fren mesafesi sağladığı için sizi birçok kazaya elverişli durumdan korur ve can kurtarır.

“LASTİĞİN DİŞLERİNİN YIPRANMAMIŞ OLMASI LAZIM”
Kış lastiği almakla da bitmiyor tabi iş lastiğin yıpranmamış özellikle de dişlerinin yıpranmamış olması lazım. Şunu unutmayın lastikler arabayı değil canı taşır. Kış bakımlarının en önemli olanlarından biri de aküdür. Çünkü akü arabanın çalışmasının ilk aşamasıdır. Akü sağlıklı olmayan bir araba da birçok şeyde yarım çalışır veya hiç çalışmaz. Akü ile birlikte antifriz de önemli bir etkendir. Bir çok antifriz türü ve markası vardır. Daha pahalı olan daha iyidir diye bir şey yok. Hangisinin daha iyi olduğunu anlamak için üzerlerinde dereceleri yazar, o derecelere bakıp arabaya en uygun olanı koymalıyız. Bu durumun da takipçisi olup eksilmeleri veya o anki durumunu gözlemlemeliyiz.

“AKÜNÜN BAKIMINI DÜZENLİ YAPMANIZ LAZIM”
Buradan sürücülerimize uyarımız aracınızın bakımını tam yaptırın yola eksiksiz çıkın. Şu parça da bizi götürürmüş daha bir süre idare edermiş gibi düşüncelerden vazgeçilmelidir. Çünkü bu can taşıyan bir araçtır. Yeri geliyor çocuğumuz, yeri geliyor eşimiz ile biniyoruz. Bu konularda taviz vermemiz lazımdır. Kış aylarında aracın çalışmadığı veya sıkıntılı olduğu durumlar ile sık sık karşılaşırız. Aracın çalışma sistemi önce akü de başlar, dediğim gibi akünün bakımını düzenli tuttuğunuz sürece bir sıkıntı olmaması muhtemel yine de arabada bir zorlanma söz konusu ise daha fazla arabayı yormamak ve zorlamamak lazım. Çünkü o an birçok sebepten kaynaklı olabilir. Yakıt gelmiyor olabilir, su olmayabilir, yağ olmayabilir, motor herhangi bir şekilde zarar almış olabilir. Bu yüzden zorlarsanız aracın eğer ufak bir sorunu varsa onu arttırma ihtimaliniz olur.”

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz