Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı kararla Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan ara tatil, 18-22 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İlk ara tatil 18 Kasım Pazartesi günü başlayacak, 22 Kasım Cuma günü sona erecek. Hafta sonlarıyla birlikte tüm öğrenciler 9 gün tatil yapacak. Ardından 25 Kasım pazartesi günü ders başı olacak. Bakanlığın eğitim-öğretim dönemi takvimine göre sömestre tatili ise hafta sonlarıyla birlikte 16 gün olacak ve ikinci dönem 3 Şubat 2020 tarihinde başlayacak. İkinci ara tatil 6-10 Nisan 2020 arasında verilecek. 13 Nisan 2020'de başlayacak ikinci dönem, 19 Haziran 2020 tarihinde tamamlanarak 11 haftalık yaz tatili başlayacak. Bu yıl uygulanmaya başlanan 'ara tatil' turizmciler başta olmak üzere birçok sektörün yüzünü güldürdü. Paket turlar neredeyse tükenirken, turizmciler vatandaşa fiyatlar artmadan rezervasyon yapmalarını öneriyor. Peki Kahramanmaraş’ta turlara olan ilgi ne durumda. Kahramanmaraş’ta uzun yıllardır turizm sektöründe, Hac, Umre, yurt içi, yurt dışı turlar ve fuar organizasyonu işleri yapan Kahramanmaraş’ın önde gelen turizm şirketlerinden birisi olan Güzelbulut Turizm Yönetim Kurulu Başkanı ve TURSAB GAP Bölge Temsil Kurulu üyesi Mehmet Güzelbulut, ara tatilde Kahramanmaraş halkının turlara olan ilgisini ve geride bırakılan dönemi değerlendirdi. Güzelbulut, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın vereceği 9 günlük ara tatilin yeni uygulanması dolayısıyla şehrimizde ilk kez yapılacak ara tatilin çok fazla algılanmadığını görüyoruz. Talep var ama çok az” dedi.

“TURLARI KAHRAMANMARAŞ’TA YATIRMAMIZ GEREKİYOR”

TURSAB GAP Bölge Temsil Kurulu üyesi olmasının ardından Kahramanmaraş’a gelen turların sayısını daha da artırmak için çalışmalar yapacaklarını kaydeden Güzelbulut, turların kentte kalış süresinin uzatılmasının önemli olduğuna dikkat çekerek, “Geçtiğimiz hafta Türkiye Seyahat Acentaları Birliği GAP Bölge Temsil Kurulu seçimleri yapıldı. Bu seçimlerde şehrimizi temsilen Yönetim Kurulu’nda yer aldık. İnşallah şehrimiz adına güzel hizmetler yapmak nasip olur. Biz sadece bugün değil yaklaşık 5-6 yıldan beri GAP turlarının şehrimize gelmesi yönünde çalışma yapıyorduk. Büyükşehir Belediyesi ile bazı çalışmalarımız oldu. Gelen grupların gezdirilmesi noktasında belli bir güzergah çizdik. Bu dönemde de henüz belediyemizden talep gelmedi ama gelirse yine İnşallah yardımcı olacağız. Çalışmalara devam ediyoruz ama bu turların şehrimize gelmesi yaklaşık 10 yıllık çalışmanın neticesinde olan bir durum. Biz daha önce TÜRSAB yönetimini Kahramanmaraş’a, Ticaret ve Sanayi Odası olarak davet etmiştik, orada hem Kahramanmaraş’ın tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımını yaptık hem TÜRSAB dergisinde yayınlandı hem de o dönemde Türk Hava Yolları’nın uçaklarında dağıtılan kitaplarda tanıtımı yapılmıştı. O günden bu yana turların sayısı artmakta. Tabi bunu daha da geliştirmemiz lazım. Şuanda gruplar geliyor, bazen bakıyoruz 15 otobüs, 20 otobüs geldiği oluyor ama onları en azından bir gece de olsa Kahramanmaraş’ta yatırmamız gerekiyor. Bunun için de çalışacağız, gereken neyse hem STK’lar hem bizler TÜRSAB olarak destek vereceğiz. Önümüzdeki günlerde TÜRSAB GAP Bölge Yönetim Kurulu toplantısının bir tanesini Kahramanmaraş’ta yapacağız” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ’TA HENÜZ ALGILANMADI”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl ilk kez uygulayacağı ara tatilin Kahramanmaraş halkı tarafından çok iyi algılanmadığını belirten Güzelbulut, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın vereceği 9 günlük ara tatilin yeni uygulanması dolayısıyla şehrimizde ilk kez yapılacak ara tatilin çok fazla algılanmadığını görüyoruz. Talep var ama çok az. Örneğin bir tane özel bir okulumuza İstanbul-Çanakkale turu düzenleyeceğiz. Bazı yurt dışı turlarda talep var, Umre’ye yönelik ufak bir talep var ama bu ara tatil çok da bilinmiyor. Bir de okullarda sürece hazırlanmak için belli bir zamana ihtiyaç var. Okullar kültür turu gibi çalışmalar yapabilmek için Milli Eğitim Müdürlüğü’nden izin alıyorlar, bunun için de en az 20 gün öncesinde programlarını onaylatmaları gerekiyor. Okullar yeni açıldığından dolayı bu dönemde belki de uygulamanın bu sene ilk kez yapılmasından dolayı hazırlıksız yakanlandık gibi görülüyor. Ufak tefek talepler var ama öyle çok yoğun değil. Yurt dışı tatillerde 3-5 satış yapabiliriz belki ama ayrıca mevsimin de soğuması itibariyle şuan da aşırı yoğunluk yok. İstanbul, Ankara, Antalya gibi yerlerde bu tip tatiller daha fazla değerlendiriliyor” ifadelerini kullandı.

“HER TÜRLÜ TALEBE CEVAP VERECEK KAPASİTEMİZ VAR”

Güzelbulut Turizm olarak vatandaşların her türlü talebine cevap verecek kapasitelerinin olduğunu kaydeden Güzelbulut, “Güzelbulut Turizm olarak her türlü talebe cevap verecek kapasitemiz var, araç imkanlarımız çok iyi. Kendi şirketimiz bünyesinde araçlarımız var. Yıl boyu sürekli çalıştığımız için otellerden uygun fiyatlar alıyoruz. Elimizden geldiği kadar, insanlarımızı en ucuza en iyi yerlere götürebilmek için gereken fedakarlığı yapıyoruz. Özellikle araçlarımız kendimize ait olduğu için dışarıdan kiralama gibi olmuyor, maliyet konusunda elimiz daha rahat oluyor. Gelen grupları elimizden geldiğince boş çevirmiyoruz. Herkesi memnun edecek şekilde fiyat veriyoruz ve gerçekten de turlarımız verimli oluyor. Hem içerik açısından hem de fiyat açısından turlarımız memnun edici düzeyde” şeklinde konuştu.

“İŞİN EHLİNİN YAPMADIĞI TURLARA DİKKAT EDİLMELİ”

Yaz döneminde ağırlıklı olarak tatil satışı yaptıklarını ve uygun fiyatlarla turların devam ettiğini anlatan Güzelbulut, vatandaşlara uyarılarda bulundu. İşin ehlinden turlar alarak tatile gitmenin daha masrafsız olacağını dile getiren Güzelbulut, “Yaz dönemi normal geçti, beklentimizin üzerindeydi. Yaz döneminde ağırlıklı olarak tatil satışı yapıyoruz, daha çok deniz bölgelerine. Bir de her hafta sonu mutlaka Güzelbulut Turizm olarak Doğu Karadeniz turu düzenliyoruz. Bir tanesi Adana, bir tanesi de Gaziantep çıkışlı. Araçlarımızı buradan depara başlatıyoruz. Her hafta sonu Cuma günü akşam çıkıyor, tekrar Cuma günü sabahleyin dönüyor. 5 gece konaklamalı ve burada da belli bir mesafe kat ettik. Arzumuz sadece şehrimizden her hafta bir otobüs dolması ama bunu dolduramıyoruz. İnsanlar şuna dikkat etmiyor. Bazı işin ehli olmayan kişiler tarafından yapılıyor bu turlar. Görünüşte insanlara fiyat ucuz geliyor ama içerik yok. Yani benim turumda 4 bin kilometre güzergaha sahip, o turlara bakıyorsunuz 2 bin kilometre. İçerik açısından daha zayıf, verilen hizmetler ya da otellerin kalitesi açısından olsun bir yerden kısarak insanları hani böyle daha ucuz tatile götürmüş olalım vaadiyle götürüyorlar. Birçoğu da şikayet ediyor, tekrar gelmiyor. Şu kişelerle tura gittik, bize ekstra masraf çıkardılar diyorlar. Hesap ediyorsun bizim sattığımız turun çok çok üstüne gelmiş. İnsanlarımızın buna önemle dikkat etmesi gerekiyor. Biz de olsak diğer meslektaşlarımız da olsa bir iş yaparken en azından müşteri memnuniyetini dikkate almalıyız. O müşteriye düzgün hizmet vermezseniz tekrar dönüşü olmaz. Biz hem firma olarak hem de bölgedeki belli acentaların yetkili acentası olarak elimizden geldiği kadar en iyi hizmeti vermeye gayret ediyoruz” dedi.

“YENİ DÖNEM İÇİN FARKLI PROGRAMLAR HAZIRLADIK”

Kış dönemine girdiklerini ve yeni dönem için farklı programlar hazırladıklarını belirten Güzelbulut, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Yaz dönemini bitirdik, kış dönemine giriyoruz. Yedikuyular Kayak Merkezi’nin yerel acentalara pek faydası yok. İnsanlar zaten dışarıdan geliyor, tur gelirse rehberiyle geliyor, hazırlığını yapıyor. Bizden yerel destek istedikleri zaman yardımcı oluyoruz ama bizimki daha ziyade yani yerel acentaların yaptığı dışarıya yaptığımız turlar. Şuanda hafta sonu Kapadokya turlarımız var, bir gece beş yıldızlı termal otelde konaklatıyoruz. Pazar günü de Kapadokya’yı gezdirip geri getiriyoruz. Uygun fiyatlardan. Bir tane günübirlik Şanlıurfa turumuz var, Mardin turlarımız var. Geçen sene de yapmıştık, Kozaklı ve Kapadokya’da bir gece konaklamalıydı. Bazen bunu Kayseri Erciyes Kayak Merkezi programı olarak yapıyorduk. Yeni dönem için farklı programlar hazırladık, havalar biraz daha soğusun bekliyoruz. Şu günlerde turizm durgun, çok durgun gidiyor. Olsa da çok az ama hareketlilik olacağı kanaatindeyim. Özellikle okulların çok fazla ilgisini çekmişti, geçen yıl çok fazla program yaptık.”

Haber: Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz