Kültürpark’ta düzenlenen ve renkli görüntülere sahne olan programa; Andırınlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Kolutek’in yanı sıra AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Cumhur İttifakı Andırın Belediye Başkanı Ahmet Doğan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Esat Şengül, CHP Dulkadiroğlu Belediye Başkan Adayı Ayhan Çiftarslan, KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı, İl Kültür, Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı ve çok sayıda Andırınlı katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Andırın’ın doğal güzelliklerini anlatan sinevizyon gösterisiyle devam etti. Katılımcılara Tırşik ve tereyağlı pilav ikramının da yapıldığı programda sırasıyla halk oyunları gösterisi, yöresel seyirlik oyunlar gösterisi, andırın ağıt kültürü- hikayeli-sazlı ve sözlü ağıtlar, yöresel halk oyunları, Türk okçuluk ve Alp’likin tanıtımı yapıldı.

KARASU GRUP YOLUNU MUTLAKA HAYATA GEÇİRMEMİZ LAZIM”
Programda açılış konuşması yapan Andırınlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Kolutek, şunları söyledi: “Şölenler sosyal hayatımızın idamesinde güçlü bir perçin, milli birlik ekseninde güçlenen toplumsal yapımızın moral ve motivasyonunda birleştirici, bütünleştirici rol oynayan bir olgudur. Yılda bir kez de olsa Mart ayına bağlanan umutların bir hasret sevincine dönüşmesi, masum bir samimiyet içinde gönül közlerimizin birleşerek yüreklerin dertleşmesidir Andırınlıların Tırşik şöleni. Kırgın dostlar arasına gönülden gönle vuslat köprüleri kurularak kardeşlik için sevgi için uzanan kolların canım kardeşim diyerek herkesin kucaklaşması ve kalplerde birleşen kardeşliğin resmidir Andırınlıların Tırşik şöleni. Andırın’ın ticari ilişkileri Osmaniye ve Kadirli ile oluyor. Aslında bu doğru değil. Eğer biz Andırın ile Kahramanmaraş arasındaki ekonomi, kültürel, sosyal ilişkileri güçlendirmek istiyorsak Karasu grup yolunu mutlaka hayata geçirmemiz lazım. Bu yolun Kılavuzludan Andırın’ın merkezine uzaklığı 59 kilometre. Başkonuş’un ortalama rakımı bin 200 Karasu güzergâhının rakamı 850. 2 bin yıllık bir geçmişi olduğu gibi Ortaçağ’dan bu yana alternatif bir Maraş yoludur. Abbasiler döneminde İslam Orduları Kuzey Çukurova’ya bu yoldan ulaşmışlardır.”

ANDIRIN’A YURT TALEBİ
Andırın’a yurt talebinde bulunan Kolutek, “Herkes der ki Andırınlılar okur. Andırın’da bir MYO var ama kapanma aşamasında. Sebebi de malum oralarda yurt yok. Yurt olmayan yerlere de hiçbir veli çocuğunu göndermez. Bunun için alternatifimiz var. Eskiden MYO olan ancak şimdilerde kaymakamlık olan yer şu an boş. Burayı rehabilite edersek öğrencilerimizin yurt işini çözmüş olacağız. Yine başka bir konumuz Maraş S yolunun yapılması. Maraş S yolu yapıldığı zaman mesafeler kısalacak. Maraş’ın merkez ilçeleri hariç her ilçede Taziye evi varken bizim Andırın’da maalesef taziye evi yok. Bir de yer sıkıntısı yok. Biz 3 tane taziye evi istiyoruz. Ayrıca Büyükşehir Belediyemiz her ilçeye kültürel yatırım yaptı. Bizde Andırınlılar olarak Andırın’a 150 kişilik bir Kız Yurdu istiyoruz” şeklinde konuştu.

“BURADA ORTAK BİR DEĞERLE BİR ARADAYIZ”
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Burada ortak bir değerle bir aradayız. Siyasetçi her yerde duramaz siyaset yapar ama ben burada başka bir değerden bahsetmek istiyorum. Bizi bir araya getiren bazı unsurlar var. Siyasetimiz, cinsiyetimiz, ırkımız, mezhebimiz ne olursa olsun bazı organizasyonlarda biz o ayırt edici özelliklerimizi bir kenara bırakır bir araya geliriz. Bir cenazemiz olduğunda öyle olur. Bir düğün olduğunda siyasete bakmayız gider eşimizle dostumuzla bir araya geliriz. Kültürümüz söz konusu olduğunda, milli manevi değerlerimiz söz konusu olduğunda hemen bir araya geliriz. İşte 15 Temmuz olduğunda biz CHP ve MHP ile birlikte 29 gün Kahramanmaraş meydanında nöbet tuttuk. Çünkü söz konusu vatan idi gerisi teferruat idi. Demek ki bizi bir araya getiren şeylere sahip çıkarsak biz daha çok bir arada olacağız. O zaman bunu korumamız gerekir. Korumak için de bu konuda çaba sarf eden arkadaşlarımızı desteklemek gerekir. Ben bu yapılan işi çok önemsiyorum. Kahramanmaraş’ın değerlerini yansıtan her organizasyonun içinde oluruz.

“SÖZ KONUSU VATANSA HEPİMİZ SİYASETİ BIRAKIR, BİRLİK OLURUZ”
Bu çok kıymetli bir şey. Ama bu dünyanın başka ülkelerinde sahip olunamayan bir şey. Şimdi bizim ülkemize karşı her zaman bir siyasi operasyon yapılır. Neden? Anadolu toprakları çok kıymetli topraklardır, herkesin burayla ilgili bir ideali vardır. Her seferinde de buraya bir operasyon yapılır. Savaşlar hep burada olmuştur. Ama bu millet hiçbir zamanda esir olmamıştır. Esareti kabul etmemiştir. Bu milletin hiçbir zaman esareti kabul etmemesinin sebebi nedir? Çünkü bu millet toprağına bir saldırı olduğunda siyaseti bir kenara bırakır ve bir araya gelir. Her zamanda topyekûn mücadele eder. Ama Avrupa’nın da Amerika’nın da anlamadığı bir şey var; her seferinde bize bu operasyonu çekerler, normalde bu operasyon dünyanın başka ülkelerinde işe yarar. Hemen ayrışırlar. Irak’ta Saddam Hüseyin’in heykelini devirenler sonra keşke o diktatör kalsaydı da bunları yaşamasaydık demeye başladılar. Ama bize bu hiçbir zaman tutmaz. Ne zaman bir operasyon çekerler, biz siyasetimizi bir kenara bırakır ve bir araya geliriz. Dünya artık bunu bilecek. Bu ülke hiçbir zaman ne esareti kabul edebildi ne kendisine karşı yapılmış bir saldırıyı kabul edebilir. Andırın bu ülkenin bu özelliğinin Kahramanmaraş’ta ki aynası. Ahmet Başkanımızın bazı talepleri oldu.”

“TIRŞİKİN SAĞLIKLI BİR GIDAYA DÖNÜŞTÜĞÜ YER ANDIRIN’DIR”
KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı, şunları söyledi: “Tırşik dediğimiz yemeğin yapıldığı bitkinin ismi Anadolu’da farklı isimlerle isimlendirilmektedir. Bunlar biz Andırın’da pancar diyoruz, yine ülkemizin farklı bölgelerinde Nivik, Fil kulağı, öküz kulağı gibi isimlerle isimlendirilmekte. Bu bitkinin özelliği taze olarak hiçbir şekilde yenilememesi. Yani taze olarak insanlar tüketmeye kalktığı zaman ağızda kabarma yapıyor. Aynı zamanda diğer hayvanlarda bu bitkiyi hiçbir şekilde yiyemiyorlar. Ancak bu bitki kurutulduğu zaman yâda kaynatıldığı zaman içerisinde ağızda kabarmaya neden olan bileşikler bozuluyor ve böylece sağlıklı bir yemeğe dönüşüyor. Bu bitki gerek Akdeniz bölgesinde gerek Türkiye’nin diğer bölgelerinde yetişen bir bitki. Aynı zamanda Avrupa'dan tutun Afrika’ya kadar doğada görülen bir bitki türü. Bu bitki türünün sağlıklı bir gıdaya dönüştüğü yer Andırın ilçemizdir. Tırşik yemeğinin coğrafi işareti alındı. Tabii bu bitki sonbaharda yağmurların yağması ile birlikte ılıman bölgelerde toprak yüzeyine çıkmaya başlıyor. Siz narenciye bitkisinin altında bu bitkiyi rahatlıkla bulabilirsiniz.”

“KAMPLAŞTIRMA SİYASETİ DIŞ GÜÇLER TARAFINDAN ISRARLA ENJEKTE EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR”
CHP İl Başkanı Esat Şengül, “Gerçekten her beldemiz her ilçemiz çok güzel ama Andırın bir başka güzel. Andırın kaleleriyle, mağaralarıyla, doğasıyla, doğa turizmine, tarih turizmine o kadar açık o kadar aç bir bölge ki düşünün Andırın’ı bu yönleriyle tam olarak tamamladığımızda gerçekten turizm patlamasının yaşanacağına inanıyorum. Kıymetli bir seçime giriyoruz. Dolayısıyla siyasetçi eline mikrofon aldığı zaman her şey söyler. Ancak benim tüm hemşerilerimden istirhamım şu; seçimler oy verme anlayışı asla bizi birbirimizden ayırt etmemeli. Bakın kamplaştırma siyaseti dış güçler tarafından ısrarla enjekte edilmeye çalışılıyor. Bu kapitalizmin tipik bir oyunudur. Kendi bir yerlere yerleşebilmek için insanların sevgisini bile birbirleriyle yarışır hale getirmişler. Her arkadaşımız iktidar partisine de oy verebilir, MHP’ye de CHP’ye de oy verebilir, İyi Partiye de oy verebilir. Bunda hiçbir sıkıntı yok. Ama gel gelelim ki bizim ortak değerlerimiz var. Bizi bizden ayırt etmeyecek kıymetlerimiz var. Bakın iki hasta kanser hastası düşünün; biri AK Partili biri CHP’li. Hastane odasında birbirine Allah’tan dua etmiyorlar mı? İşte bu bizim ortak değerimiz. Komşuluk değerlerimiz var. İyi Partili AKP’li iki hanımefendi; gece sokakta gezerken bunların ortak kaygısı korkular değil midir? Bakın biz Kurtuluş savaşında birlikte mücadele verdik, biz Kore’de Kıbrıs’ta 15 Temmuz’da birlikte mücadele verdik. Bize bize bağlayan çok kıymetli değerlerimiz var. Bu değerlerin karşısında oy vermek adına yâda oy almak adına bizim birbirimizden ayrışmamız doğru değil” diye konuştu.  

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz