Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü’nün 2012 yılında Sakarya Üniversitesi’nde 12 kişilik öğrenci grubu ile başlattığı ve her geçen bir çığ gibi büyüyerek güç kazanan gönüllü bir okuma faaliyeti olan Anadolu Mektebi, başarılı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Her sene Türk Edebiyat tarihinin en önemli isimlerine yönelik anma ve tanıtım faaliyetleri düzenleyen Anadolu Mektebi, bu yıl ise çalışmalarının merkezine Necip Fazıl Kısakürek’i aldı. Türk Edebiyat tarihinin en önemli isimlerinden biri olmasının yanı sıra İstanbul’da doğmasına karşın ‘Övünülecek birşeyim varsa o da Maraş’lı olmamdır’ sözüyle kendisini Kahramanmaraşlı gören, aile köklerinin olduğu Kahramanmaraş’ın hayatında ayrı bir öneminin yeri olduğunu vurgulayan Kısakürek, Anadolu Mektebi’nın Kahramanmaraş’ta düzenleyeceği programla anılacak. 05-07 Kasım 2019 tarihlerinde Kahramanmaraş’ta ‘Fikir, Sanat, Aksiyon; Necip Fazıl Kısakürek’ adıyla düzenlenecek program kapsamında, akademisyen ve yazarların öğrencilerle yapacakları sohbetlerin yanı sıra, kültür gezileri ve konserler de düzenlenecek. ‘Fikir, Sanat, Aksiyon; Necip Fazıl Kısakürek’ programın detaylarını Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü gazetemize anlattı.
 

2019 YILININ SON PROGRAMI OLACAK”

Kahramanmaraş’ın Necip Fazıl Kısakürek’in hayatında önemli bir yerinin olduğunu belirten Güçlü, Anadolu Mektebi’mizin Fikir, Sanat, Aksiyon; Necip Fazıl Kısakürek” Programı 05-07 Kasım 2019 tarihlerinde Kahramanmaraş’ta düzenlenecek. Anadolu Mektebi öğrencilerinin sunumları ile gerçekleştirilecek “Necip Fazıl Kısakürek” programı; Düzce, Van ve Nevşehir programlarının ardından 2019 yılının son programı olacaktır. Programın ilk bölümü 5 Kasım 2019 Salı günü saat 10.00’da Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde açılış paneliyle başlayacak. 6 Kasım’da 10 okulda düzenlenecek panellerin ardından 7 Kasım 2019 Perşembe günü saat 10.00’da KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda kapanış paneli ile son bulacak. Anadolu Mektebinin öncülüğünde, 19 ilden gelen Anadolu Mektebi mensubu 120 kadar öğrencinin katıldığı Kahramanmaraş programının ortakları arasında Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yer alıyor” dedi.


KAHRAMANMARAŞ’A YENİ BİR HEYECAN KATACAK”

Programın Kahramanmaraş’ın kültür hayatına ve öğrencilerin düşünce dünyasına yeni bir heyecan katacağına dikkat çeken Güçlü, “Kahramanmaraş’ın kültür hayatına ve öğrencilerin düşünce dünyasına yeni bir heyecan katması beklenen programda; akademisyen ve yazarların öğrencilerle yapacakları sohbetlerin yanı sıra, kültür gezileri ve konserler de düzenlenecek. Bu kapsamda 5 Kasım 2019 Salı günü Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğunca saat 20.00’de Necip Fazıl Kısakürek’in bestelenmiş eserlerinden oluşan bir konser gerçekleştirilecek. 6 Kasım Çarşamba günü saat 20.00’de Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde Ankara Devlet Tiyatroları oyuncuları tarafından “Reis Bey” oyunu sahnelenecektir” ifadelerini kullandı.

NECİP FAZIL KISAKÜREK KİMDİR?

Necip Fazıl Kısakürek, Türk Edebiyatı’nın Muhafazakarlar’ından, şair, hikaye ve piyes yazarı, gazeteci, düşünür. 26 Mayıs 1905‘te dünyaya geldi. Çocukluğunu, mahkeme reisliğinden emekli büyük babasının, İstanbul Çemberlitaş‘taki konağında geçiren ve kayıtlı bir secereyle, Alâüddevle devrinin Şeyhülislam Mevlâna Bektût‘a dayanan ve Dulkadiroğulları’na bağlı “Kısakürekler” soyunun mensubu olan Kısakürek, okuyup yazmayı henüz 5 – 6 yaşlarındayken dedesi, Mehmet Hilmi Efendi‘den öğrendi ve 1916 senesine kadar, Büyükdere‘de Emin Efendi isimli, sarıklı bir hocanın işlettiği mahalle mektebinden başlayarak çeşitli okullara devam etti.

İlk ve orta öğrenimini, Fransız Papaz ve Kumkapı‘daki Amerikan Koleji’nde tamamlamasının ardından, Serasker Rıza Paşa Yalısı’ndaki, Askeri Deniz Lisesi‘nde eğitimini tamamladı.
Şiir yazmaya, on yedi yaşındayken, annesinin arzusuyla başlayan ve ilk şiirleri, 1922 senesinde, Ziya Gökalp‘in kurduğu ve Yakup Kadri ve arkadaşlarının çıkardığı, Yeni Mecmua‘da, yayınlanan Kısakürek, Milli Mecmua ve Yeni Hayat dergilerinde çıkan şiirleriyle adını duyurdu.
Lisedeki hocaları arasında, Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Hamdi, İbrahim Aşkı gibi dönemin ünlü isimleri yer alan, Kısakürek, 1924’te, İstanbul Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdikten sonra 20 yaşında, Maarif Vekaleti‘nin Avrupa’ya okumaya gönderilecek, ilk talebe grubu için açtığı sınavda gösterği başarıyla gönderilmeye hak kazandığı Fransa‘da, Sorbonne Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi.
1925’te basılan ilk kitabı Örümcek Ağı ve 1928’de yayınlanan Kaldırımlar gibi eserleriyle, kendini çok genç yaşta, çağdaş şairlerin önüne çıkararak, edebiyat çevrelerinde büyük yankı uyandırdı.
Paris‘te geçirdiği dönemin ardından, Osmanlı Bankası‘nın Ceyhan, İstanbul ve Giresun şubelerinde çalıştı.
5 Ağustos 1929’da Ankara‘ya giden ve 9 yıl boyunca, İş Bankası’nda müfettiş ve muhasebe müdürü olarak çalışan Kısakürek, döndükten sonra, 1939 – 1943 seneleri arasında, bir Fransız okulu, Robert Kolej, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi, Ankara Devlet Konservatuarı, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi gibi okullarda öğretmen olarak görev aldı.
Şiirleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders kitaplarında okutulan Kısakürek’in, askerliği bittikten sonra Ankara’ya dönmesinin ardından, 1932 senesinde, henüz otuz yaşına basmamışken yayımlanan ve kendisini şöhrete taşıyan, üçüncü şiir kitabı, Ben ve Ötesi, başarısının devamının geleceğinin sinyallerini vermekteydi.

Şöhret basamaklarını hızla tırmanırken, felsefi arayışlarını sürdüren Kısakürek için, 1934 yılı bir dönüm noktası niteliğini taşıdı.
Bohem hayatını en yoğun yaşadığı dönemde, Kısakürek’in, Beyoğlu Ağa Camii‘nde vaiz olan, Abdülhakim Arvasi ile tanışması, neredeyse bütün tiyatro eserlerinde karşımıza çıkan, üstün bir ahlak felsefesinin savunulduğu dönemin temelini oluşturdu.
Büyük ilgi gören, Tohum, Para, Bir Adam Yaratmak gibi piyesleri arasında, Bir Adam Yaratmak, Türk tiyatrosunun hatırı sayılır oyunlarındandır.
Necip Fazıl’ın şairliği ve oyun yazarlığı kadar, çıka dergilerde çıkan yazılarla sürdürdüğü mücadele de yazarı Türk Edebiyatı’nın önemli isimleri arasına sokmuştur.
1936’da yayımlanmaya başlanan 17 sayılık, haftalık Ağaç Dergisi, dönemin ünlü edebiyatçılarının birleştiği bir okul haline geldi.
25 Mayıs 1983 tarihinde, İstanbul’da hayata veda eden Necip Fazıl Kısakürek, Eyüp’te toprağa verildi.


(Haber: Ahmet Güneçıkan)


 

Editör: Mahmut Beyaz