Mart ayından bu yana Türkiye’de görülen koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle birçok sektörde işletmeler kapanma noktasına geldi. Bununla beraber dalgalanmalar yaşayan ekonomi nedeniyle ülkedeki binlerce vatandaş işsiz kaldı. Bu noktada hükümetin aldığı ekonomik tedbirlere ek olarak ta belediyeler hem esnafına hem vatandaşına destek verdi. İlk olarak komşu ilimiz Gaziantep’te Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra ilçe belediyeleri esnafa bin 500 TL maddi katkı sundu. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’de toplu taşıma yapan otobüs esnafı ve okul servisçileri esnaflarına destek çıkarak, sosyal belediyecilik örneği sergiledi. Son olarak ise Amasya Belediyesi, 1 Ocak 2021 yılından itibaren geçerli olmak üzere su fiyatlarına yüzde 50 indirim yapacaklarını duyurdu. Amasya Belediyesi’nin yaptığı uygulamayla vatandaşlar suyu indirimli kullanmış olacak. Su kaynakları bakımından Türkiye'de birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer alan sular şehri Kahramanmaraş’ta da böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesi pandemi döneminde kent halkını memnun edecek.

GÜNGÖR ‘HODRİ MEYDAN’ DEDİ!
Hâlihazırda birçok belediye su indirimine giderken, Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) ise su fiyatlarında herhangi bir indirime gitti. Bunun üzerine CHP’li Milletvekili Ali Öztunç, sosyal medya hesabından, “Kahramanmaraş Helete’nin suyu Gaziantep’e akıtılıyor. Antep’te su yüzde 27 indirimle satılıyor ama Kahramanmaraş’ta yüzde 50’nin üstünde zamla satılıyor” açıklaması üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’den cevap gecikmedi. Güngör yine sosyal medya hesabından Öztunç’a ‘Hodri Meydan’ sözleriyle şu cevabı verdi: “Genel bütçemizden fert başına Kahramanmaraş’ın 3 katı pay alan ve bizim iki katımıza yakın su tarifesi uygulayan İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri su ücret tarifesini bizim tarifeye indirsin biz de yüzde 50 indirim yapmaya hazırız. Hodri meydan! Kaldı ki şehrimizde Gaziantep’ten yüzde 41 daha ucuz su tarifesi.”

ÖZTUNÇ, “HABER BEKLİYORUM” KARŞILIĞINI VERDİ!
Güngör’ün hodri meydan söylemlerini kabul ettiğini dile getiren CHP Milletvekili Ali Öztunç, Sayın Hayrettin Güngör, bana hodri meydan demişsiniz. Meydan okumanızı kabul ediyorum. İstediğiniz zaman istediğiniz TV ekranından (Aksu TV dâhil) karşılıklı Kahramanmaraş’ı konuşmaya ben varım. Madem meydan okudunuz sözünüzün arkasında durursunuz umarım. Sizden haber bekliyorum” şeklinde karşılık verdi.

“SU ŞEHRİYİZ, BİZDE NEDEN OLMASIN?”
Tüm bu gelişmeler üzerine ise Kahramanmaraşlı vatandaşlar konuya müdahil olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’e çağrıda bulundu. Başkan Güngör’ün su indirimini 3 büyükşehre bakmadan yapması gerektiğinin altını çizen vatandaşlar, “Mezopotamya ve Anadolu kültür havzalarının önemli buluşma noktalarından biri olan Kahramanmaraş, akarsuları, göletleri, barajları ile suyla iç içe yaşamıyla "Sular şehri" olarak biliniyor. Hemen yanı başımızdaki Gaziantep’e suyumuz Helete’den veriliyor ve oradaki halk suyu daha indirimli kullanıyor. Bakın bir başka örnekte Amasya’dan geldi. Amasya Belediye Başkanı 2021 yılından itibaren su ücretlerini yüzde 50 ucuzlayacağını söyledi. Biz her zaman suyumuz çok diye övünüyoruz. Ama bunun artık Kahramanmaraş halkının faturasına da yansıması gerek. Özellikle pandemi sürecinden geçtiğimiz şu günlerde bizim belediyemizde çıkıp tıpkı Amasya’daki gibi suları artık daha ucuza kullanacağımızı söylese emin olun kent halkı mutlu olur. Bunu Amasya Belediyesi yapıyorsa, su şehri olarak biz neden yapamayalım? Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, bu konuda gerekli hassasiyeti gösterip, bir an önce adım atmalıdır. Vatandaşına bu zor günlerde destek olarak sosyal belediyecilik örneği sergilemeli.”

Editör: Mahmut Beyaz