Yangın sezonunun tamamlanmasıyla birlikte Kahramanmaraş’ta görev yapan basın mensuplarıyla bir araya gelen Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, bölgedeki orman yangınları ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün kentte yaptığı çalımalar hakkında bilgiler verdi. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Gaziantep, Hatay ve Osmaniye’de yıl boyunca 177 orman yangınında 244 hektar alanın zarar gördüğünü belirten Altındaş, ekiplerin orman yangınlarında hem havadan hem de karadan teknolojinin son imkanlarını kullanarak başarılı bir şekilde mücadele ettiğini söyledi. Bölgede meydana gelen 177 orman yangınının 43 tanesinin Kahramanmaraş’ta yaşandığını dile getiren Altındaş, zarar gören 244 hektar alanın 30 hektarının da Kahramanmaraş’ta olduğuna dikkat çekti.


 

TÜRKİYE İLE KIYASLANILDIĞINDA ÇOK İYİ DURUMDAYIZ”

Yangın sezonunu başarıyla tamamladıklarına vurgu yapan Alpaslan Altındaş, “Bu sene Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak orman yangınları noktasında Türkiye ile kıyaslanıldığında çok iyi durumdayız” dedi. Türkiye’de yangın başına düşen alan ortalamasının 5 hektar civarında seyrettiğini belirten Altındaş, “Bizim bölge müdürlüğümüzde bu oran 1,5 hektarları aşağı yukarı 3/1 seviyesinde seyrediyor. Buda bizim hava araçlarımızı ve diğer ekiplerimizin üstün gayretleri sayesinde oluyor. Daha önceki bilgilendirme toplantılarımızda da söylediğimiz gibi bölgemizde iki tane yangın söndürme helikopterimiz var. Yine komşu bölgemiz Adana’da bir helikopter, bir uçağımız var. Bunların olması bizim için çok büyük avantaj. Özellikle hava araçları yangın söndürme noktasında ve etkili müdahale noktasında çok önemli. Yangın ihbarı alır almaz hava araçlarımızı kaldırıyoruz, yangın büyümeden önceki söylediğim oranlarda hektarlara, sayılara ulaşmadan biz gereğini yapıyoruz. Bu sene orman yangınları ile mücadelede hava araçlarının daha etkin kullanılması için 64 yangın havuzu vve 200 civarında baraj ve göletten faydalandık. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak tüm birimlerimizle yangın sezonunu şu ana kadar kazasız belasız tamamladık.” ifadelerini kullandı.


 

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA YAĞIŞ BEKLENİYOR”

Kahramanmaraş’ta meydanan gelen yangın sayısının Türkiye ortalamasının altında olduğuna dikkat çeken Altındaş, açıklamalarına şu şekilde devam etti; “Bu yıl 26 Ekim itibariyle Bölge Müdürlüğü olarak 244 hektar civarında bir yangınımız çıktı. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı kendi ilimizde 43 adet yangınımız çıktı. Bu 43 adet yangında 30 hektar civarında bir alanımız yandı, bu çok çok iyi bir rakam. Kahramanmaraş’ta en çok yangın Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında yaşanıyor. İnşallah önümüzdeki hafta yağışlarda gözüküyor, yağışlarla birlikte çok fazla yangın beklemiyoruz. Biz orman yaygınlarında sadece hava araçlarını kullanmıyoruz. Daha öncede bahsettiğim gibi bizim ilk müdahale araçlarımız, arazözlerimiz, dozerlerimiz, greyderlerimiz var. Aşağı yukarı 47 arazözümüz, 17 su tankerimiz, 27 ilk müdahale araçlarımız, 8 adet dozerimiz,5 adet greyderimiz, treylerimiz ve işçilerimiz var. İşçilerimiz olmasa olmazımızdır. Tamam hava ve yer araçlarımız var ama işçilerimiz yangına gitmedikten sonra o yangın sönmez arkadaşlar. Bizim 520 civarındaki işçilerimizi orman yangınları için çalıştırıyoruz.”


 

YANGINLAR İNSAN ELİYLE ÇIKIYOR, İNSANIMIZ MANGAL YAPMAYI SEVİYOR!”

Meydana gelen yangınların genellikle insan eliyle çıktığını vurgulayan Alpaslan Altındaş, yapılan bilgilendirmelere rağmen yangınların önüne geçemediklerini söyledi. Kahramanmaraş’ta orman yangınlarının genellikle hafta sonları yaşandığını belirten Altında, bu bölge insanan piknik yapmayı çok sevdiğini ve pikniklerde yakılan mangallarında yangınlara sebep olduğunu söyledi. Altındaş, “Yangınlar genellikle insan eliyle çıkan yangınlar oluyor ve maalesef biz bunları engelleyemiyoruz. Engellemek için çok gayret gösteriyoruz. Her sene bu konuyla alakalı bilgilendirme toplantıları, bilinçlendirme toplantıları yapıyoruz. Köylerde, okullarda ve basın toplantısı düzenleyerek buralarda bilgilendirmeler yapıyoruz ama maalesef bunun önüne geçemiyoruz. Bizim bölge müdürü olarak yangınlarımız Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim’de çıkıyor genellikle. Bu yangınları saatleri bile belli ekseri Kahramanmaraş’ta genelikle orman yangınları hafta sonları çıkıyor. Malum bizim insanımız piknik yapmasını çok seviyor. Özellikle arkadaşlara diyorum, heralde bu civarda her aracın arkasında bir mangal var, hemen bir gölge bulunca aracı çekiyorlar mangala başlıyorlar. Piknik alanlarımızda önlemler alınmadığı için. Bizim için önemli olan erken ve etkili müdahale. Ekiplerimiz çok hızlı ve çok gayretli. Yangın ihbarı gelir gelmez son zamanlarda biliyorsunuz 177’yi arıyorlardı. Biz 177’yi değiştirdik 112’le birleştirdik. Şuan 177 ya da 112 fark etmiyor. Hangisini ararsanız arayın 7/24 bizlere ulaşabilirsiniz”şeklinde konuştu.

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz