Yönetmen Mustafa Çakıroğlu'nun girişimleri ile yarın 80'inci ölüm yıldönümünde Elbistan'da anılacak olan Ali Hafız Oğlu Mehmet Efendi için bugün Cinekare'nin ve Mustafa Çakıroğlu'nun sosyal medya hesaplarından ölüm yıldönümüne dair bir kesit paylaşıldı.

ALİ HAFIZ OĞLU MEHMET EFENDİ KİMDİR?
1882 yılında Elbistan'da doğan Mehmet Ünal, Murtaza Kâhya Oğlu Ali Hafız Efendi ve Zeynep Hanım’ın oğludur. İlk eğitiminden sonra Elbistan'dan ayrılarak öğrenimini İstanbul'da sürdürmüştür. Şam ve Mısır’da da hukuk ve çeşitli ilimlerde tahsiline devam etmiştir. Bu bölgelerde Milli Mücadele öncesinde Müstantık ve Müderrislik görevlerinde iken Milli Mücadele sırasında Heyet-i Temsiliye'de üst düzey görev alacak isimlerle yakın dostluklarda bulunmuştur. Milli Mücadele'de de ilişkilerini sürdüren Ali Hafız Oğlu Mehmet Efendi, Yakın dostu Elbistan Müdafaa-yı Hukuk Cemiyeti Başkanı Bekişzade Ali Rıza Bey ile birlikte hareket etmiştir. Milli Mücadele döneminde, Elbistan ve köylerinden topladığı 200 kişilik milis kuvvetiyle Maraş savunmasına katılmıştır. Şehir içi muharebelerin yoğunlaştığı 3 Şubat 1920 tarihinde 100’er kişilik iki ayrı kafilesiyle Cancık Mağarası’nı karargâh haline getirmiş, Maraş savunmasında önemli yere sahip olan Mercimektepe’nin kazanılmasında, muhafaza edilmesinde ve savunmasında önemli rol oynamıştır. Maraş’ta bu aziz milletin onurunu ezdirmemek içinse cansiperane savaşmıştır.

Aynı zamanda zengin ve geniş tarım arazilerine sahip olan Ali Hafız Oğlu Mehmet Efendi, Ziraat Bankası Elbistan Şubesi aracılıyla toplanan yardımlara öncülük etmiştir. Düzenli olarak Elbistan’dan, çok sayıda gönüllü milisi silahla teçhiz edip Maraş’a sevkini sağlamıştır.  Devletin onurlu bir hukukçusu ve vatansever bir savaşçısı olan lider kahramanlardan Ali Hafız Oğlu Mehmet Efendi, çok yönlü kişiliği ile tanınmış ve sportmen yönüyle de ünü Orta Anadolu’ya kadar yayılmış “sırtı yere gelmeyen” bir pehlivandır.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında Kahramanmaraş İl Encümen Üyeliği yapmış, Valilik Vekilliğinde bulunmuş ve ilerleyen yaşına rağmen uzun yıllar güreşi bırakmamıştır. 1934 yılında çıkarılan Soyadı Kanunundan sonra “Ünal” soyadını hakkıyla almış ve nüfusuna işletmiştir. Dini bütün ve örnek bir insan olarak hayatının son yıllarını çiftçilikle geçiren Ali Hafız Oğlu Mehmet Ünal, 17 Kasım 1941 tarihinde Elbistan’da vefat etmiştir.

Editör: Mahmut Beyaz