Pandemi nedeniyle sıfır araç üretiminin durma noktasına gelmesi, doların artması, çip krizi ve birçok etkenle son yıllarda inanılmaz artış gösteren 2. el araç fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Fakat son zamanlarda araba piyasasının yükselmesine sebep olan bir diğer durum ise bazı alım satım yapan fırsatçıların araç bayilerinden aldığı sıfır aracı internet üzerinden daha yüksek fiyata satması oluyor. Piyasanın her geçen gün artmasına neden olan bu durumu değerlendiren oto galerici Ahmet Kar, devlet yetkililerinden fırsatçıların önüne geçmesini istedi. Vatandaşların iş yeri olmadan ve vergi vermeden araç alım satımı yapan fırsatçıları tercih etmemesi gerektiğini söyleyen Kar, “İnsanlar esnafın aracılığıyla alıp satsınlar. 1 tane bile alıp satılıyorsa esnaf aracılığıyla olsun. Esnaf komisyonunu alsın. 300-500 TL nedir. Sonuçta esnaf bir muhataptır” diye konuştu.

“PİYASAYI SÜREKLİ YÜKSELTENLER GERÇEKTEN DE FIRSATÇILAR”

Kar, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bir takım çip sorunu gibi meselelerden dolayı yurt dışından araba gelmiyor. Gelen arabaları da bazı fırsatçılar bir şekilde alıyorlar, araba olmadığı için adam 500 bin TL yazıyorsa 600 bin TL yazıyor. Araba yok çünkü. Bayilerde de yok. Piyasanın yükselmesine sebep oluyorlar. Biz burada devlete vergi veren işçi besleyen esnafız. Kahramanmaraş’ta birçok galerici var. Galerici o kadar meşrulaştı o katar çoğaldı lakin yine de etrafta araba alan satan o kadar çok insan var ki devletimiz bir türlü bu insanların önüne geçemedi. Galericiler eski zamanlarda insanların canını yakmış kişilerdir. Bu doğrudur ama şu an piyasada öyle bir durum yok. Galerici bir muhatap. Piyasayı sürekli yükseltenler gerçekten de fırsatçılar. Şu anda bayiden araba alan şahıs kişiler arabalarını stokluyorlar, araba piyasasının yükselmesine sebep oluyorlar.

“GALERİMİZİ KAPATSAK 3 AY SONRA BİZ DAHA KARLIYIZ”

Biz bugün sattığımız arabayı 2-3 gün sonra tekrar aynı fiyata bulamıyoruz. Kar ettiğimizi zannediyoruz ama şu anda galerimizi kapatsak köyümüze çekilsek, arabalarımız dursa 3 ay sonra biz daha karlıyız. Biz esnaf olarak sürekli satmak zorundayız. Dostumuz, arkadaşımız geliyor, “şu arabayı ver’ dediği zaman 100 bin TL’lik arabayı da 120 bin TL’ye satsak olmuyor. Bu sefer 100 bin TL’lik arabayı 100 bin TL’ye sattığımız zaman 3 gün sonra araba zaten 120 bin TL oluyor. O kadar oynak bir piyasa var ki, o kadar belirsizlik var ki insanlar ne yapacağını bilmiyor. Sürekli saldırıyor. Vergi vermeyen insanlarda yani fırsatçılar sürekli bu işi yapma telaşında, para kazanma telaşında. Esnafın yanında durmak lazım. Tabii ki pandemiden dolayı ekonomi düzgün olmaya bilir ama esnafı da yıpratmamak lazım. Esnafa da hor gözle bakmamak lazım.

“ESNAFLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM”

İnsanlar kafasında bir profil oluşturmuş, galericiler şöyle sanayiciler böyle... Tamamda galericiyi normal bir insanla kıyaslayamazsın. Ben 100 bin TL’ye aldığım arabayı 110 bin TL’ye satmazsam ben bugün zarardayım. Benim yanımda 10 kişi ekmek yiyor. Veyahut benden tamircisi ekmek yiyor,  veya elektrikçisi ekmek yiyor. Onun için esnaflarımızın yanında durmamızı hem devletimizden hem de milletimizden istiyoruz. Bir muhatap olmak her zaman iyidir. Bir biniciden almaktansa, bir esnaftan araç almak her zaman iyidir. Esnaflarımıza sahip çıkalım.

“300-500 TL NEDİR. SONUÇTA ESNAF BİR MUHATAPTIR”

Devletimiz kişilerin araç alım satım yapması konusunda düzenleme yapması gerekiyor. Çünkü 10 yıldan bu yana bu sıkıntılar mevcut. Bir kişi 3’ten fazla üzerine devir alamayacak dediler. Zaten bir ailede 5 kişi varsa her biri 3’er tane alsa 15’tane araba. Adam 15 tane araba satsa çalışmasına gerek yok. Bir aile bir şirket olabilir. Onun için insanlar esnafın aracılığıyla alıp satsınlar. 1 tane bile alıp satılıyorsa esnaf aracılığıyla olsun. Esnaf komisyonunu alsın. 300-500 TL nedir. Sonuçta esnaf bir muhataptır.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz