Türkiye, tarihi 24 Haziran seçimlerini geride bırakırken, yeni bir seçim için de hazırlıklar yavaş yavaş başladı. AK Parti, 24 Haziran’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimlerinden zaferle çıkmasına rağmen, gerek ülke genelinde gerekse de Kahramanmaraş’ta yaşanan oy kayıplarının nedenlerini derin bir şekilde araştırıyor. 2019 yılında yapılacak olan Mart Yerel Seçimlerinde aynı oy kaybını yaşamak istemeyen AK Parti’de, tüm seçim bölgelerinin sonuçları tek tek ele alınıyor. Hangi bölgelerde oy kaybı yaşandığı, hangi bölgelerde ise oy oranın artırıldığının değerlendirmesinin yapıldığı AK Parti’de, önümüzdeki günlerde Kızılcahamam Kampı yapılacak ve derin araştırma içerisine girilecek. En kapsamlı analizin yapılacağı Kızılcahamam Kampı’nın ana gündem maddesi ise yerel seçimde izlenecek strateji ve 24 Haziran sonuçları olacak. Kampta diğer taraftan ise 18 Ağustos’ta gerçekleştirilecek olan AK Parti 6. Olağan Kongresi’nin hazırlıkları yapılacak.

KAHRAMANMARAŞ’TA DA OY KAYBI YAŞANMIŞTI

AK Parti, 1 Kasım 2015’de yapılan Genel Seçimlerde Kahramanmaraş’ta yüzde 71.79 oyla 7 milletvekili çıkartmıştı. 24 Haziran’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimlerinde ise AK Parti, Kahramanmaraş’ta yüzde 57,79 alırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 74,18 oyla partisinden daha yüksek oy almıştı. Sonuçlara göre AK Parti, bir önceki seçim olan 1 Kasım seçimlerine göre oyunu 14 puan düşürmüştü. Bu oy kaybını bir kez daha yaşamak istemeyen AK Parti, 2019 yılında yapılacak olan Mart Yerel Seçimleri için de çalışmalara ara vermeden başladı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada ise ara verilmeden yerel seçim çalışmalarına en kısa zamanda başlanılması talimatı vermişti. Başkan Erdoğan’ın sözleri, yerel seçim çalışmaları için önemli ipuçları verirken, şehirlerde ise Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanı olma hayalleri kuran isimler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

ÖNÜMÜZDE TEK BİR SEÇİM GÜNDEMİ VAR”

Başkan Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada şu önemli ifaledeleri kullanmıştı; “Önümüzde tek bir seçim gündemi var. 2019 Mart’ında ki mahalli idareler seçimidir. Ağustos’da AK Parti olarak kongremizi yapacağız. Her alanda olduğu gibi siyasette de erken kalkan yol alır, bunu unutmayacağız. Biz, partimizi kurduğumuzdan beri her seçime ilk günkü heyecan, azim ve kararlılıkla hazırlandığımız için bu başarıları elde ettik. 24 Haziran’da aldığımız oyları il il, belde belde ve hatta sandık bazına inerek analiz ediyoruz.

OY KAYBETTİĞİMİZ YERLERİN SEBEPLERİNİ ANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Oy kaybettiğimiz yerleri ve sebeplerini tüm detaylarıyla anlamaya çalışıyoruz. Bütün unsurları göz önüne alarak çıkardığımız sonuçları ders haline dönüştürüyoruz. Başka partiler iç kavgalarıyla, olağanüstü kurultay çağrılarıyla uğraşabilirler, bizim böyle bir lüksümüz yok. Milletimiz bizden hizmet, eser bekliyor. Milletimiz bizden dertlerine derman olmamızı bekliyor.

VERİLEN MESAJLARI DOĞRU ANLAYIN UYARISI!

Eğer verilen mesajları doğru şekilde almaz, düzeltmeden sandığa gidersek bu bize yakışmaz. Milletimizle yol yürüdüğümüz, beraber hareket ettiğimiz için zirvede kaldık. Hesaba çekilmeden kendimizi hesaba çekilmeyi bilmeliyiz. Hesap vereceğimiz bilinciyle geçirdiğimiz her an kendimizin de milletimizin de yararınadır. Kimse bulunduğu makamların kendileri için kalacakları bir makam olarak kabul etmemeleri gerekir. Yerel seçimlerde bu hassasiyeti gözünden kaçırmasın. Ben burada 1, 2, 3 yol görev yapmış olabilir. 4 dönem görev yapmış olabilir. Ama değişmesi gerekiyorsa, yetkili kurullar böyle karar veriyorsa, o da dava adamıysa “Hayırlı olsun” der, arazide çalışmaya başlar.

BİZE KİBİR YAKIŞMAZ”

Diğer partilerin halini görüyorsunuz değil mi? Biz bu duruma asla düşemeyiz. Bize asla yakışmaz. Bize gururlanmak, kibir asla yakışmaz. Tevazuyu hiçbir zaman elden bırakmayacağız. Mevlana'nın dediği gibi toprak gibi olacağız. Gururların gerçek sahibi olan Allah’tır. Tokadı ilahi gelir, verilen makamlar tek tek geri alınır. Geçen yıl bu yolda ilk adımları atmıştık, 2019 Mart’ında da sese kulak verecek, kimlerin değişeceğini belirleyeceğiz. Ehliyet, liyakat bu tür görevleri belirlemede aradığımız niteliklerdir. Önümüzde 7 aylık bir süreç var. Muhtemelen pazar günü Meclis'imiz kapanıyor. Herkes seçim bölgelerine dönüyor, o andan itibaren Mart seçimleri hazırlıklarına başlamış olacağız”.

EKSİK VE HATALAR TESPİT EDİLECEK, YEREL SEÇİMLERE HAZIRLIK YAPILACAK

Bu kapsamda İl teşkilatları tarafından yapılan değerlendirmeler, 10-12 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan seçim işleri ve seçim koordinasyon başkanları toplantısında ele alınacak. Kamp boyunca seçim sürecinde yürütülen kampanyaların ve söylemlerin etkileri de değerlendirilecek. Çalışmaların eksikleri ve hataları da bu kapsamda belirlenecek. Toplantıda belirlenen eksiklikler ve hatalar rapor halinde MYK ve MKYK’ya aktarılacak. Seçimlere ilişkin kampta 2019 yılının Mart ayında gerçekleşecek yerel seçimin hazırlıkları da masaya yatırılacak. Yerel seçimler kapsamında hangi adımların atılacağı, hangi seçim stratejilerinin uygulanacağı, hata ve eksiklerin yeni seçim sürecinde bir kez daha yaşanmaması için hangi önlemlerin alınması gerekeceği de bu toplantıda konuşulacak. AK Parti’nin 18 Ağustos’ta gerçekleştireceği 6. Büyük Kongresi sonrasında da yerel seçim için çalışmalar başlayacak.

ADAYLIK İÇİN KRİTERLER

AK Parti, Türkiye genelindeki bin 398 belediye için iki ayrı adaylık süreci işletecek. Bu kapsamda, öncelikle mevcut başkanlarla yola devam edilip edilmeyeceğine karar verilmesi için ‘Kurumsal performanslarına’ bakılacak. Ayrıca, ilinde teşkilat, meclis üyeleri, milletvekilleri ile uyumu, halka ilişkileri, vatandaş nezdindeki karşılığı da mevcut başkanların yeniden aday gösterilmesinde etkili olacak. AK Parti’de olmayan 500 civarındaki belediye ve mevcut başkanların aday gösterilmeyeceği yerler için yapılacak müracaatlar için ise ayrı bir çalışma yürütülecek. Yeni adaylarda ‘saygınlık, dürüstlük, güvenilirlik, liyakat ve ehliyet’ kriterlerini ön plana çıkaracaklarını belirten AK Parti kurmayları, seçilme yaşının 18’e indirilmesi ile birlikte, önceki seçimlere oranla bu seçimde daha fazla genç adayın çıkmasını beklediklerini söyledi.

BÜYÜKŞEHİR, ONİKİŞUBAT VE DULKADİROĞLU’NDA DEĞİŞİM ÖNGÖRÜLMÜYOR

Bu doğrultuda, Kahramanmaraş’ta ilçeler harici büyük dönüşüm öngörülmüyor. Yaptığı birbirinden başarılı projelerle Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi için Fatih Mehmet Erkoç’un bir kez daha Başkan Erdoğan’ın teveccühleriyle yeniden aday gösterilmesi beklenirken, aynı şekilde ilçesine önemli yatırımlar kazandıran Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay da büyük olasılıkla yerini koruyacak. Başkanların değişmemesinin en önemli göstergesi ise, AK Parti’nin daha önceden olduğu gibi önemli yatırımları bölmeme ve kesintiye uğratmaması oluyor. Diğer ilçelerde ise revize olacağı öngörülüyor.

TEMAYÜLLER KONGREDEN SONRA BAŞLAYACAK!

Edinilen diğer kulis bilgilerine göre ise AK Parti kurmayları, 2019 Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde aday gösterilecek başkan adayları için ağustos ayından itibaren temayül yoklamalarına başlamayı hedefliyor. Ekim ayı sonuna kadar temayülleri bitirmeyi ve kasım ayı sonuna kadar ise adayların tanıtımının yapılacağını belirten AK Parti yöneticileri, yerel seçim beyannamesi üzerinde de ayrı bir çalışma yürütüyor. Her ile ayrı bir beyanname hazırlayacak olan AK Parti, bunun için halkın beklentilerinin yanı sıra, belediye başkanları ve akademisyenlerin önerilerini dikkate alacak bir metin ortaya çıkarmayı hedefliyor.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz