Kahramanmaraş’ta fidan dikim projeleri her yıl artarak devam ediyor. Ahır Dağı- Kozludere mevkiinde fidan dikimlerini yerinde ziyaret eden Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer hem fidan dikti, hem de dikim çalışmalarını kameraya kaydetti.

Mustafa Hakan Güvençer, fidan dikim etkinliğinde bir muhabir ile yer değiştirerek kameramanlık yaptı. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Ahır Dağı Kozludere’de ağaç dikim kampanyasının açılışına katılan Vali Güvençer, 2015-2016 yılında kent genelinde 5 milyondan fazla ağaç dikileceğini söyledi.

Vali Güvençer ve beraberindeki heyet fidan dikimi yaptı. Basın mensupları dikim yaptığı sırada Aksu TV kameramanı Gökhan Çalık’ın kamerasını alan Güvençer, bir süre dikim çalışmalarını kameraya kaydetti. “İnşallah her zaman böyle güzel görüntüler kaydedersiniz” dedi.

EKONOMİK DEĞERİ OLAN AĞAÇLAR DA DİKİLİYOR
Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş ise ağaçlandırma çalışmalarının tüm bölgede devam ettiğini kaydetti. Ceviz, badem, sedir, kuşburnu gibi köylülere ekonomik katkısı olacak ağaçların dikildiğini ifade eden Altındaş, 2015-2016 yılında Kahramanmaraş genelinde 6 ile 7 milyon arasında ağaç dikileceğini ifade etti. Altındaş, "Şu an içerisinde bulunduğumuz alan 600 hektarlık bir saha. Biz bunu iki yıl içerisinde gerçekleştireceğiz. Bu sene 300 hektarlık bir sahada çalışıyoruz. Dikeceğimiz ağaç adedi 6 ile 7 milyon arasındadır" diye konuştu.

Ahır Dağı’nın zirvesinde yağmur altında basına açıklama yapan Güvençer şu ifadeleri kullandı: “Türk insanları vefakâr, cefakâr ve çalışkandır. Yaptığımız projeleri kurumsal bir kimlikle yapmak ta çok önemlidir. Dikilen fidanlar rastgele seçilip dikilmiyor alan seçiminden alanın hazırlanmasına, işçilerin istihdamına kadar tam anlamıyla bir profesyonel çalışılıyor. Ağaçlar çevreye olan olumlu katkılarının yanı sıra işçi çalıştırılmasına yönelik vatandaşlara ekonomik katkıda sağlıyor. Ağaçlar boy verip orman oluşturduğu zaman yıllar sonra da ayrı bir katma değer yaratacak. Çevreye yönelik erozyona ilişkin tarım ve hayvancılık faaliyetlerini dolaydı yönden destekleyen hususları da vardır. 50-60 yıl sonra yolu buraya düşen kardeşlerimiz torunlarımız bizlere Allah razı olsun diyecektir. Bu çağrı Orman Bölge Müdürlüğü ve Valiliğin çağrısı değil vatan çağrısıdır.”

FİDANLAR KAHRAMANMARAŞ’TA ÜRETİLİYOR
Orman bölge Müdürü Alpaslan Altındaş ise ağaçlandırma çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Altındaş; “ İçerisinde bulunduğumuz alan 600 hektarlık bir alan dikim çalışmalarını 2 gün içerisinde yapacağız. Bu yıl 300 hektarlık bir sahada çalışıyoruz. Şu anda fidan diktiğimiz saha ise 2015 yılı programı içerinde 300 hektardır. Kahramanmaraş genelinde bizim yıllık çalışma planımız 2 bin hektarın üzerindedir. Çok ciddi rakamlarla fidan dikimi gerçekleştiriyoruz. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak toplamda yıl içerisinde dikeceğimiz fidan adedi 6-7 milyon arasında olacak. Fidanlarımızı Kahramanmaraş’ta bulunan 2 adet fidanlığımızda yetiştiriyoruz. Fidanlarımız ürettikten sonra buralara naklediyoruz. Nakli yapıldıktan sonra Orman Köy Kalkınma Kooperatifleri gönderip köylerimize fidanları diktiriyoruz. Fidanlar dikildikten sonra bir sonraki yıl dikilen fidanların neticesini görüyoruz. 40 yıl sonra diktiğimiz bu fidanlar ağaç olacak. Proje kapsamında burada dikilen fidanların toplam adedi 126 bin adet. Bunların içerisinde ceviz; maddi gelir getirmesi için, badem, sedir, kuşburnu; toprak tutucu özelliği açısından bu tür fidanlar dikiyoruz. Fidanlarımız gelişigüzel değil proje kapsamında dikiliyor. Proje kapsamında da yapılması gereken çalışmaları yerine getiriyoruz” ifadelerinde bulundu.         

Ağaç dikim kampanyası açılışına, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Durmuş Deveci, İl Müftüsü Muhammet Gevher de katılarak fidan diktiler.
Haber: Şenol Güneş

 

Editör: Mahmut Beyaz