Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında erken seçim çağrısı yaparak, “26 Ağustos 2018 Pazar günü, yani Malazgirt Zaferi ile Büyük Taarruzumuzun yıl dönümlerinde Türk milleti yeni bir zafer ruhuyla sandığa gidip hem cumhurbaşkanın hem de milletvekili genel seçiminde Türk ve Türkiye düşmanlarına gereken dersi vermesi en makul, en akılcı, en demokratik yoldur” ifadelerini kullanmıştı. Bahçeli’nin bu açıklamaları gündeme bomba gibi düşerken, MHP Grup Toplantısı’nın ardından, AK Parti Grubuna seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli ile toplantı yapacaklarını söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim çağrısı yapan MHP Lideri Bahçeli’yi Beştepe’de kabul etmişti. 30 dakika süren görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin karşı karşıya olduğu fotoğraftan hareketle bu teklife olumlu yaklaşma konusunda görüş birliğine vardık. Bahçeli ile istişareler neticesinde seçimlerin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasına karar verdik” ifadelerini kullanmıştı. Anayasa değişikliğine göre, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimi 3 Kasım 2019’da birlikte yapılacaktı. Ancak, AK Parti ve MHP’nin TBMM Başkanlığına sunduğu ortak seçim önergesine göre, milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimi 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacak.

İSTİFA İÇİN SON TARİH 26 NİSAN

YSK’dan yapılan açıklamada öngörülen tarihten sonra emeklilik veya istifa isteminde bulunanların, 24 Haziran’da yapılacak seçimde aday olmalarına kanunen imkan bulunmadığı vurgulandı. Buna göre, milletvekili adayı olmak isteyen hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, belediye başkanları, subay ve astsubaylar, siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların, en geç 26 Nisan 2018 Perşembe günü saat 17.00'ye kadar görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerekiyor. Kamu görevinden emekli olarak adaylık başvurusunda bulunacaklar için de emeklilik dilekçesini verecekleri son tarih 26 Nisan olarak belirlendi.

1 KASIM SEÇİMLERİNDE 181 ADAY ADAYI ÇIKMIŞTI

İstifa sürecinin sona ermesinin ardından ise gözler kimlerin aday adayı olacağına çevrildi. İstifaların ardından Türkiye genelinde Milletvekilleri aday adaylarının partilerine gelerek, aday adaylığı başvurusunu yapması bekleniyor. 24 Haziran seçimlerinin en merak edilen konusu ise 1 Kasım 2015 seçimlerindeki gibi aday adayı bolluğunun yaşanıp yaşanmayacağı oluyor. Kahramanmaraş’ta 1 Kasım 2015’te yapılan seçimde bütün partilerin toplamına bakıldığı zaman 181 kişi aday adayı olurken, bu sayının 85’ini ise AK Parti, MHP ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) oluşturdu. Kahramanmaraş’ta 1 Temmuz seçimlerinde 53 kişi AK Parti’den, 24 kişi MHP’den ve 8 kişi de CHP’den aday adayı olurken, seçim sonuçlarına göre ise AK Parti 7, MHP ise 1 milletvekili çıkarmıştı.

24 HAZİRAN SEÇİMİ İÇİN KAÇ ADAY ADAYI ÇIKACAK

İki aydan az bir sürenin kaldığı 24 Haziran’da yapılacak olan seçimler öncesi şu ana kadar bir kaç kişi aday adayı olduğunu açıklarken, istifa sürecinin tamamlanmasının ardından aday adaylığı başvurularının hız kazanması bekleniyor. Bin önceki seçim olan 1 Kasım’daki aday adaylarının sayısının fazla olması, 24 Haziran’daki seçimde de yine aynı yoğunluğun yaşanacağını gösteriyor. AK Parti, erkek, kadın ve engelli vekil adayları için başvuru ücretini yayınladı. Buna göre Erkek adaylardan 6 bin TL, kadınlardan 3 bin TL, engelli adaylardan da bin TL vekillik başvuru ücreti alınacak. MHP’de milletvekili aday adaylığı ücreti 2 bin 500 TL olarak belirlenirken, CHP’de ise henüz ücret açıklanmadı. Dün gerçekleştirilen AK Parti MKYK’sı sonrası açıklamalarda bulunan AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, AK Parti’de milletvekili aday adaylığı başvurularının dün itibarıyla başladığını ve 29 Nisan Pazar sona ereceğini açıkladı. Ünal’ın açıklamasıyla birlikte aday adaylarının başvurularını hızlı bir şekilde yapmaları bekleniyor.

AK PARTİ’DE KİMLER ADAY ADAYI OLMUŞTU!

Mehmet İlker Çitil, Ahmet Fatih Tahiroğlu, Veysi Kaynak, Mikail Nacar, Mehmet Sağlam, Aşkın Kıraç, Mehmet Yılmazcan, Ökkeş Koyunlu, Haki Demir, Yaşar Bozdağ, Mahir Ünal, Cuma Solak, İrfan Yıldız, Ayşe Kazlı, Muhammet Tanrıverdi, Sevde Bayazıt Kaçar, Mustafa Gündeşli, Teyfik Yağcı, Ali Ergen, Fatih Yanar, Yaşar Türkkorur, Hamit Bülent Eken, Abdullah Kılıç, Özlem Sarıfakıoğlu, Mükremin Kılınç, Şaban Tekelek, Mustafa Saylak, Faruk Yıldız, Murat Özkars, Nursel Reyhanlıoğlu, Gökhan Gökşen, Şule Boynueğri, Asiye Bilgetecan, Mehmet Sabancı, Celalettin Güvenç, Mustafa Kemal Güven, Mustafa Sarıbıyık, Gülüzar Daşo, Ejder Kaykusuz, İmran Kılıç, Nevzat Pakdil, Muhammed Akif Kirişci, Oğuzkan Güzel, Mücella Temel, Mehmet Keklik, Mehmet Dere, Metin Doğan, Koray Kıraç, Mehmet Uğur Dilipak, Lütfi Sağer, Özkan İnal, Türk İslam Karakoç, Nurettin Abacıoğlu.

MHP’DE KİMLER ADAY ADAYI OLMUŞTU!

Fahrettin Oğuz Tor, Sefer Aycan, Adem Gürz, Adem Ünalan, Ayşe Aras, Cuma Çakmak, Fehmi Kiraz, Hacı Mustafa Tombuloğlu, Hasan Seyithanoğlu, Kazım Karakuş, Mansur Metehan, Mehmet Akif Kütükçü, Mehmet Varol, Musa Demir, Mustafa Bölükbaşı, Necati Karatuluk, Neslihan Kocanergiz, Nuri Bostan, Ramazan Çetinkaya, Sermet Yıldız, Şahin Zade, Şerefi Binboğa, Şule Arıkan, Taki Tabancı.

CHP’DEN KİMLER ADAY ADAYI OLMUŞTU!

Eylem Çağraş, Kamil Dalkara, Ali Öztunç, Mehtap Koçak, Rıfat Nedim Kabakçı, Hayati Hilmioğlu, Bilge Kağan Taşkesen, Yunus Pınar.

Haber: (Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz