Türkoğlu’nda özel bir restoranda gerçekleştirilen toplantıya; Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut’un yanı sıra diğer ilçe ziraat odaları başkanları ve çiftçiler katıldı. 2019 üretim yılında hasadında büyük hayal kırıklıkları yaşatan pamuğu gündemine alan Ziraat Odası Başkanları, devlet yetkililerine çiftçiye yardım konusunda çağrıda bulundu.

“PAMUKTAKİ SIKINTI ÇOK BÜYÜK”
Toplantıda ilk konuşan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Bugün koordinasyon kurulu toplantımızı gerçekleştirmek için Türkoğlu İlçemize geldik. Daha önceleri 2 aya bir yapıyorduk ama sonra 3 aya bir çıkarttık. Biz koordinasyon olarak çiftçilerimizin odalarımızın sorunlarını bir rapor halinde yazıyoruz ve gerek Tarım Bakanlığına gerekse de Ziraat Odaları Birliğimize gönderiyoruz. Tabii derdimize çare aranması için altına da not bırakıyoruz. Ancak bugün Türkoğlu’da pamukla ilgili yoğun olan bir bölge olduğundan ötürü pamukla ilgili toplantıyı burada yapmak istedik. Ne yazık ki pamuktaki sıkıntı çok büyük. Çünkü pamuğun işlenmesi, toplanması ilacı her türlü masrafı diğerlerine göre daha büyük. 100-200 kilo pamuk toplamayla bu iş olmaz. Hem kalite düşük hem de fiyat belirsizliği var. Oysa ülkemiz pamuğun 3’te birini ithal ediyor. Böyle olunca da pamuğun önemi ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.

“PAMUĞA ÇOK AMA ÇOK ÖNEM VERMEMİZ GEREKİYOR”
“Bizim pamuğa çok ama çok önem vermemiz gerekiyor” diyen Bulut, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Pamuğu daha kaliteli üretmemiz gerekiyor. Bugün pamuk için Türkiye’de verilen fiyat Yunanistan’daki prim kadar yok. Yunanistan fiyatın dışında sadece pamuğa bizim fiyatımız kadar prim veriyor. Çünkü çiftçiyi teşvik amacıyla veriyor. Şimdi bizim tekstilcilerimiz, sanayicilerimiz pamuğu dışarıdan getirecek. O zamanda biz sadece dünya çiftçisine yardım etmiş oluyoruz. Pamuk Kahramanmaraş için olmazsa olmaz ürünlerden biridir. Devletin bu duruma el atması gerekiyor. Şu ana kadar çiftçilerimiz yakınıyor. Hiçbir devlet kurumu da müdahale etmiyor. Bu sorunun kaynağının araştırılıp yeni yılda çiftçinin önüne bir rapor konulması lazım. Ayrıca bu bakımdan burayı acilen afet bölgesi ilan edilmesi lazım. Bu şekilde de çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesi gerekiyor.”

“PAMUK FİYATININ YÜKSELMESİ LAZIM”
Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya ise, “Bugünlerde yaşanan en büyük sorunlarımızdan bir tanesi Kahramanmaraşlı çiftçimizin pamukla yaşadığı sıkıntıdır. Pamuk üreticilerimizi arazide ziyaretlerimizde durumun gerçekten içler acısı olduğunu gördük. Çiftçimizin bir an önce elinden tutulması, her ne gerekiyorsa her türlü desteklerin seferber edilip çiftçimize destek olunması gerektiği hususunda tüm oda başkanlarımız ve Türkiye genelinde görüştüğümüz pamuk üreten çiftçilerimizle irtibata geçtiğimizde bunu görüyoruz. Devletimizin bir an önce destekleri ve pamuk fiyatlarına bir an önce müdahale edilerek alım fiyatının 4 TL’nin üzerinde seyretmesi gerekiyor. Pamuk fiyatı bildiğiniz üzere 4 yıldır 80 kuruş üzerinden devam ediyor. Ama girdi maliyetlerine baktığımız zaman girdi maliyetleri her geçen gün biraz daha artıyor. Keza bugün itibariyle elektriğe yapılan yüzde 14,9’luk zam bunlardan bir tanesi. Çiftçimiz ciddi anlamda sıkıntılar yaşıyor” ifadelerini kullandı.

“GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSELDİ”
Girdi maliyetlerinin çok yükseldiğini vurgulayan Çetinkaya, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Çiftçimizin üretmiş olduğu pamuk, buğday, mısır gibi birçok üründe yüzde 5-10 zam yapılırken girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. Bunların dikkate alınıp bir an önce çiftçimizin fiyatlarının ve devlet tarafından verilen desteklerin tekrar gözden geçirilip artırılması gerekiyor. Bunlar dikkate alınmadığı takdirde Kahramanmaraş’ta ve Türkiye genelinde yaşanan sorun devam edecektir ve çiftçilerimiz tarlasına küsme noktasına geldi. Çiftçimiz şu an için pamuğu üretmiş, girdi maliyetleri çok yüksek ama şu anda girdi maliyetlerini bile kurtaramıyor. Çiftçilerimizi çok sıkıntılı günler bekliyor. Bunun için derhal pamuk fiyatının ve girdilerinin göz önünde bulundurularak pamuğun fiyatında ciddi anlamda bir iyileşme yapılması lazım. Ayrıca Kahramanmaraş gibi kaybı yüzde 50’ye ulaşan bölgelerde afet ilan edilmesi ve çiftçimizin borçlarının ertelenmesi lazım.”   

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz