Kahramanmaraş'ta Acil Tıp Teknisyenleri ve teknikerleri acil müdahalerde büyük rol oynuyor.

22-28 Mart Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Haftası dolayısıyla Kahramanmaraş Sağlık Sendikası İl Başkanı Bünyamin Mutlu Demirci, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Acil tıp teknisyenlerinin insan sağlığında büyük rol oynadığını belirten Demirci, “Bu teknisyenler insan hayatı ile ilgili acil müdahalelerde bulunan ve bunun için zamanla yarışanlardır" dedi.

FEDAKAR İNSANLAR

22-28 Mart Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Haftası'nın öneminden bahseden Demirci, Acil tıp teknisyenlerinin zorluk ve fedakarca görevlerini yerine getirdilerini dile getirdi. Demirci, “22-28 Mart tarihleri arasında kutlanan Acil Tıp Teknikeri ve Teknisyenleri Haftası sağlık hizmetlerinin önemli bir kısmını yürüten sağlık çalışanlarımız için ayrı bir önem arz etmektedir. Acil Tıp Teknikerleri ve Teknisyenleri görevlerini pek çok zorluk içinde ve fedakarca yerine getirmektedir. İnsan hayatı ile ilgili acil müdahalelerde bulunan ve bunun için zamanla yarışan Acil Tıp Teknikerleri ve Teknisyenleri maalesef hak ettikleri değeri görmemekte, hem mesleki sorunlarla hem de yetersiz çalışma şartlarıyla mücadele etmektedir. Sağlık-Sen olarak ülkemizde sağlık hizmetlerinin gelişimine katkı sağlamak ve sağlık çalışanlarının haklarını korumak için her türlü çalışmaya kararlılıkla devam edeceğimizin bilinmesini ister, tüm Acil Tıp Teknikeri ve Teknisyeni arkadaşlarımızın 22-28 Mart ATT'ler Haftası’nı kutlarız” şeklinde konuştu.

'SORUMLULUK BİLİNCİNDE'

Sağlık-Sen’in faliyetlerini anlatan Demirci, Türkiye ve Dünyada haksızlığa uğrayan dezavantajlı kişilere yardım etmek ve bunların yanı sıra bir çok faaliyeti ifade etti. Demirci, “Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası Sağlık-Sen, 06 Haziran 1995 tarihinde “Çevre ve Sağlıkçılar Sendikası”olarak kurulmuştur. 1999 yılında yaptığı tüzük değişikliği ile ismini Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (SAĞLIK-SEN) olarak belirlemiş; ilkeli, etkili duruş ve faaliyetleriyle hizmet sendikacılığının Türkiye’deki öncüsü olmuştur. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının mali, özlük ve sosyal haklarını koruyup geliştirecek çalışmalar yapmak, sağlık ve sosyal politikalara yön verecek faaliyetlerde bulunmak, ülke insanının daha özgür, adil ve müreffeh bir ülkede yaşamasına katkı sağlamak, Türkiye ve dünyada haksızlığa uğramış ve yardım bekleyen dezavantajlı kişi ve kesimlere yardım etmek. Türkiye’deki kamu görevlileri sendikaları içerisinde en fazla üyeye sahip, sağlık ve sosyal politikalar konusunda temel belirleyici, dünyadaki sendikal faaliyetlerde lider konunumda sivil toplum kuruluşu olmak. Sosyal adalet temelinde hak taleplerine yönelen, Çalışma ahlakını temel prensip olarak ele alan, Mazlum ve mağdurun korunmasına odaklanan, İnsanı yaşatma idealinin devletin varlığı için temel bir gereklilik olduğunu düşünen, Örgütüne ve toplumuna karşı sorumluluk bilincinde olan, Kibirden uzak, Empati duygusu yüksek bir anlayışla yapılması gerekliliğini ifade edebiliriz" diye konuştu.

'SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YIPRANMA PAYI'

Sağlık sen olarak sağlık çalışanlarına verilen destek ve çalışmalardan bahseden Demirci, “Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu ve Üniversite Hastanelerinde 2005 yılından sonra göreve başlayan 300 bin çalışana bir derece kazandırıldı. Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarda ayda 5 güne, yılda 10 güne kadar kullanılan yıllık izinler döner sermayede çalışılmayan günden sayılmayacak. Üniversite hastanelerinde ayda 5 güne, yılda 10 güne kadar kullanılan yıllık izinler döner sermayede çalışılmayan günden sayılmayacak. Halk Sağlığı Kurumu'na bağlı entegre hastanelerin özellikli birim kadro unvan katsayıları 0,40'dan 0,50'ye çıkarıldı. Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışan personelin hem döner sermaye tavan katsayısının 1.50'den 1.70'e çıkarılması, hem de hizmet alanı kadro unvan katsayılarının 0,05 puan artırılması sağlandı. Üçüncü seviye acil servis ve üçüncü seviye yoğun bakımlara döner sermayede 0,10 ek puan alındı. Üçüncü basamak sağlık tesislerinde görev yapan uzman hekimlerin hizmet alanı kadro unvan katsayılarının 2.50'ye çıkarılması sağlandı. Çevre Sağlığı ve tütün denetimi yapan personele yüzde 5 ek puan alındı. AFAD'a bağlı kampların bulunduğu illerde görev yapan hekim dışı sağlık çalışanlarının tavan katsayılarının 1.80'e çıkarılması sağlandı. Yemek hizmetinden faydalanamayan 112 personeline nakdi yemek yardımı yapılması sağlandı. 2016 yılından itibaren uygulanmak üzere sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesi için Bilim Kurulu kurulması sağlandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda nöbet tutan çalışanların nöbet ücretlerinin her nöbet günü için 4 saate, haftada 12 saate çıkarılması sağlandı. Üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık personelinin tavan katsayıları 1.50'den 1.70'e çıkarıldı. Üniversite hastanelerinde görev yapanların döner sermaye katsayılarının YÖK ile birlikte daha adil bir şekilde yeniden değerlendirilmesi kararı alındı.”

'BİLİNÇSİZ VE AHMAKÇA'

Sağlık çalışanlarına yapılan sözlü ve fiili yapılan saldırıları kınayan Demirci, “Her kim tarafından ve her ne sebeple yapılırsa yapılsın, sağlık çalışanlarını hedef alan sözlü ve fiili hain saldırılar, aslında sağlık çalışanlarına değil,  insanımızın topyekün sağlığına yapılmış bilinçsiz ve ahmakça, kabul edilemez ve affedilemez çirkin hareketlerdir. Kendisini veya yakınını iyileştirmek için var gücüyle çalışan sağlık çalışanlarına sözlü ve fiili şiddet uygulamak, akli muhakeme ve vicdani muhasebe içinde olanların asla yapmayacağı ve yapamayacağı hastalıklı bir tavırdır. Sağlıkta şiddeti önlemek için yapılan çalışmaları yeterli görmüyoruz. Sağlıkta şiddete yeltenen kişi hastaneye bir daha geldiğinde, kolluk kuvvetleri eşliğinde sağlık hizmeti almalı ve sosyal güvenceden de bir süre yararlandırılmamalı yani kendi tedavisinin ücretini kendisi ödemeli. Yasakçı bir zihniyet istemiyoruz ama gelinen noktayı vicdanlarımız kabul etmiyor. Şiddetin haklısı olmaz. Caydırıcılığı olmalı. Hatta ve hatta olabilirse hastanelerde tecrit mekanlar ayrılmalı, onlar orada tedavi edilmeli. Özgürlüklerden yana bir sendikayız ama burada zihniyet dönüşümü sağlanmasını istiyoruz" ifadelerine yer verdi.

'İŞ BIRAKMIYORUZ'

Kahramanmaraş Sağlık-Sen olarak son dönemlerdeki faaliyetlerini anlatan Demirci, “Kahramanmaraş Sağlık-Sen Şubesi olarak Bayırbucak Türkmenlerine yönelik başlattığımız yardım kampanyası kapsamında üyelerimizden toplanan yardımlar (27000 TL) İHH İnsani Yardım Vakfına teslim edildi. Çanakkale Zaferinin 100. yılı dolayısı ile Sağlık Sen Kahramanmaraş Şubesi olarak Milletvekillerimiz, Ak Parti İl Başkanımız, Belediye Başkanlarımız ve Sağlık Çalışanlarımızın katılımıyla Necip Fazıl Kültür Merkezinde 100. YILINDA ÇANAKKALE GÖZYAŞI GECELERİ isimli program düzenledik.Kahramanmaraş Sağlık sen Şubesi olarak İş Bırakmıyoruz Bu İşinde Peşini Bırakmıyoruz temalı Şifa Veren Ele Vefa adı altında basın açıklaması ve eylemler gerçekleştirdik. Sağlık ta şiddetle alakalı çeşitli zamanlarda basın açıklamaları ve eylemler yaptık.Milletvekillerimizle ve İlimiz sağlık idarecileri ile Sağlık Çalışanlarının sorunları ve çözüm önerileriyle alakalı düzenli olarak istişarelerde bulunduk, görüşmeler yaptık" dedi.

Haber: Burhan Karagöz


Editör: Mahmut Beyaz