Türkiye’de tüm acil çağrıların ‘112’ numarası ile tek çatı altında toplanması kapsamında yapılan çalışmalar Kahramanmaraş’ta meyvesini verdi. 5 Ekim 2015 tarihinde başlayan deneme çalışmalarının tamamlanmasının ardından 20 Ekim 2015 tarihi itibarı ile Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü (110) yapılan entegrasyonla 112 bünyesine dahil edildi.

Türkiye Cumhuriyeti İç İşleri Bakanlığı MATRA Projesi kapsamında ülkede ki tüm acil çağrıların tek bir numaraya entegre edilmesi konusunda 2003 yılında bir anlaşmaya varılmıştı.

Bu kapsamda çalışmalar başladıktan sonra 2005 yılında ilk olarak Isparta ve Antalya pilot il seçilerek çalışmalara devam edildi. Pilot uygulamasının başarılı olduğu görülünce o illerin yanına 10 il daha açıldı. Şuan da Türkiye’de pilot illerle beraber Kahramanmaraş’ta dahil olmak üzere 12 tane 112 Acil Çağrı Merkezi açılmış durumda. Geçtiğimiz aylarda 112 Acil Çağrı Merkezi’ne Müdür olarak Akın Ozan, Kahramanmaraş’ta faaliyete geçen Acil Çağrı Merkezi’ni Manşet Gazetesi’ne tanıttı. Bu yıl içerisinde 25 ili almayı planladıklarını söyleyen Ozan, 2016 yılında ise 81 ilde tamamen tüm numaralar tek numaraya entegre edileceğini belirtti.

TÜM NUMARALAR 112’YE GEÇECEK
Üç ay içinde diğer numaraları da bünyelerine alacaklarını duyuran Ozan, “20 Ekim’de itfaiyeyi bu çatı altına aldık. Hattı aldığımız günden bu yana bu konuyla ilgili bir problem çıkmadı. 2 Kasım’da devreye AFAD’ı, 16 Kasım’da Ormanı, 30 Kasım’da Sağlığı, 4 Ocak’ta Emniyeti, 18 Ocak’ta da Jandarmayı alarak toplam 3 ay içerisinde bu entegrasyonu sağlayacağız” dedi. 6 numaranın tek çatı altında olacağına işaret eden Ozan, “Bunu duyurmak için birçok kamu spotları hazırladık vatandaşlara tanıtmak amaçlı yayınlayacağız” şeklinde konuştu.

HAYAT KOLAYLAŞACAK
“Acil çağrıların tek numaraya geçmesi hayatımız kolaylaştıracak” diyen Ozan şöyle dedi:

“Bu uygulama bir olay anında önce hangi numarayı arayalım diye düşünmeye ve numaraları aklımızda tutmaya son verdiği gibi tüm kurumlardan da aynı anda hizmet almanızı sağlıyor. Benim vatandaşlarımızdan tek ricam lütfen acil numaraları gereksiz arayarak boşa meşgul etmesinler, unutmasınlar onların numarayı ve personeli meşgul ettiği bir zamanda başka bir yerde acil yardım bekleyen birileri vardır. Ayrıca bu uygulama ile bütün numaraları devreye aldıktan sonra gereksiz şekilde numarayı meşgul eden numaralara kabahatler kanununa göre ceza yazacağız.”

HER ARAMADA BİZ ÇIKACAĞIZ
Uygulamayı örneklerle anlatan Ozan, proje hakkında şu bilgileri verdi: “Örneğin polisi (155)’i aramak istediğiniz zaman karşınıza 112 çıkacak. Diğer tüm acil numaraları arayanlar otomatik olarak 112’ye bağlanacak. Hat bağlandığı zamanda bizim yapacağımız şey ise arayan kişinin asılsız olup olmadığı tespit etmek. Arama eğer asılsızsa o kişi kayda alınıyor. Eğer asılsız değilse kişiye soruyoruz ne oldu diye kişide şoktaysa sadece olayı söyleyip telefonu kapatıyor. Kapattığı zamanda o kişinin konumu telefondan tespit ediliyor.            

Trafik kazası olduğu zaman bilgi bizimle birlikte 3 ekrana daha düşüyor. Daha sonra kazada sıkışma varsa itfaiye kendi aracını çıkarıyor. Polis kendi aracını, sağlıkta kendi aracını çıkarıyor. Hepsi birlikte olay yerine gidiyor ve olaya müdahale ediliyor” dedi.

ASILSIZ ÇAĞRI YAPANLARYANDI!
Asılsız çağrılara ulaşmanın artık daha kolay olduğunu ve diğer numaraların asılsız çağrılardan kurtulduğuna değinen Ozan şu ifadeleri kullandı:

“Asılsız çağrılarla işini yapacak kişiler uğraşmayacak, bizim personelim uğraşacak.

Asılsız çağrıda bulunan ya da numarayı boş yere meşgul eden, telefonu çocuğun eline verip burayı aramasını sağlattıran kişileri kim ararsa arasın önce uyaracağız. Daha sonra o numara kimin üzerine ise kanuna göre ceza yazılacak. Ceza birinci defa ödenip ikincisinde yine olduğu zaman iki katı ceza yazılacak. Üçüncü defa yaptığında ise direk savcılığa suç cezası olarak yönlendirilecek. Uyarı da kayıt altında olacak bu binada konuşulan her şey kayıt altında olacak. Gelen çağrılar kayıt altına alınırken de çağrı tipleri, kötü niyetli, yanlış arama olarak sınıflara ayrılarak kayıt altına alınacak.”

SON TEKNOLOJİ KULLANILIYOR
Her personelin önünde son sistemle donatılmış 3 tane bilgisayar olduğunu belirten Ozan kullandıkları teknoloji hakkında bilgiler verdi:

“Bilgisayarlar son sistem bilgisayarlardır. Dışarıda ki normal bilgisayarlardan değil. Her biri sistem harikası bilgisayarlardır. Her kurum kendi yolunun haritasını çizdirdiği zaman biz bu haritayı sisteme yüklüyoruz. Jandarma işlerini yüklediği sistem üzerinden yürütüyor. Haritası da yoksa son yapılan haritalardan arayan kişi sokağı caddesi evi tespit edilebiliyor. Eskisi gibi Namık Kemal’den arayıp ta ben Binevler’den arıyorum falan yerde şöyle bir şey var diyemeyecek. Öyle bir durum olduğu zamanda gerekenler yapılacak. Bizden birinin vaktini alırken başka bir yerde başka birisi ölüyor olabilir” dedi.

PERSONELİN GÖREV DAĞILIMI
Tük kurumların hepsinin bir araya toplandığını ve daha çok çağrıların geleceğini vurgulayan Ozan, personelin göver dağılımını şöyle anlattı:

“2 tane aktif alıcı personelimiz var. Birinci personel gelen tüm çağrıları karşılıyor. Ona çağrı karşılama personeli diyoruz. İkincisi çağrı yönlendirici personeli diyoruz. Oda çağrı alıcıların aldığı çağrıların sahtelerini atıp gerçek çağrıları yönlendirmesiyle kendi işini yapanlara yönlendiriyor. Kurumlar telefonlara bakmak yerine vaka ile uğraşacak.

112’nin personeli bizim çağrı şirketine aittir. Yetişmediği durumlarda ise diğer kurumlardan görevlendirme yoluyla telefonla konuşmayı bilen ve klavye kullanabilen kişi olma üzere personel görevlendiriyor. Şu anda 5 kişiyle başladık 6 tane kurumun faaliyete geçirdiğimiz zaman çağrı karşılayan kişi 8 ile 10 kişi arasında değişecek.

Ozan, Geçtiğimiz yıl içerisinde tüm numaralarda toplamda 2 milyon 170 bin çağrı yapıldığını ve yüzde 8’inin gerçek çağrı olduğunu savundu.
Haber: Mücahit Dalkara

Editör: Mahmut Beyaz