Yıllarını tarıma adamış bir fidan daha yetiştirebilir miyim heyecanıyla yanıp tutuşan 87 yaşındaki Abdullah Vakkasoğlu zeytin bahçelerinin kapılarını gazetemize açtı. Türkiye’nin çeşitli illerinden zeytin fidanları getirip bahçesine dikip, aşılayan Vakkasoğlu’nun çalışma azmi herkesi heyecanlandırıyor.

Kahramanmaraş’ta tarıma yıllarca hizmet etmiş, özellikle çiftçilere örnek olmuş yaşça ileri ama ruhu genç olan Abdullah Vakkasoğlu bahçesinin kapılarını Manşet Gazetesi’ne açtı. Gençlere, yaşlılara bir çok sektörde çalışanlara örnek olacak gayretiyle herkesi şaşırtan Vakkasoğlu yaşının 87 olmasına aldırış etmeden, dağ bayır demeden bütün işlerini kendisi yapıyor. Bayazıtlı Mahallesi’nde ikamet eden Abdullah Vakkasoğlu, tarımla nasıl tanıştığını, bahçelerindeki bütün ürünlerin kendisi için ne kadar değerli olduğunu, bir fidan için Türkiye’nin çeşitli illerini gezdiğini Manşet Gazetesi Haber Müdürü Mücahit Dalkara’ya anlattı.

“EKONOMİYE KATKI SAĞLADIM”
Geçmişten beri Kahramanmaraş’ta zeytinciliğin gelişmesi için önemli çalışmalar yapan Vakkasoğlu, aşılama çalışmaları ve adaptasyonla ilgili bölgede çeşitli hizmetlerde bulunmuş. Bahçesindeki ürünleri tek tek gezerek en ince detayına kadar anlatan Vakkasoğlu gençlere de bir birinden önemli tavsiyelerde bulunan vakkasoğlu şöyle dedi:
“Babamla birlikte başladığım bu mesleği babam vefat ettikten sonra 1987 yılından bu yana icra ediyorum. İşimde özveriyle çalıştım. Türkiye’nin çeşitli illerine gittim zeytin fidanları getirdim. Getirdiğim fidanları bahçelerime diktim ve aşıladım. Yaptığım bu işlerle ülkemizin ekonomisine katkı sağladım. İşlerime başladığım zaman Kahramanmaraş çiftçilik yönünden ekonomik anlamda müsait değildi. Ben 1963 yılında zirai ve gübre bayi açtım ve dünyanın dört bir tarafından vapurlarla gelen gübreleri aldım memleketime hizmet ettim. Memleketime sanayi kurdurdum. Sanayinin işleyeceği ürünleri; pamuk, biber, çeltik, pirinç, buğday gibi ürünlerin hepsinin meydana getirilmesinde yardımcı oldum. Sırf devletim, milletim ve ben bahtiyar olalım diye.”


KAHRAMANMARAŞ TÜRKİYE’NİN ZEYTİN DEPOSU OLABİLİR
Kahramanmaraş’ı Ege gibi zeytin pazarı yapmak için tüm gayretiyle çalıştığını söyleyen Vakkasoğlu, “Zeytin bahçesi dikmeyi 1976 yılında 2 yıl boyunca bu konuyla ilgili araştırmalar yaptım. Araştırmalarım sonucunda aşı getirdim ve bahçeme aşılama yaptım. Bahçeme 11 çeşit zeytin çeşidini getirip bahçeme aşılayıp bu aşıladığımı da halkıma dağıttım. Memleketimin birçok yerlerinde benim getirdiğim zeytin türleri mevcuttur” dedi.

Kahramanmaraş, Türkiye’nin zeytin deposu olabileceğini söyleyen Vakkasoğlu, “Yetkililer bizlere yardım ettiği sürece çalışmalarımıza devam ederek Kahramanmaraş’ı Türkiye’nin zeytin deposu yapacağız. Kahramanmaraş aynı zamanda arıcılık yapabilecek bir şehirdir. Antalya’dan gelen arıcılar

arıları bizim Karacadağa koyarlar ve arılar oraların çiçeğini yayar” ifadesini kullandı. Gençlere de tavsiyelerde bulunan Vakkasoğlu, “Gençlerimiz akıllarını başlarına toplayıp kendilerini bahtiyar etmek için ekonomi ile meşgul olup, fuzuli yerlerde gezmemek, fikirlerini fikir sahipleriyle meşgul ettikleri zaman kendilerine de milletine de hayırlı faydalı olurlar” dedi.
Haber: Mücahit Dalkara

Editör: Mahmut Beyaz