Çocukluğundan bu yana doğal ürünler kullanmayı tercih ettiğini söyleyen Kuş, “ben soframda genellikle pekmez, tereyağı ve yoğurt bulundururum. Uzun yaşamak isteyenle doğal ürünler tüketmeyi tavsiye ediyorum” dedi.

ESKİDEN AÇLIK VARDI, YOKLUK VARDI”

Eskiden yaşam şartlarının çok zor olduğunu söyleyen Halil Kuş, “ Eskiden açlık vardı, yokluk vardı, kıtlık vardı. Şimdilerde her şey gelişti her şeyden bol bol ürün var. Ve şimdiki zamanda insanlar için yaşam standartları çok yükseldi. İnsanlar istedikleri her şeyi alıyorlar ve istedikleri her şeyi elde edebiliyor. Hayat şimdilerde çok kolaylaştı. İletişim çağındayız ve kolayca her şeyi insanlar yapabiliyorlar” dedi.

ESKİDEN SAMİMİYET VARDI”

Kuş, “Eskiden samimiyet vardı, huzur vardı, mutluluk vardı. Şimdiki zamanda ise para var, bolluk var, her şey var fakat eskilerin huzuru yok. O aile sıcaklığı kalmadı şimdilerde. Akşamları sobanın başına oturur çay eşliğinde sohbetler edilirdi şimdilerde ise insanlar teknolojiden başını kaldırıp sohbet edemiyor daha doğrusu birbirinin yüzünü bakmıyor” şeklinde konuştu.

SABAHTAN YAYLARA ÇIKARDIK”

Eskiden insanların çalışacak iş bulamadığını söyleyen Kuş, “Şimdilerde her yerde eleman arıyorlar. İnsanlar bir şekilde evine ekmek götürüyor. Eskiden insanların geçim kaynağı sadece hayvancılıktı ve hayvancılık yaparak geçimlerini sürdürmeye çalışıyorlardı. O zamanlar sabahtan yaylara çıkarak orada hem hayvanlarımı otlatırdık hem de doğayla iç içe olurduk. Temiz havanın verdiği huzuru hiçbir şey vermezdi bize” ifadesini kullandı.

ESKİLERİN VAZGEÇİLMEZLERİ ARASINDA”

Yetiştirdiği ürünlerden hem kendisinin faydalandığını hem de satışını yaptığını ifade eden Kuş, “Doğal olarak süt, yoğurt, tereyağı ürünler bizim yaşam kaynağımız. Bu yaşıma kadar o ürünleri yiyerek beslendim ve beslenmeye de devam ediyorum. Eskilerin vazgeçilmezleri arasında kesinlikle pekmez vardı. Ben halen bol bol pekmez tüketiyorum. Sabah namazını kıldıktan sonra yarım bardak mutlaka pekmezimi aksatmadan içerim. Evimde mutlaka pekmezimi bulundururum” dedi.

ESKİSİ GİBİ DOĞAL ÜRÜN KALMADI”

Kuş, “Artık sağlıklı bir şeyler bulmak çok zor. Eskisi gibi doğal ürün kalmadı. İnsanlar hazır yiyor her şeyi ve hastalıkların çoğalması da bu yüzden. Eskiden doğal tüketerek insanlar uzun ömürlü olurdu ve pek fazla çok hastaneye gitmezdi. Hem hastalansalar bile doğal yollardan çözümünü ararlardı. Şimdi ise insanlar sürekli hastalanıyor” şeklinde konuştu.

HUZURU ORALARDA ARARDIK”

Eskiden her şeyi bahçesinde yetiştirtildiğini söyleyen Kuş, “ Domates biber gibi ürünleri taze taze dalından koparır yemeğin yanında yerdik. Şimdilerde bu ürünleri pazardan alıyoruz ve eskisi kadar taze ve lezzetli değil. Bahçeye iner vakit geçirirdik. Yeşilliklerle mutlaka zaman geçirmeliydik. Yoksa hiçbir şeyden tat alamazdık. Huzuru oralarda arardık. Şimdilerde her yer beton yığını. Huzuru bulmak bu şartlarda çok zor” ifadesini kullandı.

İNSANLARIN O GÜLER YÜZÜ SAMİMİYETİ DOSTLUĞU ÇOK FARKLIYDI”

Kuş şöyle devam etti, “Eskiden sıcak insanlar vardı ve insanların o güler yüzü samimiyeti dostluğu çok farklıydı. Komşuluk ilişkileri çok fazlaydı. Herkes gündüz vakitlerinde bahçesinde olurdu ve öğlen yemeğinde bahçeye sofra serilirdi, komsularda gelirdi ve toplanılan biber, salatalık, domatesi de soframıza koyardık ve sohbet muhabbet eşliğinde yemeğimizi yerdik. Şimdilerde komşuluk kalmadı ve kimse kimseyle konuşmaz oldu. İnsanların bakışları birbirlerine karşı çok acımız ve insanlar hep kendi menfaatini düşünür oldu.”

SAĞLIĞIM İÇİN HER GÜN YÜRÜYÜŞ YAPIYORUM”

Her gün yürüyüş yaptığını söyleyen Kuş, “ İnsanlar görünce beni şaşırıyor ve yorulup yorulmadığımı soruyorlar. İnsan ne olursa olsun kendine dikkat etmeli. Kendini sevmeli ve kendisiyle barışık olmalı. İnsan hayatı öyle ucuz değil ve insan yediğine içtiğine, aldıklarına dikkat etmeli. Ben 85 yaşındayım ve halen kendime dikkat etmeye çalışıyorum” dedi.

UZUN YAŞAMANIN SIRLARINDAN BİR TANESİ HAYIRLI BİR EŞ”

Eğer birlikte yaşadığın insan anlayışlı ve sana değer veriyorsa senden mutlu kimse olmaz diyen Kuş, “ Ben eşimden çok razıyım. Uzun yaşamamdaki nedenlerden bir tanesi de eşim. Birbirimizi hiç üzmedik ve eşim çok anlayışlıydı her konuda. İyi günde kötü günde dedikleri olayı biz yaşadık ve iyi günümüzde ve kötü günümüzde birbirimizi hiç bırakmadık ve destek olduk hep birbirimize. Eskiden kıtlık vardı ve bizim de şu yok bu yok demedi. Hiç şikâyet etmezdi yaşantısından. Ne bulduysak rabbimin bize verdiği nimetlerle yetinmeyi bildik. İsyan etmedik. Ve bu şekilde mutlu olduk her zaman” şeklinde konuştu.

ŞİMDİLER DE İNSANLARIN BİRBİRLERİNİ HİÇ TAHAMMÜLÜ YOK”

Kuş, “En ufak olayda hemen tartışıyorlar ve boşanmak istiyorlar. Üstelik çocukları da olmalarına rağmen. En başta insanların birbirlerine karşı saygısının olması gerek. İnsanlar şimdi iç güzelliğine değil dış güzelliğe önem verdikleri için mutlu olamıyorlar. Dış güzellik gelip geçici. İnsan insanın içine bakmalı, kalbinin güzel olup olmadığına bakmalı. İnsan mutlu ancak bu şekilde olur. Yoksa evlilikler hüsranla sonuçlanır. Şimdilerde boşanmaların haddi hesabı yok. Ve olan ise o masum çocuklara oluyor. Ve çocukların ruh sağlığını siz düşünün. Toplum bozuluyor deniliyor ve toplumun bozulmasına sebep bu tür olaylar oluyor. Çocuklarına önem vermiyor aileler. Anne babası boşanan çocuklar hep kendini belli eder toplumda” dedi.

GÜZEL DOSTLUKLAR ÖMRÜ UZATIYOR”

Uzun yaşam sırlarından bir tanesi de güzel dostlukların olmasıdır diyen Kuş, “ Ulucami’nin oraya geliyorum ve burada bulan dostlarımızla birlikte güzel vakit geçirmeye çalışıyoruz. Onlar yaşantılarını anlatıyor, eskilerden konuşuyoruz ve güzel vakitle geçiriyoruz. Çıkarsız samimi bir şekilde geçirilen sohbetler insanı çok mutlu ediyor. Şimdilerde öyle oturup bir sohbet etme havası yok maalesef. Zaten insanlar teknolojinin esiri olmuş durumda. Sohbet sadece merhabayla sınırlı kalıyor” ifadesini kullandı.

HELAL KAZANÇ”

Kuş, “Gençler asla harama el uzatmasın. Helalinden olan ne varsa onun için çalışsınlar onu için mücadele etsinler. Uzun yaşamanın sırlarından bir tanesi de helal kazanç sağlamaktır. Harama bulaşınca insan ondan bir daha kurtulamaz. Bunun dönüşü olur fakat insan zararda olur. Ne olursa olsun insan haram lokma yememeli harama el uzatmamalı” dedi.

SAĞLIKLI YAŞAMAK İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPIYORUM”

Halen zeytin bahçesindeki zeytinleri kendinin topladığını söyleyen Kuş, “ Hareket etmek beni güçlendiriyor. Sağlıklı yaşamak için elimden geleni yapıyorum ve kendime dikkat ediyorum. Bu yaşımda Allah’ın bana verdiği ömre kadar insanlara faydalı olmak için mücadele edeceğim. İnsan evinin bahçesine ağaç dikerek, meyve dikerek insanlığa faydalı olabilir. Küçücük gibi görülen iyilikler bir gün hiç ummadığınız bir anda karşınıza çıkar” şeklinde konuştu.

Haber: Fazilet Çomruk

Editör: Mahmut Beyaz