2017 TÜİK verilerine göre 80 milyon 810 bin olan Türkiye nüfusunun 60 milyonunun 14 yaş ve üzerinde olduğunu öğrenilirken, bu nüfustan, örgün eğitim çağı dışına çıkmış olanlardan 2 milyon 462 bin 613´ünün (yüzde 4,09) halen okuma yazma bilmediğini öğrenildi. Bu amaçla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan´ın himayelerinde, Okuryazarlık Seferberliği başlatılması planlandı. Eğitim ve öğretim hakkından yararlanamayan ve temel okuma yazma eğitimini tamamlamayan kişilerin, yasaların kendilerine verdiği diğer hak ve özgürlüklerden de yeterince yararlanamadıklarının görülmesi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan öncülüğünde bir kampanya başlatıldı. Müge Anlı’nın kendi programında başlattığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan’ın ATV ekranlarından canlı yayına katılarak destek verdiği Okuryazarlık Seferberliği kapsamında şu ana kadar ülke genelinde 85 binin üzerinde okuma yazma bilmeyen başvuru yaptı. Daha önce 2008 yılında okuma yazma bilmeyen yetişkinlerin sayısının 4 milyon 863 bin 414 kişi (yüzde 9,24) iken yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın başlattığı “Ana-Kız Okuldayız” kampanyası sonunda 2012 yılında bu sayı 2 milyon 784 bin 257 kişiye (yüzde 4,93) düşürülmüştü. Seferberlik kapsamında okuma yazma bilmeyen vatandaşların birinci kademe yetişkin okuma yazma kurslarına katılmaları sağlanarak okuryazar hale getirilmesi ve ilkokul düzeyinde öğrenim görmelerini sağlayacak olan ikinci kademe yetişkin okuma yazma kurslarına yönlendirilmesi amaçlanılıyor. Kursların bir kısmı bazı illerde açılırken Kahramanmaraş’ta ise kurslar 5 Mart'ta başlayacak. Kurslardan Türkçe öğrenmek üzere Suriyeli mülteciler de yararlanabilecek. Talep olması halinde tek bir kişiye dahi kurs açılabilecek. Kursların başlama tarihine kadar başvuru sayısının daha da artması bekleniyor.

53 BİNİN ÜZERİNDE KİŞİ OKUMA YAZMA BİLMİYOR!

TÜİK verilerine göre 53 binin üzerinde Kahramanmaraş’ta okuma yazma bilmeyen var. Bu okuma yazma bilmeyen nüfusun ilçelere göre dağılımı ise sırasıyla şu şekilde: Onikişubat İlçesi 14 bin, Dulkadiroğlu 11 bin 310, Pazarcık 6 bin, Elbistan 5 bin 427, Afşin 4 bin 575, Türkoğlu, 3 bin 400, Göksun 2 bin 900, Çağlayancerit bin 700, Andırın bin 466, Nurhak 800 ve Ekinözü ise 554.

269 ÖĞRENCİ SAYESİNDE ALAN TARAMASI YAPILDI”

Okuryazarlık Seferberliği hakkında bilgiler veren Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezi müdürü Mehmet Bülbül, okuryazarlık seferberliğinin tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da başladığını söyledi. Okuma yazma seferberliği kapsamında birinci ve ikinci kademenin ardından okuma yazma seviye tespit sınavının yapılacağının belirten Bülbül, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve kıymetli eşleri Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan okuryazarlık seferberliği Kahramanmaraş’ta başlamıştır. Kampanya çerçevesinde 2016 verilerine göre 53 bin olan okuma yazma bilmeyen vatandaşımızın tespiti noktasında alan taramaları yapıldı. Bu hususta radyo, televizyon ve sosyal medya aracılığıyla kampanya halkımıza duyurulmuştur. Okuma yazma seferberliği kapsamında birinci kademe okuma yazma kursu, ikinci kademe okuma yazma kursu ve kurum bünyemizde oluşturmuş olduğumuz komisyonlarla birinci kademe okuma yazma seviye tespit sınavı ve ikinci kademe okuma yazma tespit sınavı yapılmaktadır. Onikişubat İlçesi olarak okuma yazma ile ilgili bir Kaymakamımız başkanlığında, ilçe Milli Eğitim Müdürümüz koordinatörlüğünde bir Yürütme Kurulu oluşturuldu. Bu bağlamda toplam 269 okulumuzun öğrencileri aracılığıyla alan taraması yapılmıştır. 1 Mart 2018 itibariyle toplam 115 kursta bin 11 kursiyerimiz bulunmaktadır. Okuma yazma seferberliği kapsamında Onikişubat İlçesi’nde olduğu gibi tüm ilçelerde de İl Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Emin Akkurt imzasıyla velilerimize bir mektup gönderilmiştir” dedi.

OKUMA YAZMA BELGESİNİ ALMALARINI SAĞLAYACAĞIZ”

Okuma yazma bilen ancak belgesi olmayan vatandaşlar için ise mahalli sınavlar düzenleyerek belge vermeyi amaçladıklarını dile getiren Bülbül, “Aynı zamanda Onikişubat Belediye ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz arasında protokol yapılarak kurslardaki kırtasiye yardımları ve ayrıca kurs sonunda kursu bitiren vatandaşlarımıza hediyeler verilecektir. Hedefimiz Onikişubat İlçesi olarak birinci seferberlik kapsamında bin 500 öğrenciye ulaşmaktır. İkinci seferberlik Eylül ayında planlanmaktadır, Eylül ayında planlandıktan sonra hedefimiz orada da bin 500 okuma yazma bilmeyen vatandaşımıza ulaşmaktır. Yanı zamanda okuma yazma seferberliği kapsamında okuma yazma bilen, bir şekilde öğrenen ama okuma yazma belgesi olmayan vatandaşlarımızın da mahallinde sınavlar düzenleyerek, mobil ekip kurarak onların da okuma yazma belgesi almasını sağlayacağız. Bu kapsamda Halk Eğitim Merkezi olarak bütün okullarımızın kurs talepleri karşılanmaktadır” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANINI ÇAĞRISINA BÜYÜK İLGİ”

Kahramanmaraş’ın en ücra bölgesinde bile kurs taleplerine cevap verilebileceğine dikkat çeken Bülbül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısına halkın büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Bülbül, sözlerine şu şekilde devam etti, “En ücra noktalarda bir vatandaşımız olsa dahi onun kurs talebine cevap verebilecek düzeydeyiz. Öğretmen sıkıntımız yoktur. Sınıf öğretmenlerimiz ve diğer branş öğretmenlerimizin katkısıyla okuma yazma kurslarımızda öğretmen ihtiyacı yoktur. Bu kapsamda Cumhurbaşkanımızın emir verdiği andan itibaren harekete geçmiş bulunmaktayız, bu bağlamda ilçemiz de bulunan okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımızın, okuma yazma bilerek çağdaş dünyada kendilerinin de var olduğunu, kedilerinin de bir yön çizmesi gerektiğini biliyoruz. Bu yönde de kendilerinde yaş sınırı aramadan bizlere müracaat etmektedirler. 65 yaş, 75 yaş üzerinde vatandaşlarımızdan da talep gelmektedir. Burada bizi sevindirici olan şey Cumhurbaşkanımızın okuma yazma kursunu himayelerinde başlatmasıyla halkımızın bu kampanyaya yoğun ilgi göstermesi bizleri sevindirmektedir. Özellikle bunu vurgulamak istiyorum. Biz köylerde olsun, mahallelerde olsun vatandaşlarımızı biz arayarak değil, bu mücadeleye destek verme adına, Cumhurbaşkanımızın emrini yerine getirme adına okullarımıza, kurumlarımıza koşmaktadırlar. Bu da bizi sevindirici bir olaydır, çok güzel bir durumdur” şeklinde konuştu.

DEVLETİN BÜTÜN İMKANLARINI KULLANIYORUZ”

Devletin bütün imkanlarını kullanabildiklerini dile getiren Bülbül, “Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Cuma hutbelerinde okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımıza yönelik hutbelerde bu kampanyanın önemi bahsedilmektedir. Yine aynı zamanda Büyükşehir Belediyemiz ve Onikişubat Belediyemiz bu kapsamda bizlere destek olmaktadırlar. Onikişubat Belediyesi’nin Bilgi ve Kültür Evleri, kasabalarda, köylerde ve mahallelerde bizlere okuma yazma seferberliğinde büyük katkı sağlamaktadır. Bu konuda teşekkür ediyoruz. Bunun dışında devletimizin diğer imkanları da okuma yazma noktasında seferber edilmiştir, biz bu konuda da diğer bütün kurum ve kuruluşlarımızdan yardım almaktayız. Özellikle kaymakamlığımız bu konuda ciddi gayret göstermektedir” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz