“Model ve modern ilçe” parolasıyla birçok projeyi hayata geçiren Onikişubat Belediyesi sosyal belediyecilikte kendini zirveye taşırken yapımını tamamladığı 604 konutun anahtarını Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın da katılımıyla sahiplerine teslim etti.

Onikişubat Belediyesi tarafından, dar gelirli vatandaşların konut edinebilmeleri için geçen yıl başlatılan toplu konut projesi hedeflenen sürede tamamlandı. Konutlar, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın teşrifleriyle bugün düzenlenen törenle sahiplerine teslim edildi. Kurban Bayramı öncesinde konut sahiplerini yeni yuvalarına kavuşturarak, çifte bayram yaşatan Onikişubat Belediyesi’nin 604 konutlu anahtar teslim töreninde Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ta bir konuşma yaptı. Konuşmasında Türkiye gündemine ilişkin açıklamalar yapan Kaynak, Suriye’de yapılacak olan ateşkesi ele aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gayretleri ile yerle yeksan edilen Halep’te 6 yıl içerisinde ilk defa bir ateşkesin imzalanacağını belirten Kaynak, Halep’te ki insanların bir hafta da olsa yuvalarına dönebileceğini ve rahatça kurbanlarını kesebileceğini söyledi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin desteği ve Özgür Suriye Ordusu’nun çalışmaları ile Suriye’de 800 kilometrekarelik bir alanın DAEŞ ve PYD’den temizlendiğini vurgulayan Kaynak, Bunun en önemli sebebin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu kaydetti. Kaynak, “Büyükşehir Belediye Başkanımızla konuştum ve büyükşehrimize bayramdan önce 5 milyon TL nakit gönderdik. 750 bin TL’de Onikişubat ve Dulkadiroğlu Belediyelerimize gönderdik. İnşallah bu desteklerimiz her fırsatta devam edecek. İnşallah Kahramanmaraş dünyanın, Türkiye’nin yıldızlı şehirlerden biri olmaya devam edecek. Kahramanmaraş’ın her yerinde bir büyük faaliyet var. Biz buraya gelirken ulaşımda çok özen verdiği bir konuda güzel bir bulvardan geldik. Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçe belediyelerimizin aksayan hiçbir hizmeti yoktur. Bunun dışında da önemli işler ortaya koyuyorlar. Bugün Onikişubat Belediyemizin ve Dulkadiroğlu Belediyemizin kurulmasının ardından henüz 2 yıl geçmedi. Biz burada 604 konutun anahtar teslim törenini yapıyoruz. Hem de bir buçuk yıllık bir süre içerisinde” dedi.             

6 YIL SONRA İLK DEFA

Anahtar teslim törenin konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, şöyle konuştu: “Bugün bizim için birkaç açıdan daha umut verici bir gün. Bugün cumhurbaşkanımızın gayretleriyle taş üstünde taş bırakılmayan, yerle yeksan edilen bir medeniyet şehri Halep şehrinde bu gece bir ateşkes imzalanıyor. Bir haftalık bayram süresince yapılacak olan bu ateşkes 6 yıl içerisinde ilk defa Halep’te ki kardeşlerimizin burukta olsa uzun bir aradan sonra bir bayram sevinci yaşamalarına vesile olacak. İnşallah bu ateşkes uzun süreli olur. Halep sadece Suriye için değil, hepimizin için önemli bir yer. Tarihte Halep, Maraş ve Antep bir zincirin 3 halkası olmuştur. Zaman zaman Halep bize bağlı bir sancak, zaman zaman da Maraş, Halep’e bağlı bir sancak olmuştur. Ama hiç kopmamışız. Halep’te tepesine dünyanın en vahşi silahların atıldığı çocuklar, kadınlar yaşıyor ve o güzelim bin yıllık Halep maalesef harabe oldu. Bugün geçtiğimiz bayramlara nazaran bir başka umudu da birlikte yaşıyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin bizim kahraman ordumuzun Suriye’de Cerablus başta olmak üzere 800 kilometrelik bir alan temizlendi. İnşallah bu bayram bizim Karkamış’ımız, Kilis’imiz mutlu bayramı yaşarken Cerablus ’ta ki kardeşlerimiz, Çobanbeyli’de ki kardeşlerimiz de yeni bir umuda merhaba diyecekler. Cerablus ’ta TSK’nın destekleri ile ve Özgür Suriye Ordusu’nun çalışmaları ile Allah’a hamt olsun DAEŞ ve PYD unsurlarından temizlendi. Hem de 800 kilometrekarelik bir alan temizlendi. Bu bayramda Cerablus ‘ta orada ki kardeşlerimizin suları akacak. Elektrikleri yanacak ve kurbanlarını kesecekler. Bu geldiğimiz netice 15 günde hâsıl oldu ve cumhurbaşkanımızın dünyada en basiretli lider olduğunu bu son geldiğimiz noktada bir kez daha gördük.”

‘TÜRKİYE BÜTÜM DÜNYA MUHTAÇLARINA EL UZATIYOR’

Suriyeli muhacirlerin yüzde 60’ının Türkiye’de olduğunu ifade eden Kaynak, Türkiye’nin bütün dünya insanlarının muhtaçlığına yardım ettiğinin altını çizdi. Kaynak, “Cumhurbaşkanımız her ortamda “ Bu bir insani dramdır. Suriye’de bir güvenli bölge oluşturalım. O insanlar için oralarda kalıcı yerler yapalım ve uçuşa yasak bölge ilan edelim. Bu insanlar kendi toprakları dışında bir mağduriyete uğramasın” diyordu. Türkiye tek başına sadece TSK’nın desteği ile ve ÖSO’nun çalışları ile bu hareketi gerçekleştirilmiştir. Bu millet gerçekten ne asil bir millettir ki 21’inci yüzyılda hem İslam milletinin muhtaçlarına hem de bütün insanlığın muhtaçlarına yardımlar ulaştırıyor” şeklinde konuştu.

‘BİN 400 YIL SONRA ENSAR OLMA ŞEFERİNİ YAŞIYORUZ’

Türkiye’de 3 milyon muhacirin yaşadığını kaydeden Kaynak, bu muhacirlere Türkiye’nin el açtığı için peygamberimizin hicretinden bin 400 küsür yıl sonra Ensar olma şansını yakaladıklarını belirtti. Kaynak, “Biz muhacir diyoruz çünkü muhacir bizim inancımıza göre çok önemli bir vasıf ve bu 3 milyon muhacire bizim milletimiz Ensar oldu. Peygamberimizin hicretinden bin 400 küsür sene sonra rabbim bizlere Ensar olma şansını verdi. Bu 3 milyon muhacir için sizlerin çabaları ile oluşturduğumuz güçten 12 milyar dolardan fazla harcama yaptık ve bu harcamaların içerisinde medeni dünyanın, zengin dünyanın koca koca devletlerin Avrupa Birliği’nin Birleşmiş Milletlerin, yardım kuruluşlarının yaptığı katkı toplam 550 milyon dolardır” ifadelerini kullandı.

‘BÖYLE BİR İMKÂNIN SAĞLANILMASINDAN DOLAYI BÜYÜK MUTLULUK YAŞIYORUM’

Anahtar teslim töreninde konuşan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise şunları kaydetti: “Bir bayram arefesinde özellikle sosyal anlamda satın alma gücü düşük insanlarımıza böyle bir imkân verilmesinden dolayı büyük mutluluk duyuyorum. Böyle bayram arefesinde insanlarımıza katmerli bir bayramı yaşattığı için Onikişubat Belediyemize teşekkür ediyorum.  Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

‘BU KONUTLARI 18 AY GİBİ KISA BİR ZAMANDA SAHİPLERİNE TESLİM ETTİK’

Düzenlenen anahtar teslim töreninde açılış konuşmasını yapan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, şunları söyledi: “Bugün hepimiz için güzel bir gün. Biz bu konutların temelini 12 Şubat 2015’te atmıştık. Ama oraya gelmeden önce bu konutların yapımında bir takım kriterler kattık. 18 yaşının üzerinde evi olan arkadaşlarımız bu evlerden yararlanamayacak dedik. Onikişubat ’ta oturması lazım dedik ve bu evleri 5 yıl içinde kimseye satamayacak dedik. Son şartımız da 2400 TL’nin üzerinde geliri olmayacak dedik. Yani kelimenin tam anlamıyla sosyal konutlar yaptık. Bu konutların yapımında       ihaleyi bir tek arkadaşımıza vermedik. Burada ki amacımız daha çok insanın ekmek yemesi ve konutların daha hızlı yapılabilmesiydi. İşte onun bir neticesi olarak da 12 Şubat 2015’te temelini attığımız bu konutların bugün 18 ay gibi kısa bir sürede hak sahiplerimize teslim ettik. İnşaatlarımızda C30 beton kullandık. Pencerelerin en kalitelisini kullandık. Zeminlerin tümünü parke yaptık. Giriş katların tümü mermer oldu. Dar gelirli ailelerimizin de daha güzel, daha yaşanılabilir evlerde oturması hakkıdır. Bir buçuk sene gibi kısa bir sürede tamamladığımız bu evlerin anahtarlarını teslim ettik. Bu evleri alan arkadaşlarımız inşallah çifte bayram sevincini yaşayacaklar. Bu evlerimizin 132 metrekare brütü var. 100 metrekare de neti var. Evlerimizin fiyat ise 90 ila 110 bin TL arasındadır. TOKİ’nin yaptığı birkaç tane evlerle bizim yaptığımız evleri mukayese edelim. TOKİ Bingöl’ün Genç İlçesi’nde konutlar yapmış. Orada 120 metrekare ama fiyatı 128 bin TL. Bizde ise zemin katta 80 bin TL. Bizim evlerimiz yüzde 50 daha ucuz durumda. Yine TOKİ’nin Giresun’da yapmış olduğu evlerden birinde birinci katı 128 bin TL, bizim yaptığımız evlerin birinci katı 90 bin TL. Demek ki TOKİ ucuz ev yapıyor ama Onikişubat Belediyemiz daha ucuz evler yapıyor.”

Haber: Emre Akkış

 

Editör: Mahmut Beyaz