Küçük bir kuaför dükkânı kiralayarak ailesinin ekonomisine katkı sağlayan Emine Şahin, Arkadaşının tavsiyesiyle mikro kredi’den 500 TL alarak kendi işini kurdu. Müşterisinin saçlarını lavabo da yıkayıp, Şofbeni olmadığı için suyu su ısıtıcıda ısıttığını söyleyen, Şahin Dükkânına yeni eşyalar almak yerine parası olmadığı için hep ikinci el eşyalar satın aldığını, para kazanmaya başlayınca yenilerini alırım diyerek kendini teselli etti. Yılmayıp mücadele ederek evini, arabasını aldı ve çocuklarını en iyi okullarda okutuyor.

KULLANMAYA MECBUR OLDUĞUM İKİNCİ EL AYNA’YI VE SANDALYE'Yİ DEĞİŞTİRDİM”

Maddi durumu olmadığı için kendi iş yerimi açamadığını söyleyen Şahin, “Hep hayalimde kendi iş yerimi açmak vardı fakat param olmadığı için hep erteliyordum. Erteledikçe istediğim noktaya ulaşamıyor, hep geriliyordum. Küçükte olsa bir yerden başlamak gerekirdi. Bir arkadaşımın tavsiyesiyle mikro krediyle tanıştım ve aldığım 500 TL ile küçükte olsa kuaför dükkânı kiraladım. Daha sonra kiraladığım dükkâna yeni eşyalar alamadım gittim ikinci el eşya satan yerden ayna ve sandalye aldım. Küçükte olsa kim istemez yeni açılan iş yerine yeni yeni eşyalar almak. Ama ben alamadım. Olsun dedim. Para kazananınca yenileri alırım diyerek kendimi teselli ettim. Güzel günleri düşünerek, sabretmeyi öğrendim. Para kazanmaya başladıktan sonra kullanmaya mecbur olduğum ikinci el ayna’yı ve sandalye'yi değiştirdim hemen” dedi.

MÜŞTERİMİN SAÇLARINI LAVOBADA YIKIYORDUM”

Bu işe ikinci el sandalye’yle ve ikinci el ayna satın alarak başladım diyen Şahin, Kuaför dükkânımı açtığımda saç yıkama setim bile yoktu. Müşterimin saçlarını lavabo da yıkıyordum. Şofbenim olmadığı için suyu su ısıtıcıda ısıtıyordum. Ben bu başarıyı kolay kazanmadım. Dükkânımı büyütmek için tekrardan kredi kullandım. İlk işim ise krediyle dükkânımı yenilemek oldu. Daha önceki iş yerim çok küçüktü ve şimdiki iş yerim 100 metre kare. Sermaye yapmaya başladıkça dükkânımı hayalimdeki gibi gerçekleştirmeye çalıştım. Başarıyı istemek çok önemli. İstedim ve beraberinde başarı geldi. Muhasebe mezunuyum fakat o alanda ilerlemedim. Hayalim olan bu mesleği yapmak istedim” şeklinde ifade etti.

İKİ KANEPEM VARDI”

Şahin, “13 yaşından bu yana çalışıyorum. Maddi özgürlüğünün yanında kendi işimin patronu olmak çok önemli. Aile’ne çevrene, elinden gelen yardımı yapıyorsun. Çocuklarına istediğin gibi harcayabiliyorsun. Kesinlikle bir bayan kendi ayaklarının üzerinde durabilmeli. Zorluklar beni yolumdan alıkoymadı. Pes etmeyi hiç düşünmedim. Seneye ise hedefim bir şube açmak ya da imalat yapımı, ya da tamamen atölye. Ben burada gazete gelinlik ve bindallı kiralayıp satmanın yanında Aksesuar'da yapıyorum ve yaptırıyorum. Evde oturan bayanlara takı yaptırıp ekonomik özgürlüklerine yardımcı olmak için fırsatlar sağlıyorum. Bayanlara toptan yaptırıp, kuaförlere ve gelinlikçilere satışını yaptırıyorum. Bu işten sonra evimi de aldım, arabamızı da aldım. Evimde hiç eşyam yoktu. Sadece iki kanepem vardı. Şimdi ise evime eşyalarımı aldım. Şuan çocuklarımı en iyi okullarda okutuyorum. Maddi olarak şuan hiç sıkıntım kalmadı. İnanmak demek başarmak demektir. Hayalimi gerçekleştirdiğim için ise çok mutluyum” şeklinde konuştu.

YETER Kİ İSTESİNLER”

İş yerini açmak isteyen bayanlar mutlaka evde oturmasınlar diyen Şahin, “Yeter ki istesinler, yapmak istedikleri şeyleri hedeflesinler. Hayallerinin peşinden koşsunlar. Mücadele etsinler. Asla pes etmesinler. Kesinlikle yılmasınlar. Sen yapamazsın, bu işlerin altından kalkamazsın gibi konuşanları kesinlikle dinlemesinler. Başarıya en büyük etken zaten onlar. Eğer gerçekten kendi iş yerini açmak istiyorlarsa biran önce mikro krediyle tanışıp harekete geçsinler. Sevdiğin bir işi yapmak demek huzur demek, başarısına başarı eklemek demek. Evde oturan bayanlar çocuklarını düşünsün ve onlara güzel bir gelecek bırakmak için harekete geçsinler” dedi.

İNANÇ OLDUKTAN SONRA HUZUR'U YAKALIYORSUNUZ”

Şahin, “ İnanç olduktan sonra inanın istediğiniz huzuru yakalıyorsunuz. İnsan artık huzuru için mücadele etmeli. Çocuklarının geleceği için mücadele etmeli. Anne olmak demek çocuklarının geleceği için elinden gelenin fazlasını yapması demek. Kimseye aldırmadan yoluna çıkan engellere rağmen mücadele etmeli.

Kolay olmadı tabi bir yerlere gelmek kendini ispat etmek hemen olacak bir iş değil. Bunun yanında azim gerekli, sabır gerekli, kararlılık gerekli, pes etmemek gerekli en önemlisi de cesaret gerekli. Hala kadın için evinde oturmalı, çalışmamalı gibi düşüncelere sahip olan insanlar var onlar ne kadar yolumuza taş koysalar da onlara başarılarımızla kendimizi ispat etmeliyiz” şeklinde ifade etti.

Haber: Fazilet Çomruk

Editör: Mahmut Beyaz