Kahramanmaraşlı esnaf Eshabil Nalbantbaşı’ndaki 50 TL'lik banknot, bankanın basım hatasından kaynaklı eksikliğinden ötürü biçilen değeriyle duyanları şaşırtıyor. Eshabil Nalbantbaşı’nda bulunan 50 TL'lik banknotu diğerlerinden ayıran fark ise ön yüzdeki sağ üst köşesinde 50 yazması gerekirken 0 yazısının tamamı, 5 rakamının da bir kısmının silinmesi. İlk bakışta sahte olabileceği düşünülen paranın, yapılan araştırmalar sonucu koleksiyon değeri olduğu anlaşılıyor. Parayı, antika merakını öğrenen bir müşterisinden yüksek bir fiyata aldığını belirten Nalbantbaşı, baskı hatalı 50 TL’yi antikacılara 50 bin TL'ye kadar satabileceğini söyledi.

“YÜKSEK BİR MEBLAĞA SATIN ALDIM”

Kahramanmaraş'ta esnaf Eshabil Nalbantbaşı, sağ üst köşesindeki 50 sayısındaki 0 rakamının tamamı, 5 rakamının da bir kısmının silinmiş olması nedeniyle parayı 50 bin liraya sattığını söyledi. İş yerine gelen bir kişinin, ofisinde antika eşyaları görünce kendisinde ilginç bir para olduğunu ve antika değeri taşıdığını söylediğini belirten Nalbantbaşı, "Hiç tanımadığım bir kişi ofisime geldi ve bunları görünce ben de antikaya merakımın olduğunu söyledim. Kendisi de ilginç bir para olduğunu ve antika değeri taşıdığını belirtti. Ben de ilgilendiğimi söyledim. Parayla ilgilenmiyorum ama tesbih ve araç koleksiyonum var onun için getirmesini istedim. Arkadaş da getirdi ve ben de parayı kontrol için bankaya gönderdim sahte olabilir diye ama para makineden geçti. Ben de yüksek bir meblağa parayı satın aldım. Bu da artık koleksiyonumun bir parçası oldu” dedi.

“PARA KOLEKSİYONCUSUNA SATMAK İSTİYORUM”

Baskı hatalı 50 TL’yi para koleksiyonu olan birine satmak istediğini belirten Nalbantbaşı, “Para koleksiyonu olan bir arkadaşa satmak istiyorum. Benim para koleksiyonum olsa satmayacaktım ama değerini bilen, koleksiyon yapan bir arkadaşa satmak istiyorum ve 50 bin lira istiyorum ama koleksiyoncu ise vereceğim” ifadelerini kullandı.

“ANTİKA DEĞERİ TAŞIYOR”

Paranın antika değeri taşıdığına dikkat çeken Nalbantbaşı, “Bu para, Türkiye Merkez Bankası tarafından basılmış olup, sıfır eksiktir. Kıymetli bir para olduğu için antika değeri taşıyor ve ben de parayı aldım. Değerlendirmek istiyorum. Paranın sıfır eksik ve 50 Tl değil de 5 TL gibi gözüküyor. Ayrıca 5 liranın da bir kısmı eksik. Bundan dolayı parayı değerlendirmek istiyorum.  Para, merkez bankasının basmış olduğu bir paradır. Arka yüzü tamamıyla doğru, hiçbir eksiği yoktur. Sadece ön yüzündeki Gazi Mustafa Kemal Atatürkümüzün olduğu sağ tarafta 0'ı eksiktir. Bunun için antika değeri olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“100 TL’LİK VAR AMA 50 TL’LİK YOK”

50 TL’lik banknotu ilk kez hatalı gördüğünü anlatan Nalbantbaşı, sözlerini şu şekilde tamamladı, “Bir hafta boyunca internetten araştırdım ama böyle eksik basılan bir 50 lira yok. Günümün 12 saatini ayırdım ama bunun ilgili girdiğim tüm sitelerde taradım. 100'Lük banknot gördüm fakat 50'lik hiç yok.”

Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz