"Meyvenin Alası, Göksun'un Elması" temasıyla Göksun’da 5. Geleneksel Elma Festivali düzenlendi.

Göksun Belediyesi tarafından "Meyvenin Alası, Göksun'un Elması" başlığı altında düzenlenen Elma Festivali Göksun İş Merkezi'nin otopark alanında açılış kurdelesinin kesilmesiyle başladı. Mehteran gösterisinin ardından festivalde akrobasi, bisiklet ve folklor gösterisi ile güreş müsabakaları yapıldı. 3 bin kişiye aşure dağıtılarak, yöresel ürünlerden oluşan stantlar açıldı. Festivalde konuşma yapan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, farkındalığın arttırılması adına bu tür çalışmaları her zaman desteklediklerini söyledi. Özkan,“İlçemizde ki geçim kaynaklarını çeşitlendirmek için bu tür festivallerin büyük bir vesile olduğunu biliyoruz. Bu yönüyle belediyelerimizi, yerel yönetimlerimizi tarım il müdürlüğümüzü tebrik ediyoruz. Özellikle yaygın olarak ilimizin temel geçim kaynaklarından olan elmanın üretilmesi, yaygınlaştırılması, kalitesinin arttırılması, farkındalığın arttırılması ve rekabet gücünün arttırılması yönünde ki çalışmaları büyük bir takdirle karşılıyoruz.  Bu tür festivallerin ilçemize hem sosyal anlamda hem de ekonomik anlamda ki gelişmesine katkı sağlayacağını biliyoruz. İlimizde genel olarak bakıldığı zaman en tabii, en doğalı, en helali toprakla temastır. Dolayısıyla çiftçilerimizin alın teri çok önemli ve anlamlıdır. Katma değeri en yüksek olan çalışma emeğe dayalı çalışmadır. Bu yönüyle bütün çiftçilerimizi elma üreticilerimizi tebrik ediyorum. Göksun elmamızın hem yaygınlaştırılması, geliştirilmesi ve uluslararası pazarda da buna yönelik farkındalığın oluşturulması bu festivalin önemli çıktılarından bir tanesi olacaktır” dedi.

 

‘GÖKSUN’UN ANA GEÇİM KAYNAĞI ELMA’DIR’

Göksun'un Kahramanmaraş’ın en güzel köşelerden bir tanesi olduğunu söyleyen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Büyükşehir belediyesi olarak Göksun’un daha güzel bir hale gelmesi için bir gayret içinde olduklarının altını çizdi. Erkoç, konuşmasında şunları kaydetti: “Hem meyve üretimiyle hem yaylaları ile hem turizmi ile çok önemli bir ilçemizdir. Bizde Büyükşehir Belediyesi olarak Göksun’umuzun daha güzel bir hale gelmesi için ilçe belediye başkanımızla beraber yoğun bir gayret içerisindeyiz. Elma Göksun’umuzun ana geçim kaynaklarından bir tanesidir.  Yüzyıllardan bu yanan elmanın ana vatanı Göksun’dur. Bizde göreve geldiğimiz günden bu yana buna nasıl destek olabiliriz diye bir çalışma yaptık. Tarım il müdürlüğümüzle beraber elma fidesi dağıttık ve en önemlisi de özellikle serbest piyasada elma fiyatlarında ki hareketlenmeler de zaman zaman sıkıntılar yaşadık. Bu sıkıntılar olduğu zaman Göksun’lu üreticimizin elmayı gerçek fiyata satabilmesi için depolaması gerekiyor. Bizde büyükşehir olarak DOĞAKA ile beraber bir soğuk hava deposu yapmaktayız. Bir yandan da fide desteklerimizde devam edecek.”

 

‘GÖKSUN’U ELMA İLE MARKALAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Göksun ilçesinin Kahramanmaraş için çok ciddi bir öneme sahip olduğunu belirten Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, Göksun’un ekonomisi büyük bir oranda tarım ve hayvancılığa dayalı olduğunu kaydetti. Aydın,Tarımın içerisinde bahçe tarımı önde gelmekte ve bugün 5’incisini yaptığımız elma meyve olarak ön planda bulunmaktadır. Elmamızı 2012 yılında  “Meyvenin alası Göksun’un elması” teması ile halka, ekonomiye sunmaya çalıştık ve bu anlamda da gerekli çalışmaları yapmak üzere gerek ilçe tarım müdürlüğümüzle gerekse de ilçemizde bulunan diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte ilçemizi elmayla markalaştırmaya çalıştık. Bugün yine yeni bir şeyleri düşünüyoruz. Hem ilçe ekonomisine hem ülke ekonomisine katkıda bulunmak kaydıyla ilçemizde ki çiftçi kardeşlerimize meyve yetiştiricilerimize ve özellikle elma yetiştiricilerimize vermiş oldukları emeğin karşılığını en üst seviyede tekrar sağlayabilmek için yeniden buradayız. İnşallah Göksun’umuz tarımda istediğimiz düzeye çıkacak ve çiftçilerimizde istediğimiz geliri elde edeceklerdir. Festival öncesi meslek yüksekokulumuz da bir Elma Çalıştayı gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

 

‘ÜRETİM PLANLAMASI ANLAMINDA ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLANACAK’

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu ise festivali sadece etkinlik için düzenlemediklerinin altını çizerek şöyle konuştu:  “Buradaki temel gayemiz Göksun’lu elma üreticilerimizin ürünlerini daha iyi pazarlamaları gelirlerini arttırmaları daha iyi bir hayat seviyesine ulaşmak üzere yapılan bir faaliyettir. Burada ki temel hedef üreticilerimizin gelir seviyesini yükseltmektir. Biz bunları yaparken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak Kahramanmaraş il genelinde çok önemli desteklemeler uyguluyoruz. Kahramanmaraş il genelinde il müdürlüğümüz olarak yıllık 110 milyon TL civarında bakanlığımız tarafından destekleme ödemesi yapılmaktadır. 2017 yılında Başbakanımızın geçtiğimiz hafta açıkladığı milli tarım modeline geçtiğimizde artık her ilçenin havza bazı destekleme modeli olacak. Bu bizim ürettiğimiz ürünlerin daha iyi pazarlanması üretim planlanması anlamında bölgemize ve ilçemize çok önemli katkılar sağlayacak. Artık arz fazlası ürünlerin olmaması için bakanlığımız makro düzeyde çok önemli tedbirler alıyor. Biz Göksun’da elma üretiminin geliştirilmesi ve daha kaliteli bir hale gelmesi için 2013 yılında sertifikalı üretim modellerini hayata geçirmemiz gerektiğini söylemiştik. Bu anlamda 2013 yılında ilimiz genelinde 300 dekar olan il tarım uygulamaları 2014 yılında 19 bin dekara, 2015 yılında 60 bin dekara ve 2016 yılında ise tahmin ediyoruz ki 100 bin dekarlık bir alanda il genelinde il tarım uygulamalarını gerçekleştirmiş olacağız.”

Göksun Kaymakamı Cengiz Ayhan, Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, resmi daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve birçok sayıda vatandaş katıldı.

 

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz