Kahramanmaraş’ta yıllardır terzilik yapan Selahattin Poyraz, Osmanlı zamanı yapılmış tarihi makasını sadece özel kesim yaparken kullanıyor.

Günümüzün emektar mesleklerinden biri olan terzilikte kullanılan ekipmanlar teknolojinin de gelişmesiyle birlikte kendini yenilemeye devam ediyor. Günümüzde birçok elektrikli makine terzilerin işini bir hayli kolaylaştırırken Kahramanmaraş’ta uzun yıllardır terzilik yapan Selahattin Poyraz, kendisine 30 yıl önce hediye edilen Osmanlı yapımı makası kullanmaya devam ediyor. Kendisine hediye edilen tarihi makası özenle saklayan ve sadece özel kesim işlerinde kullanan Poyraz, kendisinden sonra bu mesleği devam ettirecek bir yakını olmadığı için bir kültü mirası olarak bu makası saklamayı planlıyor.

‘UZUN YILLARDIR TERZİLİK YAPIYORUM’
Kahramanmaraş’ta uzun yıllardır terzilik yaptığını söyleyen Poyraz, tarihi makasın Osmanlı zamanında yapıldığını söyledi. Poyraz, “Kahramanmaraş’ta uzun yıllardır terzilik yapıyorum. Daha çok sipariş üzerine çalışıyorum. Kullandığım bu makas Osmanlı zamanında yapılmış bir makastır. Zaten üzerinde de konstantiniyye yani İstanbul yazıyor. Tabi bu da o zamanın Osmanlı Türkçesi ile yazılmış bir yazı. Buradan da ne kadar eski bir makas olduğunu görebiliriz” diye konuştu.

‘MAKAS BİZE YADİGAR’
Tarihi makasın kendilerine aile yadigarı olarak hediye edildiğini dile getiren Poyraz, makasın kendisine geliş sürecini anlattı. Poyraz, “Ben bu makası aile dostumuz olan bir yaşlı hacı amcadan aldım. Tabi bunu alalı çok uzun zaman oldu. Yaklaşık 30 yıl önce bu makas benim elime geçti. Onun da dedesi terziymiş ve ona da dedesinden kalmış. Kendisinin çocukları terziliğe pek hevesli olmadığı için bu makası yıllar önce bana hediye etti ve o gün bugündür bende kullanıyorum. Tabi günlük işlerimde her şeyde kullanmıyorum bu makası. Sadece özel kesimlerimde kullanıyorum” ifadelerini kullandı.

‘ÇOCUKLARIM TERZİLİĞE HEVES ETMEDİ’
Kendisinden sonra terzilik mesleğini devam ettirecek kimsenin olmadığını sözlerine ekleyen Poyraz, tüm çocuklarının okuyarak meslek sahibi olduğunu o yüzden kendisi bir kültür mirası olarak bu makası saklayacağını söyledi. Poyraz, “Ben bu makası çocuklarıma bırakmak istedim ancak onlar okuldu ve terziliği pek heves etmediler. 4 tane oğlum var ve şu anda hepsi okumuş durumda. O yüzden benden sonra ailemizde bu makası kullanacak olan kimse yok. Tabi ben bu makası kültür mirası olarak ömür boyu saklayacağım. Çocuklarımın da benden bir yadigar olarak bu makası saklayacağına eminim” şeklinde konuştu.

Haber: Serkan Ardıç

Editör: Mahmut Beyaz