AB Rekabetçi Sektörler Programı 2. Dönemi Çağrı Sonuçları Basın Duyurusu ve Protokol İmza Töreni, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Faruk Özlü ve AB Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Christian Berger’in himayelerinde 23 Ocak 2018 Salı günü Sheraton Ankara Hotel & Convertion Center’da KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci ve proje ortaklarının katılımlarıyla gerçekleştirildi. Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren kuyumculuk ve imalat sanayii sektörlerine önemli katma değer katacak olan ve inşaat çalışmaları büyük ölçüde tamamlanan Kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezine bugüne kadar Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle 1.7 milyon lira harcandı. KSÜ Karacasu Yerleşkesinde inşaatı devam eden Kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezinin geliştirilerek daha geniş imkânlara kavuşabilmesi için AB ‘Rekabetçilik ve Yenilik Sektör Operasyonel Programı Eylem 1’, özel sektörün geliştirilmesi kapsamında ilan edilen ‘Faaliyet 1,1 İmalat Sanayi, İmalat Sanayiinde Rekabetçiliğin Artırılması ve Değer Zincirlerinin Güçlendirilmesi Çağrı Rehberi’ çerçevesinde hazırlanmış olan 179 referans numaralı ‘Development of Desing and 3D Modelling Center‘’ isimli 4 milyon avroluk AB projesi, Kuyumcular Odası Başkanlığı adına KSÜ yürütücülüğünde kabul edildi.

PROJE BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT”
Rektör Deveci, projenin Kahramanmaraş’ın yanı sıra bölgesel, ulusal ve hatta uluslararası düzeyde faaliyetlere katkıda bulunacağını ifade ederken projenin Kahramanmaraş’ta yer alan meslek gruplarının ve kültürel miras niteliğindeki değerlerin ön plana çıkarılmasına vesile olacağının altını çizdi. Ayrıca üniversitemiz, meslek odaları ve esnafların ticari olarak da bir araya gelmeleri için projenin büyük bir fırsat olduğunu belirten Rektör Deveci, bu birlikteliğin verimlilik adına en üst düzeyde kullanılmasının gerekliliğini vurguladı. “Proje, sektördeki iyileşmenin yanında sosyo-ekonomik olumlu sonuçları da beraberinde getirecektir. Firmalarımızın ar-ge ve ür-ge harcamaları için ayırdıkları bütçelerin,  merkezimizdeki faaliyetlerle minimize edilmesi sağlanacak. Dışa bağımlılığı ortadan kaldırarak hem zamanı hem de işgücünü daha kârlı alanlara kaydıracaktır.” diyen Rektör Deveci, “Kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezi, yüzde 90 KSÜ, yüzde 5 Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ve yüzde 5 Kahramanmaraş Kuyumcular Odası ortaklığıyla yürütülecektir. Projemiz, Türkiye çapında kabul gören 9 AB projesinden biri. AB’den alınan 4 milyon avroluk destekle Kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezinin makine ve ekipman kapasitesi arttırılarak bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamasını hedefliyoruz.” dedi.

Kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezi için proje hazırlıklarının 2015’te başladığını, 2017 Mart ayında AB projesi olarak hazırlandığını ifade eden Rektör Deveci, projenin hayata geçirilmesi için emek veren başta Kahramanmaraş Kuyumcular Odası olmak üzere Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansına, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasına ve üniversite çalışanlarına teşekkürlerini ifade etti.

PROJEDE ELEMAN YETİŞTİRİLEREK, İSTİHDAM DA SAĞLANMIŞ OLACAK”
Proje kapsamında bölge planına uygun olarak başta kuyumculuk olmak üzere bakalit ve mutfak eşyası sektöründe ar-ge, ür-ge ve tasarım çalışmalarının yapılabileceği, bünyesinde tasarım ve eğitim laboratuvarları ile atölye barındıran bir merkez oluşturulacak. Kaliteli ürünün üretim artışıyla birlikte nitelikli eleman yetiştirilerek eleman istihdamını da artırmayı hedefleyen proje, günümüz bilgisayar teknolojisi en iyi şekilde kullanılarak katma değer oluşturacak. Proje ile birlikte nitelikli teknik eleman yetiştirilerek ilgili alanlardaki ürün çeşit ve kalitesinin yükseltilmesi, markalaşarak il ve bölge ekonomisine katkı sağlanması amaçlanıyor. Merkezde elle tasarım, döküm ve 3D baskı eğitimi ile başta kuyumculuk olmak üzere ilgili sektörlerde çalışan işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman ve tasarımcılar yetiştirilecek. Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte üretilen prototiplerle il dışı tedarikçilere olan bağımlılığın azaltılması, modelleme konusunda hızlı hareket edilerek tasarım aşamasında kaybedilen zamanı ortadan kaldırmak suretiyle ilimizde markalaşmaya yönelik yeni ürün ve modelleme konusunda yerel firmaların cesaret ve rekabet gücünün arttırılması hedefleniyor.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz