Türkiye'de yılda ortalama 5 milyon adet ikinci el oto alım satımı yapılıyor. Ülke genelindeki binlerce oto galerici ikinci el araç satışını yasalara uygun, usulüne göre araçlarını satarken, son dönemde artan dolandırıcılar ise hem vatandaşları hem de galericileri rahatsız ediyor. Kahramanmaraş’ta Oto Galerici Sitesi’nin yönetiminde olan esnaf Murat Köklü, dolandırıcıların birçok yönteminin olduğuna dikkat çekerek, dolandırıcıların sahte kimliklerle araçların satışını yaptıklarını söyledi. İnternet üzerinden 2’nci el otomobil satışının da kendilerini olumsuz etkilediğini ifade eden Köklü, daha önceleri gibi araçların kilometrelerine bakamadıkları kaydetti. Sektördeki son durum hakkında da bilgiler veren Köklü, kış aylarında işlerin durgun olduğunu ancak ilerleyen günlerde sektörün biraz daha hareketlenebileceğinin bilgisini verdi.

İNTERNET ÜZERİ ALIVERİŞLERDE BAŞLI BAŞINA BİR SIKINTI”
İnternet üzerinden yapılan araç satışlarının kendileri için birçok sıkıntıya neden olduğunu belirten Köklü, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Dolandırıcılar kiralamalardan alınan araçları getiriyorlar ve sahte kimliklerle araçların satışını yapıyorlar. Baktığınız zaman aracın ruhsatı kimliği birbiriyle uyumlu ama araç kiralama aracı kimlik sahte. Dolayısıyla noterde bunu anlayamıyor. Noter bu satışı yapıyor ve noter sahte kimlikle yaptığı satışın karşılığında hiçbir sorumluluğu da kabul etmiyor. Son dönemlerde 2. El otomobil sektöründe yaşadığımız en büyük sıkıntılardan birisi budur. Diğer bir dolandırıcılık metodu ise aldıkları aracın yarısını peşin yarısını ise 10 gün içinde ödeyelim şeklinde oluyor. Bu dolandırıcılarda bu araçları Suriye’ye götürüyorlar. Hem aracınız dolandırıyorlar hem de bir sürü sorunla karşılaşıyorsunuz. Tabii internet üzeri alıverişlerde başlı başına bir sıkıntı.”

ARAÇLARIN KİLOMETRESİNE ULAŞAMIYORUZ”
Araçların kilometrelerine bakamadıklarını kaydeden Köklü, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Son dönemlerde de bir sorunumuz var. Aracın kilometre kayıtlarıyla oynamak suç. Bunun karşılığında cezai bir işlem söz konusudur. Ancak aracın kilometresine ulaşabilmeniz mümkünsüz hale geldi. Daha önceden Karayollarına 5664’e kısa mesaj çekip aracın kilometresini öğrenebiliyorduk. Ancak bu engellendi. Biz şu an araçların kilometresine ulaşamıyoruz. Karşısındaki insanın sözüne itibar ederek güven esasına dayalı olarak satış yapmaya çalışıyor. Kilometreyi ısrarla öğrenmek istersen de devir sahibini yanına alıp, muayene istasyonuna gidip öğrenebiliyorsunuz. Bu sistemin kapatılması bizim için çok büyük bir sıkıntı oldu. Dolayısıyla yaptığımız meslek galericilik olarak her zaman aldatılmaya, dolandırılmaya müsait olan bir meslektir. Bu yüzden esnaf arkadaşlarımızın da aracı alan tüketicilerimizin de bu hususta dikkat etmesi lazım.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz