Tarihi ve kritik bir süreci anlının akı ile veren Türkiye, 24 Haziran seçimlerinde MİLLET dedi. Sistemli olarak Türkiye’yi 90’lı yıllara çekmek isteyenlere gereken ders verilirken, yükseliş ve şahlanış yılı başladı. Birbirinden büyük mega eserleri Türkiye’ye kazandırmak için uğraşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a halkın teveccühü büyük oldu. İki aşamalı olan seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip im turda yüzde 52.6 oy alarak Türkiye Cumhuriyeti Birinci başkanı oldu. 2001 yılında AK Parti kurulmadan Tekir Yeşilgöze gelerek, temaslarda bulanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip, 3 Kasım 2002 seçimlerini hatırlatarak, 2018 seçimlerinin önemine değinmişti. 2002 seçimlerinde Kahramanmaraş ise 7 AK Parti 1 CHP’li vekil çıkarmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Ağustos 2014 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 72 oy almış ve Cumhurbaşkanı olduktan sonra ilk Kahramanmaraş’a gelmişti. MHP ile cumhur ittifakı kuran Erdoğan’a Kahramanmaraş’tan yüzde 74,2 oy çıktı. Yüzde 87,5 katılım oranın yaşandığı seçimlerde, İYİ parti adına da bir ilk yaşandı. İYİ parti Kahramanmaraş birinci sıra adayı Faruk Atlı, resmi olamayan sonuçlara göre vekil seçilmiş, yurt dışından gelen oyların şehirlere dağılması ile birlikte 622 oy farkı ile vekilliği CHP birinci sıra adayı Ali Öztunç’a kaptırdı.

2017 REFERANDUMUNU KAHRAMANMARAŞ’TAN BAŞLATTI

Ak Partinin kuruluşu, referandum çalışmalarının başlangıcı gibi hayati kararların hepsini Kahramanmaraş’ta alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2017 yılının Şubat ayında Kahramanmaraş’a gelerek Nisan ayında yapılan referandum çalışmaları için oy istemişti. Kahramanmaraşlı ’da Cumhurbaşkanının bu çağrısına destek vererek aynı 2002 yılında olduğu gibi yüzde 74 oy vererek EVET demişti. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan, Meclisteki grup toplantısında 2002 yılını hatırlatarak, erkene alınan seçimleri işaret etmişti.

2017 YILI ŞUBAT AYINDA CUMHURBAŞKANIN AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Ağustos 2014 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 72 oy aldığı Kahramanmaraş’ta kendisini dinlemeye gelen binlerce vatandaşa seslendiği konuşmasında, "Ülkenin başına musallat olanlar bu sistemde kendilerine yer bulamayacaklar. Bunun için tek millet için, tek bayrak için, tek vatan için, tek devlet için EVET" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müftülük Meydanı'ndaki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin, "Bunların itirazı sisteme değil, millete. Bunlar Tayyip Erdoğan'a karşı değil millete karşı. Ya ben kimim? Ben bir faniyim. Benim 16 Nisan'a çıkacağıma elimde bir belge var mı? Yok. Biz faniyiz ama sistem bu noktada kalıcı. Dolayısıyla biz fani olanı değil baki olanı konuşuyoruz. Bu sistemi şahsım için isteyecek, bunca mücadeleyi nefsim için verecek kadar halim yok, karaktersiz değilim." dedi. Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı sistemi, şahsımın projesidir. Belediye başkanlığımdan bu yana savunduğum, ısrar ettiğim bir reformdur. Diğer hizmetler gibi ülkemize ve milletimize faydalı olacağına, yarar getireceğine inandığım için bu sistemin mücadelesini verdim, veriyorum." diye konuştu.

İSTESELER DE İSTEMESELER DE KİM NE DERSE DESİN MUASSIR MEDENİYETLER SEVİYESİNE ÇIKACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan binlerce Kahramanmaraşlı'ya seslendiği konuşmasında şunları kaydetti: “Bu şehrin insanları kendi iradeleriyle organize olmuş ve kendi bileklerinin hakkıyla düşmanı bundan 97 yıl önce 12 Şubat 1920'de bağırlarından söküp atmıştır. Sütçü İmam'ın attığı o ilk kurşunla Rıdvan Hoca'nın nefes vererek o harladığı hürriyet ateşini bayrağına ezanına yönelik her saldırıda tekrar yükseltmiştir. bugünde milletimize bir musibet gelirse buna en büyük tepki inanıyorum ki Kahramanmaraş'tan gelir. 15 Temmuz'da ülkemizin her köşesinde Sütçü İmam'dan bayrağı devralan Ede'ler Seymen'ler Dadaş'lar Gaggoş'lar kol geziyordu. Dün ülkemizi işgale gelen İngiliz'in Fransız'ın onların maşaları olan işbirlikçilerinin karşısına sadece yüreğimizle karşı çıkmıştık. Onların maşası olarak halkma silah çekenlere karşı aynı mücadeleyi verdik. 248 şehidimiz şehadet diyerek yürüdü. O rüku olmazsa eğilmez başlar diyerek yürüdü. Ve eğilmedi başlar. Onlar F16'larla saldırdı. Ama benim milletim sevgili kardeşlerim onlara taa Marmaris'ten hep beraber meydanlara diye mesajı gönderdiğimizde Türkiye'nin dört bir yanından halkım meydanlara yürüdü. Benim kardeşlerim tankların karşısına çıktı F16'lar bomba yağdırdı, şehit oldular. Onlar cennete yürüdüler. 2193 gazimiz vardı onlarda şehadet için yoldaydılar. Böyle bir milletin reisi cumhuru olmaktan daha güzel ne olabilirdi ki? Rabbim inşallah bizlere de o makamı ilahiyi nasip eder. Hep beraber bu ülkeyi muassır medeniyetler seviyesine kim ne derse desin isteseler de istemeseler de çıkaracağız. O günler yakındır”

2002 SEÇİMLERİ KAHRAMANMARAŞ

Toplam Sandık: 1,415, Toplam Seçmen: 406,535, Açılan Sandık: 1,415, Açılan Sandık Oranı: % 100.00, Kullanılan Oy: 329,027, Geçerli Oy: 320,866, Katılım Oranı % 80.93 olmuştu.

201 ERKEN SEÇİMLERİ VE KAZANIMLARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimde oyların yüzde 52'sini alarak yeni hükümet sisteminin ilk Cumhurbaşkanı oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk turda kazandı. Erdoğan oyların yüzde 52.5'ini alarak yeni hükümet sisteminin ilk Cumhurbaşkanı oldu. CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce yüzde 30.6, HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş yüzde 8.3, İYİ Parti'nin adayı Meral Akşener yüzde 7,3'te kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlanmasıyla Türkiye, 1923'ten beri uygulanan parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne sistemine resmen geçmiş oldu.

BAKANLARI KENDİ SEÇECEK

Yeni sistemle birlikte yürütmenin başı artık Cumhurbaşkanı olacak. Cumhurbaşkanı'nın belirleyeceği Bakanlar Kurulu vasıtasıyla ülke yönetimi sağlanacak. 600 milletvekiliyle temsil edilen Meclis yasama görevine devam edecek.

BAKANLIK SAYISI 16'YA DÜŞECEK

Yeni modele göre, bakanlıklar birleştirilerek bakanlık sayısı 26'dan 16'ya düşürülecek. Buna göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birleştirilecek. "Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı" adıyla hizmet verecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı ise "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı" adı altında toplanacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı da "Ticaret Bakanlığı" adı altında birleştirilecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise "Tarım ve Orman Bakanlığı" çatısı altında bir araya getirilecek. Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı da birleştirilerek, "Dışişleri Bakanlığı" çatısı altında toplanacak.

YENİ SİSTEMDE 9 KURUL OLUŞTURULACAK

Yeni sistemde; Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu adlarıyla 9 kurul oluşturulacak.

CUMHURBAŞKANI İLE ÇALIŞACAK 4 OFİS KURULACAK

Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile doğrudan Cumhurbaşkanı ile çalışacak 4 ofis kurulacak. Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi adlarını taşıyacak bu birimler, insan kaynağının etkin ve verimli kullanılmasında, dijital dönüşümle toplum hayatının kolaylaştırılması ve hizmet kalitesinin artırılmasında, Türkiye'nin yatırım alanında cazibe merkezi haline getirilmesi ve yeni finansal enstrümanların geliştirilmesinde rol oynayacak.

KAHARMANMARAŞ GENEL SEÇİMLERİ VE KATILIM ORANLARI

“2002 YILI GENEL SEÇİMLERİ

Katılım oranı

Yüzde 75,3--Toplam seçmen 541 bin 615 --Kullanılan oy 407 bin 824-- Geçerli oy 401 bin 577 --7 AK PARTİ 1 CHP

2007 YILI GENEL SEÇİMLERİ

Katılım oranı Yüzde 82,5--Toplam seçmen 573 bin 974--Kullanılan oy 473 bin 530--Geçerli oy 469 bin 878

2011 YILI GENEL SEÇİMLERİ

Katılım oranı Yüzde 86,7--Toplam seçmen 655bin 903--Kullanılan oy 568 bin 702--Geçerli oy 560 bin 924

2015 YILI GENEL SEÇİMLERİ

Katılım oranı yüzde 84,8--Toplam seçmen 696 bin 645--Kullanılan oy 590 bin 412--Geçerli oy 591 bin 538

2018 YILI GENEL SEÇİMLERİ (MİLLETVEKİLİ)

Katılım Oranı Yüzde 89,8--Toplam seçmen 758 bin 652--Kullanılan Oy 681 bin 115--Geçerli Oy 668.761

2018 YILI CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ TÜRKİYE GENELİ SONUÇULARI

Katılım oranı Yüzde 89,5--Açılan sandık 2 bin 390 / 2 bin 391--Toplam seçmen 738 bin 677--Kullanılan oy 661 bin 205--Geçerli oy 646 bin 682”

Haber: Selma Erdemgür- Mustafa Kılınç

|

Editör: Mahmut Beyaz