Tüm dünyada yaşanan kuraklıkla birlikte azalan verimlilik kuşkusuz en çok çiftçileri etkiledi. Özellikle son birkaç yılda gerek rekolte gerekse de diğer faktörlerden beklediğini ve istediğini alamayan çiftçi, 2021 yılını da aynı denklemle kapatmak üzere. 2021 yılını çiftçiler açısından genel olarak değerlendiren Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, artan maliyetler ve yaşanan kuraklık neticesinde ürünlerden alınan rekoltenin düşmesi çiftçiyi zor durumda bıraktığını söyledi.

“TARIM OLMAZSA OLMAZIMIZ”
Çetinkaya, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “2021 yılı tüm dünya da artan küresel ısınma etkisi nedeniyle daha kurak geçmeye başladı. Birçok bölgelerimizde yağışların az olması ve sulama kanallarının yeteri kadar dolmaması nedeniyle rekoltede ciddi azalma yaşandı. Bu gelişmelerle birlikte 2021 yılı sıkıntılı geçti. Kahramanmaraş su zengini bir bölge olduğu için bu durumu Türkiye geneline kıyasla aynı şiddette hissetmedik. Kuraklık yağışın az olduğu dönemlerde hissedilen bir sorun. Tarım olmazsa olmazımız.

“GİRDİ İLE ÜRÜN FİYATLARI ARASINDAKİ MAKAS AÇILDI
Maliyet girdi fiyatlarının her geçen gün artması ve dengesiz fiyat istikrarsızlığı yüzünden gübre de mazotta elektrikte ve akaryakıtta her geçen gün artmasına neden oldu. Girdi ile ürün fiyatları arasında ki farkın çok fazla olması çiftçimizi üzdü. Dünya piyasasında da aynı şekilde fiyatlar arttı fakat maliyetler bizim ülkemizde ki kadar büyük bir sorun olmadı. Pandemi ve doğal afetler neticesinde ciddi anlamda zarar gördük. 2022 yılı da verdiği sinyaller çerçevesinde kolay bir yıl olmayacak. 2021 yılını bitirmek üzere iken hala yağış göremedik. Bu anlamda iklimin gittikçe sıcak ve çorak bir çizgiye doğru kaydığını rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz.

“GÜBRE KULLANMADAN YAPILAN TARIMDA VERİM AZALIYOR”
Pandemi de özellikle gördük ki insanlar ayakkabı elbise almadılar. Gıda alışverişi yaptılar. Çiftçilerimizin kendi bağında bahçesinde üretim yapabilmesi için desteklerin verilmesi lazım. Hayvancılıkta durum daha da kötü. Yem fiyatları yüzde 300’lere ulaştı. Bu nokta da hayvancılık bitme noktasına geldi. Bugün çiftçilerimiz artan maliyetler karşısında topraklarının ancak bir kısmını ekebileceği, tamamını ekse bile gübre kullanmadan tarım yapmak zorunda kalacağı bir gerçektir. Gübre kullanmadan yapılan tarımın neticesinde rekolte de azalma ve ürün kalitesinde bozulma yaşanacaktır. Bu anlamda çiftçiye verilen desteğin gözden geçirilmesi ve desteklerin hemen verilmesi çok önemlidir.

“ÇİFÇİYE DESTEK ŞART”
Girdi maliyetleri noktasında yapılacak desteklerin hemen ve ivedilikle yapılması gerekir. Ekim dönemi geçtikten sonra yapılan destekler çiftçimizin pek de işine yaramıyor. Artan fiyat dikkate alınarak desteklerin miktarı güncellenmeli ve hemen verilmeli. Aksi takdirde 1-2 ay sonra fiyatlara getirilen indirim kimsenin işine yaramıyor.

“MODERN TARIMA GEÇEBİLMEK İÇİN PARA LAZIM”
Çiftçilerin klasik tarımdan modern tarıma geçebilmesi için para kazanması lazım. Geçimini sağlayacak parayı kazanıp temel masraflarını çıkarıp bir kenara koyduğu takdirde teknolojiye yatırım yapar zaten. Para kazanamadığı bir işe kim yatırım yapar? Maalesef teknolojiyi satın alacak seviyede değiliz. Çiftçi gününü kurtarmanın hesabında.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz