Acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bırakırken, hem Türkiye hem de memleketimiz Kahramanmaraş’ta 2020 yılında çok önemli gelişmeler yaşandı. Özellikle 2020 yılına, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs damga vururken, virüsün getirdiği sıkıntılar geride bıraktığımız yılın zorlu geçmesine neden oldu. 2020 yılında Ulusal çapta terörle mücadele için yapılan operasyonlar, Ayasofya’nın ibadete açılması, çığ, deprem ve sel deprem felaketler, döviz kurları ve altında yaşanan gelişmeler tarihe geçerken, yerelde ise hayata geçirilen projeler, görev değişiklikleri ve asayiş olayları yaşandı. 2020 yılının panaromasını çıkardığımız bu haberle sizleri bir yıl geriye götürürken, hafızalarımızı da tazelemek istedik. Manşet Gazetesi olarak yeni yılın tüm Kahramanmaraş halkına sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini temenni ediyoruz.

İşte 2020 yılında yaşanan önemli gelişmeler;
 

Şubat

HÜRRİYET VE KAHRAMANLIĞIN 100. YILI KUTLANDI
Türk milletinin istikbal sürecinde dimdik ayağa kalkarak düzenli bir birliği olmamasına rağmen kendini kurtarmayı başaran Kahramanmaraş, 100 yıl önce 12 Şubat’ta adeta Türk’ün gücünü dünyaya haykırdı. 12 Şubat adeta Maraşlı her fert için var olabilmenin ilk ve son günü oldu. Bütün benliğiyle, tâ iliklerine kadar, ecdadından aldığı ruhu taşıyan Maraşlı, 100 yıl önce 12 Şubat günü dimdik, tek bir yürek olarak; vatan için, namus için, bayrak için işgalci-emperyalist güçlere karşı koydu. Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen etkinlikler, 12 Şubat’a kadar sürdü. Milli mücadelenin 100. yılında; konserler, halk oyunları, top atışı, mehteran gösterileri, konferanslar, fotoğraf sergileri, eğitici seminerler, tiyatro gösterileri, gezici sinema tırı, ışık ve havai fişek gösterileri gibi birçok etkinlik gerçekleştirildi. Yıllardır devam eden çete geleneği de yaşatıldı. Kahramanmaraş’ın düşmanı topraklarından silip attığı son gün olan 12 Şubat’ın yıl dönümleri bayram havasında kutlanırken, final ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Erdoğan’ın salona girişiyle coşku tavan yaptı.

Haziran

KAHRAMANMARAŞ’TA GÖREV DEĞŞİKLİKLERİ YAŞANDI

Valimiz Değişti!

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan Konya Valiliğine atanırken, Kahramanmaraş’a ise Osmaniye Valisi Ömer Faruk Coşkun atandı.

Emniyet Müdürümüz Değişti!

Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Doğan İnci Adana Emniyet Müdürlüğüne, Niğde Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu ise Kahramanmaraş Emniyet Müdürü olarak atandı.
Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Değişti!

Kahramanmaraş Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı’nın görevinden alınarak yerine İstanbul eski İl Müdürü Artvinli Cemil Boz’un getirildiği öğrenildi.

Temmuz

KAMU KÜLLİYESİ TAMAMLANDI

Dulkadiroğlu Belediyesi, ilçenin değişimi ve dönüşümünde lokomotif proje olan Kamu Külliyesi projesini tamamlayarak, hizmet vermeye başladı. 2017 yılı Eylül ayında temeli atılan ve yaklaşık 90 milyon liraya mal olan Dulkadiroğlu Belediyesi’nin prestij projelerinden olan Kamu Külliyesi Hizmet Binası yaklaşık 3 yıl süren inşaatının ardından son hazırlıkları yapılarak ilçeye daha kaliteli ve güzel hizmet verebilmek adına hizmete başladı.

Temmuz

EDELER 4 YIL ÖNCE OLDUĞU GİBİ MEYDANLARA DÖKÜLDÜ

15 Temmuz 2016’da hain darbe girişimine karşı demokrasi destanı yazan Türk milleti, bir kez daha tek yürek oldu. Demokrasi Meydanı’na toplanan Kahramanmaraş halkı, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde cuntacıların kurşunlarına göğsünü siper eden şehitlerine sahip çıktı.

4 yıl önce 15 Temmuz’da FETÖ’cü hainlere karşı destan yazan Türk milleti, aynı ruh ve bilinçle bir kez daha vatan ve bayrak nöbetinde meydanlara inerek, dualar eşliğinde şehitlerini andı. Tüm Türkiye’de ve Kahramanmaraş’ta vatanı ve bayrağını namusu olarak görerek, 2016 yılının 15 Temmuz’unda dünyanın görmediği bir şanlı direnişe imza atan Türk halkı yine meydanlara aktı. Yüreklerde gurur ve şehitlerin hüznü yer alırken, Türk halkı demokrasiye inancını en güçlü şekilde haykırdı. Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde tüm Türkiye’de vatandaşlar meydanlara inerken, Kahramanmaraş’ta da anma etkinliklerinin adresi Demokrasi Meydanı oldu. Şehrin dört bir yanından Demokrasi Meydanı’na akın eden vatandaşlar, ‘15 Temmuz’u unutmayacağız’ mesajı verdi.

Ağustos

ALİ ÖZTUNÇ, GENEL BAŞKAN YARDIMCISI OLDU!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Doğa Hakları Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Kahramanmaraş’ın her türlü sorunu dile getirmesi ve çözüm araması nedeniyle Kahramanmaraşlıların gönlünde taht kuran Atom Karınca lakaplı CHP Milletvekili Ali Öztunç, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 37. Olağan Büyük Kurultayı'nda, 855 oy olarak Parti Meclisi’ne girmişti. Kurultay sonrası yapılan toplantıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 16 kişilik yeni Merkez Yönetim Kurulu'nu belirledi. Buna göre, Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Doğa Hakları Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu.

Kasım

CUMHURBAŞKANI KAHRAMANMARAŞ'TA 'EDEBİYAT YOLU'NU HİZMETE AÇTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş ile Göksun arasında yapımı tamamlanan 64 kilometrelik yolun açılışını yaptı. Erdoğan, hizmete açtıkları yolun adını 'Edebiyat Yolu' olarak belirlediklerini köprü, viyadük ve tünellere de ilin sembol isimlerin adını verdiklerini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, stadyumda yapılan ilk kongresinin ardından Kahramanmaraş-Göksun Yolu açılış törenine katıldı. Açılışta konuşan Erdoğan, Biz büyük hayalleri ve hedefleri olan bir ülkeyiz. Yaptıklarımız ve başardıklarımız son 18 yılda vardır ama yeterli değildir. Dev eserler bırakmak için karınca gibi çalışıyoruz. Geçen hafta Samsun’da ülkemizin en büyük demir yolu modernizasyon çalışmasının açılışını yaptık. Ondan önce Malatya’mızda, Şırnak’ta yüzlerce hizmeti şehrimizin istifademize sunduk. Önceki yıllarda inşası biten ve bölümleri peyderpey açılan Kahramanmaraş-Göksun Yolu’nun tamamen açılışını yapıyoruz. Toplam 64,1 kilometre uzunluğundaki bu yolda 11 adet çift tüp tünel, 2 adet viyadük ve 6 adet köprülü kavşak bulunuyor. Bu köprü ve viyadüklere Kahramanmaraşlı insanlarımız Aşık Mahzuni Şerif'in, Abdurrahim Karakoç, Cahit Zarifoğlu'nun, Erdem Beyazıt'ın, Nuri Pakdil'in, Sezai Karakoç ve Necip Fazıl Kısakürek'in isimlerini verdik” dedi.

Aralık

KAHRAMANMARAŞ’TA SİLAHLI ÇATIŞMA! 1 POLİS ŞEHİT OLDU!

Antalya'da cinayet şüphelisi olarak hakkında yakalama kararı bulunan 22 yaşındaki Muhammet Karataş, Kahramanmaraş'ta kaldığı otelde kendisini gözaltına almaya gelen polislere silahla ateş açtı. Saldırıda bir polis şehit olurken, bir polis ise yaralandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Cinayet Büro Amirliği ekipleri, Antalya'da işlenen bir cinayetle ilgili şüpheli olarak aranan Muhammet Karataş'ın kentte olduğu bilgisine ulaştı. Polis ekipleri, hakkında yakalama kararı olan şüphelinin eşkâline uyan kişinin Egemenlik Caddesi yakınlarında görüldüğünü belirledi. Bölgedeki mobese ve güvenlik kameralarını inceleyen polis ekipleri, şüpheli Karataş'ın otelde kaldığını saptadı.
Harekete geçen polisler, otelin üçüncü katına çıkarak, şüphelinin kaldığı odaya yöneldi. Bu sırada, havalandırma boşluğunun olduğu alanda duran Muhammet Karataş, kendisini gözaltına almaya gelen polislere tabancayla ateş açtı. Saldırıda polis memurlarından birisi karın bölgesinden, diğeri ise bacağından yaralandı. Yaralanan Polis Memuru Barış Göl, doktorların yaptığı müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu. Olayı gerçekleştiren ve yaralı olarak ele geçirilen zanlı Muhammat Karataş, kaldırıldığı hastanede öldü. Şehit Polis Memuru Barış Göl, Memleketi Osmaniye’de toprağa verildi.

Aralık

YİNE OLAY YİNE O KADIN!

Kahramanmaraş’ta maske takmadığı gerekçesiyle kendisini uyaran polise, “Artistliğiniz kime ya" diyerek tepki gösteren ve Türkiye’nin gündemine oturan o kadının olaydan 10 ay önce de kentte bir çay bahçesinde kendini uyaran garsona kızarak, ortalığı birbirine kattığı ortaya çıktı.
 

Aralık

ENGİN NURŞANİ HAYATINI KAYBETTİ

DEKA Müzik Sanatçısı Türk Halk Müziği üstadı Engin Nurşani gırtlak kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
 

Aralık

ONİKİŞUBAT BELEDİYESİ ÇALIŞMALARINI PANDEMİYE RAGMEN HIZ KESMEDEN SÜRDÜRDÜ

Belediye olarak çok uzun bir mazisi olmamasına rağmen kısa bir zaman içerisinde kurumsal kimliği, vizyonu ve misyonuyla Başkan Hanefi Mahçiçek’in öncülüğünde müthiş projelere imza atan, hayata geçirdiği her projeyle de insanların yaşamlarını biraz daha kolaylaştıran Onikişubat Belediyesi, ses getiren çalışmalarına 2020 yılında da devam etti. Özellikle pandemi nedeniyle bir hayli durgun ve sıkıntılı geçen süreçte yaptığı işlerle vatandaşının yanında olan Onikişubat Belediyesi, öte yandan ulusal çapta eşsiz bir proje olan Expo içinde yoğun mesai harcadı.
 

TÜRKİYE VE DÜNYADAN 2020’YE DAMGA VURAN BAZI OLAYLAR;

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla İstanbul'da düzenlenen törenle Rus doğal gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakledecek TürkAkım doğal gaz boru hattı 8 Ocak'ta açıldı.
-Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak'ta 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi, Elazığ ve Malatya'da 41 kişi hayatını kaybetti.

-Wikipedia'ya erişimin engellenmesine ilişkin karar, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğince 15 Ocak'ta kaldırıldı.
-Ateşkesi sağlamak üzere Suriye'nin İdlib bölgesinde bulunan TSK unsurlarına şubat ayı içerisinde rejim unsurlarınca yapılan yoğun topçu atışları ve hava saldırısında 45 asker ile 1 sivil şehit oldu.

-Van'ın Bahçesaray ilçesinde 4 Şubat'ta minibüsün üzerine çığ düşmesi sonucu 7 kişi öldü. Çığ altındakileri kurtarmak için bölgeye giden ekipler de çığın altında kaldı. İki olayda, aralarında güvenlik güçlerinin de bulunduğu 42 kişi yaşamını yitirdi, 84 kişi yaralandı.

-Türkiye'de ilk Kovid-19 vakası 11 Mart'ta tespit edildi, ilk ölüm ise 18 Mart'ta açıklandı.

-Salgın nedeniyle ilk, orta ve liselerin 16 Mart'tan itibaren 1 hafta tatil edilmesi 23 Mart'tan itibaren 1 hafta süreyle evden internet ve televizyon kanalları üzerinden eğitimlerine devam etmeleri kararı alındı.

-Üniversitelerdeki eğitim-öğretime 16 Mart'tan itibaren 3 hafta süreyle ara verildi.
-Camilerde cemaatle namaz kılınmasına ara verildi, 17 Mart'tan itibaren tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan-düğün salonu, kafe, kıraathane, çay bahçesi, dernek lokalleri, SPA ve spor merkezlerindeki faaliyetler geçici süreliğine durduruldu.

-Ekonomik istikrar paketi 18 Mart'ta açıklandı, 21 Mart'ta berber, kuaför ve güzellik merkezlerinin faaliyetlerine ara verildi, 22 Mart'ta 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunanların sokağa çıkmaları kısıtlandı.

-Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 27 Şubat'ta 33 askerin şehit olduğu İdlib'deki saldırı sonrası başlatılan harekatın adının "Bahar Kalkanı" olduğunu 1 Mart'ta açıkladı.
-Türkiye'de mayıs ayında yeni tip koronavirüsle mücadelede "kontrollü sosyal hayat" olarak adlandırılan yeni dönem başladı.
-Toplu ibadetin kısıtlanmasından yaklaşık 2,5 ay sonra 29 Mayıs'ta ilk cuma namazı kılındı.

-19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlaması altında kutlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine saatler 19.19'u gösterdiğinde vatandaşlar, evlerinin balkon ve pencerelerinden İstiklal Marşı okudu.
-Cumhuriyet tarihinin en karanlık dönemlerinden birine ev sahipliği yapan, ismi "yassı", namı "yaslı" ada olan Demokrasi ve Özgürlükler Adası 27 Mayıs'ta törenle açıldı.

-İstanbul Tıp Fakültesinde binlerce öğrenci yetiştiren duayen hocalardan 78 yaşındaki Prof. Dr. Murat Dilmener 3 Mayıs'ta, ilahiyatçı, yazar Ömer Döngeloğlu da aynı gün Kovid-19 nedeniyle 52 yaşında İstanbul'da vefat etti.

-Kovid-19 salgını sürecindeki "Yeni normal" kapsamında idari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personeli 1 Haziran'da normal mesaiye başladı.

-Malatya'nın Pütürge ilçesinde 5 Haziran'da 5 büyüklüğünde, Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 14 Haziran'da 5,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

-Milli Savunma Bakanlığı, 15 Haziran'da Irak'ın kuzeyindeki Sincar, Karacak, Kandil, Zap, Avaşin Basyan ve Hakurk'a yönelik "Pençe-Kartal Operasyonu"nun, 17 Haziran'da ise Haftanin'e yönelik "Pençe-Kaplan Operasyonu"nun başlatıldığını duyurdu.

-Uyuşturucu ve suç gelirlerine yönelik Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonunun başlatıldığı 30 Haziran'da açıklandı. "Bataklık" adı verilen operasyon kapsamında, haklarında yakalama kararı bulunan 94 şüpheliden 74'ü yakalanırken çok sayıda lüks ev, araç ile şüphelilere ait banka hesaplarına el konuldu.

-86 yıl aradan sonra 24 Temmuz'da kılınan ilk cuma namazıyla Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ibadete açıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, caminin içi ve çevresini dolduran binlerce vatandaşın katılımıyla kılınan cuma namazında kılıçla minbere çıkarak ilk hutbeyi okudu.

-Koronavirüste günlük vaka sayısı 14 Temmuz'da 1000'in altına geriledi.

-Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 15 Temmuz'da, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ise 31 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlandı.-Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlediği toplantıda kamuoyunun merakla beklediği "müjde"yi 21 Ağustos'ta açıkladı: "Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda."


-Giresun'da 22 Ağustos'ta etkili olan şiddetli yağış Dereli, Doğankent ve Yağlıdere ilçeleri başta olmak üzere birçok yerleşim bölgesinde sele neden oldu. Arama kurtarma ekiplerinin günler süren çalışmaları sonucu askerlerin de aralarında bulunduğu 11 kişinin cansız bedenine ulaşıldı, çok sayıda ev ve iş yeri hasar gördü.

-DEAŞ'ın sözde Türkiye emiri Mahmut Özden, 1 Eylül'de önemli planlarla yakalanarak tutuklandı.
İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim'de, merkez üssü Ege Denizi olan 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sığacık'ta deniz suyunun yükselmesi sonucu cadde ve sokaklar su altında kaldı. Deprem nedeniyle 117 kişi hayatını kaybetti, 1032 kişi yaralandı, enkaz altından 107 kişi sağ çıkarıldı.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Ekim'de, Karadeniz'de Tuna-1 lokasyonunda 85 milyar metreküp daha doğal gaz keşfedildiğini, böylece toplam doğal gaz rezervi miktarının 405 milyar metreküpü bulduğunu açıkladı.

-Kovid-19 salgını nedeniyle yüz yüze eğitime ara verilen 2, 3, 4, 8 ve 12. sınıflarda 12 Ekim'de yeniden yüz yüze eğitime geçildi.

-Siyasete girdiği 1983'ten sonra çeşitli bakanlıklar, başbakan yardımcılığı ve üç koalisyon hükümetinde başbakanlık görevinde bulunan, 73 yaşındaki eski Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz, akciğer kanseri ve sonrasında gelişen tıbbi durumlar nedeniyle tedavi gördüğü İstanbul'da 30 Ekim'de hayatını kaybetti.

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Kasım'da KKTC'de 46 yıldır kapalı tutulan, kademeli açılma kararı alınan Maraş bölgesini ziyaret etti.

-İzmir'in Bayraklı ilçesinde büyük hasara neden olan 30 Ekim'deki depremin enkazından 65 saat sonra kurtarılan 3 yaşındaki Elif Perinçek ile 91 saat sonra çıkarılan 3 yaşındaki Ayda Gezgin umudun sembolü oldu.

-Erciyes Üniversitesinde geliştirilen yerli Kovid-19 aşı adayının ilk dozu 5 Kasım'da bir gönüllüye yapıldı.

-Türkiye'de Faz-3 çalışmalarına başlanan Çin menşeli Kovid-19 aşısı 20 Kasım'da gönüllü sağlık çalışanlarından sonra gönüllü vatandaşlar üzerinde de uygulanmaya başlandı.

-Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin, örgütün "sivil imamlar"ı ile Ankara'ya bomba yağdıran pilotların da yargılandığı davada 26 Kasım'da karar çıktı, 291 sanık en az bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılırken, 70 sanık bütün suçlamalardan beraat etti.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz