Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanlığı döneminde büyük başarılara imza atan Hacı Mustafa Öz, özellikle Kahramanmaraş’a kazandırdığı Ortadoğu Kahramanmaraş Altın Mücevher ve Gümüş Fuarı ile hem sektöre damga vurdu hem de Türkiye’de adından sıkça söz ettirdi. 2017 yılının değerlendirmesini, 2018 yılından beklentilerini ve yaklaşık 100 milyon TL’lik bir yatırım olan Altın Şehir’deki son durum hakkında gazetemize bilgiler veren Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, kuyum mesleğini ileri götürecek plan ve projeler geliştirdiklerini söyledi.

ÇOK KÖTÜ BİR YIL GEÇİRDİK”

Geride bırakılan 2017 yılının değerlendirmesini yapan Öz, 2017 yılında altın fiyatları ve dövizde yaşanan zikzaklıkların sektörü olumsuz etkilediğini söyledi. Öz, “Oda olarak amacımız irikim ve tecrübelerimizi, mesleki sorumluluğumuzun bilincinde olarak mesleğimizi ileri götürecek plan ve projeler geliştirerek, kuyum sanatını ülkemizde ve dünyada söz sahibi konuma getirmektir. Meslektaşlarımızın birliği ve beraberliği doğrultusunda onlardan aldığımız destekle, tarihi 1400’lü yıllara dayanan mesleğimizi ileriye taşıyacak her türlü girişimlere maddi ve manevi destek olarak kuyumculuk sanatını layık olduğu yere getiriyoruz. Kahramanmaraş Kuyumcular Odası olarak geride bıraktığımız 2017 yılı ile ilgili bir değerlendirme yapmamız gerekirse gerçekten 2017 yılı bizim için sıkıntılı bir dönem oldu. Altın fiyatlarının ve dövizin bir aşağı bir yukarı zikzakları sektörümüzü olumsuz yönde etkiledi. 2017 yılının başında Mayıs’ta yaptığımız Kahramanmaraş Altın ve Mücevher Fuarı biraz da olsa sektöre hareketlilik kazandırsa da genel olarak çok kötü bir yıl geçirdik” şeklinde konuştu.

ÇALKANTILARIN İLK HEDEF NOKTASI BİZİZ”

Kuyumculuk sektörünün dünyadaki bütün gelişmelerden ilk olarak darbe yediğini dile getiren Öz, 2018 yılından umutlu olduğunu da sözlerine ekledi. Başkan Öz, “Dünyada ki bütün gelişmeler, olaylarda herşeyiyle ilk önce darbe yiyen sektör bizim sektörümüz. Çünkü altın ve mücevher artık ihtiyaç fazlası bir ürün olarak görülüyor. İnsanlar aşından, işinden artırırlarsa altına yatırım yapıyor. Onun için de dünyadaki çalkantıların ilk hedef noktası ve ilk darbeyi alan biziz. Tekrar düzeltmelerde de yine en son açılan biziz. İnsanlar tabi ki haklı olarak zaruri ihtiyaçlarını görecek daha sonra altın, mücevher veya takı tarzı bir şey almak istiyorlarsa en onu düşünüyorlar. Altın en son düşünülen ürün olduğu için sektörümüz açınsından 2017 çok sıkıntılı ve sancılı geçti. Ama buna rağmen biz Kahramanmaraş Kuyumcular Odası olarak çalışmalarımız her zaman devam ediyor. 2018 yılında çok güzel şeyler olacağını düşünerek, yatırımlarımızı programlarımıza aksatmadan çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

YAKLAŞIK 100 MİLYON TL’LİK YATIRIM YAPIYORUZ”

Yaklaşık 100 milyon TL değerindeki Altın Şehir projesinin son hızla devam ettiğini belirten Öz, Kahramanmaraşın iç piyasaya hakim olduğunu söyledi. Çalışmalarını ihracat noktasında ileri götürmeyi hedeflediklerinin altını çizen Öz, “Bir Kuyumcu Kent Altın Şehir projemizin yapımı son hızla devam ediyor. Kaba inşaatımızın yüzde 90’lık dilimini bitirdik. Yaklaşık ilimize 100 milyon TL’lik yatırım yapıyoruz. Sektörü Türkiye’de kendinden söz ettirir, ismini en plana çıkartacak bir sektör ve oda haline getirdik yaptığımız bu işlerle. İnşallah 2018 yılında da beklentilerimiz, umutlarımız her zaman açık. Biz hiçbir zaman umutsuzluğa, çaresizliğe kendimizi adapte etmiyoruz. Kendimizi geliştirmek istiyoruz, ihracat yapmak istiyoruz. Çünkü iç sektörde iç piyasa özellikle zaten Kahramanmaraş’ın elinde. Bunu her platformda her türlü söyleşi de, her türlü teknoloji de adından söz ettirir hale geldik. Biz bu çıtayı biraz daha ihracat yönünde çekmeye uğraşıyoruz. Tüm yatırımlarımız bu şekilde devam ediyor” dedi.

OLAĞAN KONGRE SEKTÖRÜMÜZE HAYIRLI OLSUN”

4 milyon euro Avrupa Birliği destekli projede Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile ortak çalıştıklarını da ifade eden Öz, 14 Ocak’ta yapılacak olan Kuyumcular Odası’nın Olağan Kongresi’nin bütün kuyum esnafına hayırlı olmasını diledi. Öz, “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile ilgili bir projemiz var, 4 milyon euro Avrupa Birliği destekli bir proje. İnşallah onu da 15 Ocak veya Ocak ayının içerisinde sözleşme imzalayabiliriz. Bu sözleşme süresi belki Şubat ayına da sarkabilir. Bu sektöre yatırım yapacağız, bu sektöre istihdam kazandıracağız, bu sektörü Türkiye’de İstanbul ile yarışır, dünya ile yarışır hale getireceğiz. Çabamız, uğraşımız bu yönde. 14 Ocak’ta da bizim Kahramanmaraş Kuyumcular Odası’nın Olağan Kongresi var, İnşallah sektörümüze hayırlı ve uğurlu olur” ifadelerini kullandı.

(Haber:Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz