Kentte Ulu Camii Meydanı ile Kapalı Çarşı arasındaki kulübelerin birinde tıpkı diğer zanaatkâr arkadaşları gibi ekmek mücadelesi veren ve yarım asrını verdiği ayakkabı boyacılığı ve tamiratına ilk günlük aşkla sahip çıkan Erdoğan Yiğit, 3 çocuğunu büyüttüğü ekmek teknesine deyim yerindeyse dört kolla sarılıyor. Yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan kundura ve ayakkabı tamirciliğinin son ustalarından olan Yiğit, her sabah işyerini şükrederek açıyor. Günümüzde her çeşit ayakkabı tamiri ve boyası ile Kahramanmaraşlılara hizmet veren Erdoğan Usta, mesleğin son ustalarıyla birlikte biteceği görüşünde.

“70’Lİ YILLAR DAHA İYİYDİ”
Mesleğe nasıl başladığı ile ilgili konuşan Yiğit, konuşmasında şunları kaydetti: “Ben 67 yaşındayım ve 10 yaşımdan beri ayakkabı boyacılığı ve tamiri yapıyorum. Bu iş benim baba mesleğim. 3 çocuğum var. 3 çocuğumu da bu iş sayesinde büyüttüm. 70’li yıllarda tam çalışmaya başladım. O dönemler daha iyiydi. İnsanlar genellikle kundura giyerdi. Şimdi sporlar çıktı, elastik ayakkabılar çıktı. Dolayısıyla işlerimizde de bir düşüş oldu. Ama yine de Allah bereket versin ekmeğimizi çıkarıyoruz.

“MESLEĞİMİZE SAHİP ÇIKILMALI”
Ayakkabı boyacılığı artık yüzüne bile bakılmayan mesleklerden biri oldu. Biz eskiden evimizi bu boyacı sandığından kazandığımız para ile geçindirirdik ancak şuanda bu pek mümkün değil. Bu zamana kadar bu işi yapanlar bu saatten sonra başka bir iş de yapamıyor. O yüzden vatandaşların bizim mesleğimize sahip çıkmalarını istiyoruz. Biz bir ayakkabıyı 10 liraya boyuyoruz. Bu bakıldığında çok büyük bir para değil ama biz bu parayı bile kazanamadan gün geçirdiğimiz oluyor. Vatandaşlarımız ayakkabılarını evde kendileri boyamak yerine biz boyacılara boyatırlarsa en azından ayakta durmaya ve mesleğimizi devam ettirmeye çalışırız.

“USTALAR YOK OLDUĞU MÜDDETÇE MESLEK YOK OLMAYA MAHKÛMDUR”
Yazın hayli kalabalık. Ama kışın tabiri caizse çorbayı zor kaynatıyoruz. Gençlerimiz kesinlikle ilgi göstermiyor. Ustalar yok olduğu müddetçe meslek yok olmaya mahkûmdur. Ama çırak olursa insanlar ayakkabı giydiği müddetçe bütün ayakkabılar tamir edilmeye mecburdur. Onun için, çırak yetiştiği müddetçe ben mesleğin ölmeyeceğine inanıyorum.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz