AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, "Hazırlanan son 14 bütçeye baktığımızda çocuklarımızı borçlandıran anlayıştan uzak olduğunu, bu bütçelerin hem geçmişin borçlarını ödediğini hem geleceğe yatırım yaparak ileriki nesillerin üstüne borç bırakmadığını görürüz" dedi.

Ünal, TBMM Genel Kurulunda, 2017 yılı bütçesinin geneli üzerinde yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetlerinin 15. bütçesinin görüşüldüğünü belirterek, bu durumun AK Parti iktidarlarında yakalanan istikrar ve güvenin Türkiye'nin tüm meselelerini cesaretle çözme iradesini gösterdiğini söyledi. Demokrasinin saygınlığının, cumhuriyetin yükselişinin, hukuk devletinin işleyişinin, vatandaşların huzurunun ve kalkınmanın da bu iradenin sağlamlığına bağlı olduğunu anlatan Ünal, "AK Parti hükümetlerince hazırlanan geçmiş 14 bütçede olduğu gibi 2017 yılı bütçesinin de yine insanı merkeze alan bir anlayışla oluşturulduğu görülmektedir" diye konuştu.

‘DEDEMİZİN BORCUNU ÖDER, GELECEK KUŞAKLARIN YÜKÜNÜ ALIRIZ’
AK Parti hükümetlerinin, bütçeleri hazırlarken rakam oyunları yapmadığını, sorumsuz ve tedbirsiz programlarla gelecek kuşakların üstüne yük bırakmadığını vurgulayan Ünal, "Hazırlanan son 14 bütçeye baktığımızda çocuklarımızı borçlandıran anlayıştan uzak olduğunu, bu bütçelerin hem geçmişin borçlarını ödediğini hem geleceğe yatırım yaparak ileriki nesillerin üstüne borç bırakmadığını görürüz. Bilakis biz dedemizin borcunu öder, kendimiz borç bırakmaz, gelecek kuşakların iş, aş, üretim, ticaret donanım altyapısı için de yük alır, risk alırız." ifadelerini kullandı. Ünal, AK Parti ile bütçe dengesinin, mali disiplin ve kamu harcamalarındaki planlı tutumların yeni Türkiye'nin en büyük gücü olduğunu kaydetti.

‘FAİZ GİDERLERİN BÜTÇE İÇİNDEKİ PAYI’

2017 yılı bütçesinin AK Parti hükümetlerinin diğer bütçelerinde olduğu gibi, Türkiye'nin dört bir yanına ihtiyaç duyduğu yatırımı götüren, reel kesimi destekleyen, ekonomik ve sosyal kalkınmaya odaklanmış, toplumsal refahı gözeten bütçe olduğunun altını çizen Ünal, şöyle konuştu:  "Faiz giderlerinin bütçe içindeki payı 2002'de yüzde 43,2 iken, bugün yüzde 8,9'a düşmesi de birçok şeyi ortaya koymaktadır. Zira faiz harcamalarında ortaya çıkan bu ciddi düşüş, faiz değerleriyle alakalı hiçbir şey yapmasa bile AK Parti'nin 2002'den bugüne yüzde 43'ten yüzde 8,9'a inmesiyle yaklaşık bir katrilyon üzerinde bir desteğin bütçeye kaldığını göstermesi açısından da bu oldukça önemli."


‘EN FAZLA PAY EĞİTİMİN’

Mahir Ünal, 2017 bütçesinde en fazla payın eğitime aktarıldığını kaydetti. 122 milyar liralık bir paya sahip olan eğitimin, bütçe giderlerinin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturduğunu söyleyen Ünal, Ar-Ge çalışmalarına da büyük önem verdiklerini belirtti. AK Parti hükümetlerinin en başarılı olduğu sahalardan birisinin de sağlık olduğunu dile getiren Ünal, sağlığa ayrılan ödeneğin bir önceki yıla göre yüzde 17 arttığını ve bütçede ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Aile hekimliği uygulamasının hız kesmeden yaygınlaşacağını ifade eden Ünal, 2017 yılında 89 hastane inşaatının tamamlanacağını, mevcut yatak kapasitesine de 17 bin 500 yatak ekleneceğini anlattı. Türkiye'nin son yıllarda, milli gelirine göre en fazla insani yardım yapan ülkeler arasında yer aldığına işaret eden Ünal, "1999 depreminde, milletin en zor anlarında hizmetinde bulunamayan bir devletin şimdi Türk kızılayı, AFAD, TİKA gibi kurumları ile yeni Türkiye'nin merhamet eli, tüm dünyaya uzanmaktadır. Son 14 yıllık dönemde yıllık ortalama yüzde 4,5 büyüyerek Türkiye, dünyanın 20 gelişmiş ekonomisi arasındaki yerini aldı" ifadelerini kullandı. Ünal, AK Parti olarak yola çıktıklarında her adımlarını millet ile atacaklarını, millet iradesinden başka güç aramayacaklarını belirttiklerini ve bu sözü tutmanın bahtiyarlığı içinde olduklarını dile getirdi.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz