Turyap Kahramanmaraş Yatılı Bölge Şubesi Gayrimenkul Temsilciliği Sorumlusu Mustafa Sarıçerçi, gayrimenkul sektörünün 2015 yılında sıkıntılı bir süreç geçirdiğini yeni yılda ise beklentilerin çok yüksek olduğunu belirtti.

 

Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren Turyap Yatılı Bölge Şubesi Gayrimenkul Temsilciliği Sorumlusu Mustafa Sarıçerçi, 2015 yılında gayrimenkul sektörünün nasıl geçtiğini, sektörün artılarını eksilerini ve ev alırken nelere dikkat edilmesi husununda Manşet Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu. Sarıçerçi 2015 yılının sıkıntılı geçtiğini, konut kredileri, faiz oranları, ekonominin ve siyasetin belirsizliği özellikle konut alanlarında düşüşe geçirdiğini belirterek, genel anlamda siyasi döngülerin gayrimenkul sektörüne olumsuz etki ettiğini kaydetti.

 

2016 FIRSAT OLABİLİR

 

2015 yılında 2 defa seçimin olması özellikle mül sahiplerinin mülklerini bloke etmesine sebep olduğunu savunan Sarıçerçi şöyle dedi: “2016 yılını Turyap'ın ticaret felsefesi açısından düşündüğümüz zaman özellikle bazı mülk sahipleri açısından kazancına kazanç katmak yerine ellerinde ki mülkleri nakite dönüştürmek için bir fırsat olabilir. Bir döngünün olabilmesi için satış gerekir. Satışın olabilmesi için de fiyatların düşürülmesi gerekir. Fiyatlar düşürülmediği zaman döngü yapılamıyor. Döngü olmadığı zamanda sıcak para akışı gerçekleşmiyor ve bu durum bankalara yansıyor. Durumun bankalara yansımadığı zaman faiz oranları yükseliyor ve vatandaş konut kredisi almak istemiyor.

 

BİLİNÇLİ FİYAT ANALİZİ YAPILMALI

 

Piyasa da bir durgunluk ve gizli kriz dediğimiz bir kriz havası vardı bununda 2016 yılında kayıp olacağına, insanların özellikle mülk arayanların daha bilinçli fiyat analizleriyle yola çıkacağına düşünüyoruz. Genellikle fiyat segmentleri bakımından 400-500 lira olan konutlar değilde 140 ile 170 arasında ki mülklerin daha sık gideceğine inanıyorum. Çünkü ortak kesim segmenti bu. Çalışmalarımızı da bu segment doğrultusunda gerçekleştiriyoruz.

 

BİLİNÇLİ OLUNMASI GEREK

 

Yazları genellikle çalışma hayatının daha çok olması, inşaatların daha sık yapılması, konut yapımlarının müteahhitler tarafından hızlandırılması fiyatları yükseltiyor. Yaz aylarında insanlar ev almaya daha fazla yoğunlaşıyor. Gayrimenkul müşterisi öncelikle bilinç olmalıdır. Mülkü nereden alacağını bilmelidir. Yatırımcı açsından çabuk satılabilir mevkiler olmalı ve aynı şekilde evde oturacak kişiler açısından da aynı şekilde olmalıdır. Bir gayrimenkulde çevre ve rahatlıkta çok önemlidir. İnsanlar çocuklarının güvende hissedebileceği rahat bir ortam arıyor.

 

GÜVENİLİRLİK ÇOK ÖNEMLİ

 

Eskisi gibi hadi gidelim şu mahalleden ev alalım diye söylenmiyor. İnsanlar ince eleyip sık dokuyor. Bir ev alırken sadece evin güzelliği ve rahatlığı önemli olmuyor. İnsanlar evin çevresine mevkiine güvenirliliğine ve lüks olmasına da bakıyor. Ev kiraları daha önce yükselişteydi fakat şimdi inişe başladı. Kiraların düşmesini de kentsel dönüşüm oldu. Suriyeli misafirlerimizin şehrimize gelmesiyle birlikte ev sahipleri ne koparırsam o kar mantığıyla hareket etti. Sonucunda da bu şekilde devam etmediği için ev sahipleri mecbur olarak kira fiyatlarını düşürdü.

(BURHAN KARAGÖZ)

Editör: Mahmut Beyaz