24 Haziran’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri sonrasında gerçekleştirilen sistem değişikliğiyle birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı olarak birleştirilmişti. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’na ise Zehra Zümrüt Selçuk getirilmişti. Hızlı bir şekilde çalışmalara başlayan bakan Selçuk, kısa sürede önemli görevlerin altına imzasını attı. Bakan Selçuk bu kez ise Türkiye’nin 81 ilinde görevli 243 Aile ve Sosyal Politikalar, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu İl Müdürleriyle telekonferans üzerinden toplantı gerçekleştirdi. Tanışma ve bayramlaşma amacıyla da yapılan toplantının ana konusu geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 Günlük Eylem Planı noktasında yapılan çalışmaların hızlandırılması oldu. 243 il müdürünün katıldığı telekonferans görüşmesine Kahramanmaraş’tan Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Müdürü Ali Yüce, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Sertpolat ve Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Harun Akbalaban katıldı.

18 BİN 125 KİŞİYİ İSTİHDAM ETMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Telekonferans sonrası Kahramanmaraş Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Müdürü Ali Yüce, 100 günlük eylem planı çerçevesinde yapacakları çalışmaları anlattı. Kahramanmaraş’ta 2018 yılında 18 bin 125 kişiyi istihdam etmeyi hedeflediklerini belirten Yüce, “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 100 günlük programda istihdamın artırılması, mesleki eğitimde ve toplumda dezavantajlı gruplar var, kadınlar, genç işsizlerin istihdamının artırılmasına yönelik hedefler var. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanımız Çalışma Hayatı’nda Milli İstihdam Seferberliği ilan etmişti. Bunlara yönelik kurumumuzun uyguladığı teşvik politikalar var, yani ana temel olarak istihdamın artırılmasına yönelik hedeflerimiz var. Genel Müdürlüğü’müz Kahramanmaraş olarak bizlere demişti ki, hedefimiz şu kadar kişiyi bu yıl sonuna kadar işe yerleştirmek. Örneğin bizimki 18 bin 125 kişiyi biz kendimize hedef olarak koyduk. İş yerlerimizi ziyaret ederek, onları teşvikler hakkında bilgilendirerek, ek istihdam teşviklerini anlatıyoruz” dedi.

KAHRAMANMARAŞ OLARAK 6 AYLIK HEDEFLERİMİZİN ÜZERİNDEYİZ”

İstihdamı artırmaya yönelik çalışmalara hızlı bir şekilde devam edeceklerini dile getiren Yüce, “2017 sonundaki çalışmaya ilave olarak alınan her işçinin sigortasının vergisini biz karşılıyoruz kurum olarak. İş başı eğitim programımızdan en az iki çalışanı olanlara üçüncü kişiyi biz veriyoruz. Daha fazla çalışanı olanların, örneğin 100 çalışanı olan bir işletmede çalışanların yüzde 30’u kadar, imalat sektöründe 6 ay, hizmet sektöründe de 3 ay boyunca bu kişilerin ücretlerini biz ödüyoruz asgari ücretten. Hükümetimizin 1 ve 3 arasında çalışanı olan iş yerlerine de bir senden bir benden, bir ay ücretini, sigortasını iş veren kendi karşılıyor, bir ay biz karşılıyoruz. Bu şekilde teşviklerimiz konusunda bunları bilgilendiriyoruz, istihdamı artırmaya yönelik hedef Türkiye genelinde 2 milyon. 2 milyon kişiyi İnşallah 2018 yılında ek istihdam olarak işe yerleştirmek, işsizlik rakamlarını biliyorsunuz, çift hanelerdeydi, tek hanelere düştü. Hedefimiz bunu daha da aşağıya çekmek. Kahramanmaraş İŞKUR olarak 6 aylık hedeflerimizin üzerindeyiz, geride kaldığımız noktalar var ama yaptığımız çalışmalarla Türkiye ortalamasının bazı alanlarında üzerindeyiz, bazılarında da eşit seviyedeyiz. Biz de işsizlik yok denecek kadar az, Türkiye ortalamasının çok altındayız. Bakanımızın da buraya karşı teveccühleri çok farklı, birçok alanda marka şehiriz, bakanımız da bunu biliyor” ifadelerini kullandı.

100 GÜNLÜK EYLEM PLANI İÇİN HASSASİYETLE ÇALIŞACAĞIZ”

Sosyal Güvenlik Kurumu Kahramanmaraş İl Müdürü Harun Akbalaban ise 100 günlük eylem planı noktasında hassasiyetle çalışacaklarını belirterek, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk’un da katıldığı programda yeni sistem olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesinin 100 günlük eylem planını çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığımızca hayata geçirilecek projeleri açıklamıştı. Biz daha önceden de telekonferans görüşmeleri yapıyorduk. Bu kez ise hem yeni Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk ve ekibiyle tanışmak, bayramlaşmak hem de 100 günlük icraat programı hakkında yapılması gerekenler noktasında bilgi alışverişinde bulunduk. Bu telekonferansa 81 ilimizde görevli 243 il müdürümüz gibi bizde İŞKUR Müdürümüz Ali Yüce ve Aile ve sosyal Politikalar İl Müdürümüz Mehmet Sertpolat ile katıldık. 100 günlük eylem planında bin TL’nin altında olan maaşların bin TL’ye tamamlanması gibi bazı maddeler var. 100 günlük eylem planının uygulamaya geçilmesi noktasında hassasiyetle çalışılması yönünde talimatlandırıldık. Bakanımız bu konuya çok önem verdi. Bu 100 günlük eylem planının sorunsuz bir şekilde sonuçlanması için de daha dikkatli, daha titiz ve daha yoğun çalışmalar yapacağız. Biz de 100 günlük eylem planının gerçekleşmesi için gerekli çalışmaları 3 il müdürümüzle koordineli bir şekilde eylem planının gerçekleşmesi için çalışacağımızı belirttik” şeklinde konuştu.

GÖKSUN’A SOSYAL HİZMETLER MERKEZİ AÇILACAK

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’na bağlı olan Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün ise 100 günlük icraat programı çerçevesinde Göksun’a Sosyal Hizmet Merkezi açacağı öğrenildi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşların ihtiyaçlarının yerinde tespit edilmesine büyük önem vermesi nedeniyle hane ziyaretlerinin artırılması hedefleniyor.

İŞTE 100 GÜNDE YAPILMASI PLANLANANLAR!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni sistemin ilk kabinesinin 100 günlük eylem planını geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. 400 maddenin yer aldığı icraat programında, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı kapsamında hayata geçirilecek projelere dair şu bilgiler yer aldı:

1- Emekli aylıklarının en az ₺1.000’ye tamamlanması.

2- Sosyal yardım alan vatandaşlarımızı istihdama yönlendirerek sosyal yardım-­‐ istihdam bağlantısının güçlendirilmesi.

3- Yerli plazmadan kan ürünleri üretimine başlanması için gerekli işlemlerin yapılması.

4- Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının yerinde tespit edilmesi amacıyla ziyaret edilen hane sayısının %57 artırılarak 526.000’den 826.000’e çıkarılması ve sosyal hizmetlerimize erişimi kolaylaştırmak amacıyla Sosyal Hizmet Merkezi sayısının %5 artırılarak 298’den 313’e çıkarılması.

5- Şehit yakını ve gazilere çıkarılan SGK borçlarının terkin edilmesi.

6- Hasta ve işlem takibi, görüntü ve tetkik paylaşımlarının elektronik ortamda yapılmasıyla vatandaşlarımızın gereksiz radyasyon alınmasının önüne geçilirken, sağlık alanında da önemli bir tasarruf sağlanması.

7- Nitelikli işgücü yetiştirilmesine yönelik programların yararlanıcı sayının % 51 artırılarak 248.000’den 375.000’ne çıkarılması.

8- Er ve erbaşların eş, çocuk, ana ve babalarının da sağlık hizmetlerinden faydalandırılması.

9- Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmet modelinden yararlandırılan çocuklar için 23 ilde gerçekleştirilen hizmetin 81 ile yaygınlaştırılması.

10- Engelli Sağlık Kurulu Raporları nedeniyle yaşanan sorunların giderilmesi ve hak edilen sosyal desteğe daha etkin ulaşılmasının sağlanması.

11- Hak kazanma şartlarını esneterek ilave 12 bin 500 kişinin daha işsizlik ödeneğinden faydalandırılması.

12- Gençlerin çalışma hayatı ile tanışması ve insani değerlerinin geliştirilmesi için 100 bin gencin sosyal çalışma programından yararlandırılması için hazırlıkların tamamlanması.

13- Madde Bağımlılarının Sosyal Uyumunun sağlanması.

14- Dijital dönüşüme yönelik nitelikli işgücü için geleceğin mesleklerinde (siber güvenlik, kodlama, bulut teknolojisi vb.) gençlere yönelik mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları düzenlenmesi.

15- Üniversite mezunu gençlerin işgücü piyasası ile tanıştırılması için 5 bin gencin “İşe İlk Adım Projesinden” yararlandırılması.

16- Elektronik ortamda sunulan sosyal güvenlik hizmetlerinin sayısının artırılarak hizmetlere erişimin kolaylaştırılması.

17- "Ustalardan Çıraklara Geleneksel Meslek Mirasımız" programı kapsamında Eğitim programlarından yararlanacak kişi sayısının 4 binden 6 bin kişiye çıkarılması.

18- Bağ-Kur’lu sigortalılarımızın sosyal güvenlik primlerinde ödeme kolaylığı sağlanarak sağlık hizmetlerine erişimlerinin kolaylaştırılması.

19- Bilişim sektöründe “Mesleki Eğitimde Kupon Sistemi”nin hayata geçirilmesi.

20- Mevsimlik tarım işçilerimizin ve ailelerinin yasam koşullarını iyileştirmek ve mevsimlik tarımda çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla yürütülen faaliyetlerin tamamlanması.

21- İstihdamın artırılması amacıyla işverenlerimize ₺5,25 Milyar teşvik ödenmesi.

22- Kadın, genç ve engellilerin daha fazla istihdama katılması için 1 milyar 84 milyon ilave destek sağlanması.

23- Çocuk Hakları kapsamında 18 ilde uygulanan “Sosyal Uyum Programı”nın 81 İle yaygınlaştırılması.

24- İşçi ve kamu görevlilerinin toplam genel sendikalaşma oranı olan %20,8‘in %21,3’e çıkarılması.

25- Ağır kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların bulunduğu hanelerin elektrik fatura bedeli ve kesintisiz güç kaynağına yönelik ihtiyaçlarının karşılanması.

26- Çoklu Doğum (ikiz vb.) Yardımı Programı hayata geçirilerek 5.000 muhtaç haneye ulaşılması.

27- Kadın İstihdamının “İş’te Anne Projesi” ile Desteklenmesi.

28- Çocuk dostu eserlerin desteklenmesi ve zararlı içeriklerle mücadele edilmesi.

29- Kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin sağlanması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve görünürlüklerinin arttırılması.

30- Engelli veri tabanı oluşturulması.

31- Sosyal yardımlarda mükerrerliğin tamamen ortadan kaldırılması amacıyla sosyal yardım alanında hizmet veren kamu kurumları ve yerel yönetimler ile veri tabanlarının entegrasyonunun güçlendirilmesi.

32- Geçiş sürecinin temel aşamalarının 100 gün içinde tamamlanması.

33- 2019 – 2023 dönemine ilişkin Stratejik Plan çalışmalarının Kasım ayı sonunda tamamlanacak şekilde başlatılması.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz