15 Temmuz 2016’da FETÖ’cü darbe girişimini engelleyen milli birlik ve beraberlik ruhunun ilelebet yaşatılması amacıyla 15 Temmuz günü ve haftasının, 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Haftası olarak kutlanılması kararlaştırılmıştı. Bu kapsamda ilk olarak direnişin sembol mekânları TBMM, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde anma etkinlikleri yapılacak. Ardından ise tüm Türkiye’de anma etkinliklerinin startı verilecek. 15 Temmuz’a sayılı günler kala, Kahramanmaraş’ta düzenlenecek olan anma etkinliklerinin programı da belli oldu. 13 Temmuz günü başlayacak etkinlikler 16 Temmuz sabahı sona erecek. Demokrasi nöbetlerinde milli iradeye sahip çıktığını yoğun bir şekilde gösteren Kahramanmaraş halkının hani darbenin ikinci yılında da meydanları doldurması bekleniyor. Ayrıca 15 Temmuz günü camilerden salâlar yükselecek, şehitler anısına da mevlitler okunacak.

ANMA ETKİNLİKLERİ 13 TEMMUZ’DA BAŞLIYOR

Hain darbe girişiminin 2’nci yıl dönümünde 15 Temmuz ruhunun diri tutulması için çok sayıda anma etkinlikleri düzenlenecek. Devlet kurumları 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Haftası hazırlıklarına devam sürdürürken, 14 Temmuz akşamından itibaren 15 Temmuz günü için tüm kamu kurum ve kuruluşları Türk Bayraklarıyla donatılacak. Kahramanmaraş’taki etkinlikler 13 Temmuz’da Kahramanmaraş Valiliği ve İl Müftülüğü tarafından Cuma namazı öncesinde Ulu Cami’de Hatm-i Şerif Duasıyla başlayacak.

BEDENİNİ SİPER EDEN ŞEHİTLER ANILACAK

Darbeye karşı bedenlerini siper eden şehitler mezarlarının yanı sıra etkinliklerle de anılacak. 14 Temmuz’daki etkinlikler kapsamında ise ilk olarak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koordinasyonunda kentte bulunan şehit aileleri ziyaret edilecek. Sonrasında ise Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü’nce Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda 15 Temmuz Konulu Konferans düzenlenecek. Akşam saatlerinde ise yine Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koordinasyonunda kentte bulunan şehit ve gazi aileleri yemekte buluşacak. Yemek programının ardından ise etkinlikler Demokrasi Meydanı’na taşınacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından meydana kurulacak olan sahnede ilk olarak Mehter Konseri, sonrasında ise 15 Temmuz şehitleri adına okuduğu 30 kuş şiiriyle insanları derinden etkileyen Dursun Ali Erzincanlı’nın katılımıyla şiir dinletisi yapılacak.

MİLLETİN DİRENİŞİ HATIRLATILACAK!

Sergiler, paneller ve toplantılarla darbe girişimi ve milletin direnişi bir kez daha hatırlatılacak. Hain darbe girişiminin olduğu gün olan 15 Temmuz’da ise etkinlikler ilk olarak Şeyhadil Mezarlığı’nda bulunan Şehitlik ziyaretiyle başlayacak. Ziyaretlere, Kahramanmaraş Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, siyasi partiler, STK’lar ve vatandaşlar katılım gösterecek. Şehitlik ziyaretinin ardından ise yine Ulu Camii’nde öğle namazına müteakip mevlid-i şerif ve hatm-i şerif duası yapılacak. Gün içerisinde anma törenlerinin yapıldığı Demokrasi Meydanı’nda, Onikişubat Belediye Başkanlığı ve Dulkadiroğlu Belediye Başkanlığı tarafından bayrak, su ve meyve suyu ikram edilecek. Yine, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından dondurma, Ticaret Borsası Başkanlığı tarafından çörek ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanlığı tarafından ise çerez ikramı yapılacak.

BÜYÜK MİLLİ BİRLİK YÜRÜYÜŞÜ YAPILACAK

Bu çerçevede ‘Demokrasi Nöbetleri’nde olduğu gibi meydanların yine dolması bekleniyor. 15 Temmuz’un akşamında ise Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenecek Milli Birlik Yürüyüşü kapsamında Müftülük Meydanı’ndan başlayarak Demokrasi Meydanı’na kadar yürünecek. Ardından ise yürüyüşle birlikte tören alanına gelen vatandaşların ve kent protokolünün katılımıyla sahne organizasyonları gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen programlarda Mehter Konseri, Grup Visal Konseri, Şiir Dinletisi (Şairler) Sinevizyon Gösterisi ile Kaside ve İlahi Dinletisi yapılacak.

CAMİLERDEN YİNE SELÂLAR YÜKSELECEK

15 Temmuz gecesi yine tüm yurtta camilerden salalar okunacak. Kahramanmaraş’ta ise sahne gösterilerinin ardından 00:13’de iki yıl önce olduğu gibi darbenin başarısız olduğunun göstergesi olan salalar, tüm kentte bulunan camilerden okunacak. Etkinliklerde meydanların yine 15 Temmuz’da olduğu gibi dolması beklenirken kalkışmayı bedenlerini siper ederek durduran şehitler de anılacak. Son olarak ise Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörlüğü ve KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliğinde 1071 Malazgirt’ten-15 Temmuz’a Milli Diriliş Destanı Resim Sergisi düzenlenecek.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz