Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘meydanları boş bırakmayın’ çağrısı üzerine Pazarcık'ta 15 Temmuz gecesi başlayan demokrasi nöbeti, Pazarcık Kartalkaya Bulvarı üzerinde bulunan Demokrasi çadırında vatandaşların katılımıyla gerçekleşmişti. Ellerine Türk bayrakları alan Pazarcık halkı atılan sloganlar ile darbe girişimine karşı tepkilerini dile getirip bir an olsun bile meydanları boş bırakmadı. 15 Temmuz’da gerçekleştirilen darbe kalkışmasına karşı bir araya gelen tüm kesimler tek vücut olarak Pazarcık’ta hem birlik beraberlik örneği sergilediler hem de en büyük tepkiyi hep bir ağızdan gösterdiler ve şehit olan 249 vatandaş için mevlidi şerif okutuldu, Alevi ve Sünni kanaat önderleri tarafından dualar edildi.

‘TÜRK'ÜN GÜCÜNÜ EN İYİ ŞEKİLDE GÖSTERDİK’

“15 Temmuz  gecesi milli tarihimizin en kara günlerinden bir tanesini yaşadık” diyen Başkan Bozdağ, “Dış mihraklı FETÖ terör örgütü tarafından  milletimizin ve devletimizin içerisine sızmış vatanına ihanet etmek isteyen gafiller ve teröristlere karşı  milletimizin vermiş olduğu onurlu bağımsızlık mücadelesinin tarihinin yazıldığı bir gecenin anma yıl dönümündeyiz. Bir millet düşünün kuzeyiyle, güneyiyle, din, dil, ırk hiçbir ayrım gözetmeksizin birliğini bozmaya çalışanlara karşı bir bütün olmuş düşmanın nerden geldiğine bakmadan içerden ve dışardan gelen saldırılara karşı elinde bayrakla, göğüsün de imanla tanka karşı, topa karşı göğsünü siper etmiş, canını hiçe sayarak demokrasi için, ülkesinin geleceği için canını feda etmekten çekinmemiş. Biz öyle bir milletiz ki ülkemizi bölmek isteyen hainler karşısında dik durarak Türk'ün gücünü en iyi şekilde gösterdik. 15 Temmuz gecesi milli tarihimizin en kara günlerinden bir tanesini yaşadık. Rabbim bir daha o kara gecenin tekrarını yaşatmasın. Bu menfur olayda birçok polisimiz, askerimiz ve sivil vatandaşımız kutlu bir uğurda vatanın birliğini ve dirliğini korumak uğruna vatanın bölünmez bütünlüğü için canını seve seve siper ederek hayatını kaybetti. Bugün bu ülkede rahat yaşıyorsak şehit ve gazilerimiz sayesindedir. Gazi ve şehitlerimizi unutmak mümkün değildir. Bu vesile ile vatanımızın birlik ve bütünlüğünün korunması, ülkenin her köşesinde huzur ve güvenliğin sağlanması için hayatlarını feda eden demokrasi şehitlerimiz başta olmak üzere tüm şehitlerimizi, rahmet, minnet ve şükranla anıyorum."

DARBE YAPMAYA ÇALIŞANLAR ALAŞAĞI EDİLMİŞTİR’

Kartalkaya bulvarı üzerinde kurulan demokrasi çadırındaki düzenlenen programa katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi İçişleri Komisyonu Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, darbeyi şu sözlerle kınamıştı: “Milletin tanklarına ve helikopterlerine milletin çocuklarını bindirerek millete ateş ettiren ve onları ezdiren zihniyette Allah korkusu ve ahret inancı yoktur, bunu hangi akılla izah edebilecekler. Yıllar önce bu milleti Balkanlarda ve değişik bölgelerde birbirine düşürenler bugünde bu coğrafyadan bizleri koparabilmek için büyük bir mücadele veriyorlar, ama biz darbelerden çok çekmiş bir toplum olarak akıllandık ve çok ders çıkardık ve milletimiz bu ders sonucunda darbe yapmaya çalışanlara Ak Partilisi, CHP’lisi, MHP’lisi, HDP’lisi bir araya gelerek darbe yapmışlar onları alaşağı etmişlerdir. Burada bu güzel tabloyu görüyorum ve sizlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ayrıca gazi meclisimize bombaladıktan sonra helikopterlerle inmeye çalıştılar. Ancak meclis polisimiz ellerindeki silahlarla onları püskürtmüş ve helikopterleri indirmemiştir.’’

PAZARCIK'TA BİRLİK BERABERLİK MESAJI VERDİLER

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, dönemin milletvekili İlker Çitil ve eski Pazarcık Müftüsü Milletvekili İmran Kılıç, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Pazarcık Belediye Başkanı Yakup Hamdi Bozdağ, dönemin Kaymakam Dr. Mehmet Boztepe, STK Temsilcileri, daire müdürleri de vatandaşların yanında yer alarak birlik beraberlik mesajı vermişlerdi.

PAZARCIK TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

15 Temmuz gecesi vatan uğruna canlarını feda eden 249 Kahraman vatandaş için Pazarcık'ta 249 kurban kesilmişti. Başkan Bozdağ, “Pazarcık büyük yaralar badireler atlatan bir ilçe. Aynı zamanda Anadolu coğrafyasında 79 milyonun içerisinde 70 bin nüfusu barındıran, Avrupa, Gaziantep, Kahramanmaraş ve çevre illere baktığımız zaman 450 bin nüfusa sahip olan bir ilçemiz Alevi ve Sünni diye acılar çekti, yaralılar oldu. Sıkıntılar çekti. 76 Pazarcık olayları, 78 Kahramanmaraş Olayları derken 80 darbesiyle karşı karşıya kalan bir ilçenin çocuklarıyız. Yaşım itibariyle 80 ihtilalini gören, darbenin ne olduğunu bilen bir kardeşinizim. Bu darbeye de şahit olduk. Toplu Konut İdaresi Başkanlığına gitmiştik. 15 Temmuz günü uçakların nasıl bomba attığını, helikopterlerin nasıl kurşun sıktığını, TSK’nın içine sızmış canilerin neler yaptığını gördük. Ama Türk milleti büyük bir fedakârlık örneği gösterdi. İlçemizde de Alevi, Sünni, Kürt, Türk milleti olarak böyle bir birliktelik sağladıkları için de ben bir Pazarcık’ın evladı olarak bütün Pazarcıklılara şükranlarımı arz ediyorum. Allah razı olsun diyorum. Vatan söz konusu olduğunda gerisi teferruattır diyen bir ülkenin çocuklarıyız.”

BU İKİNCİ BİR DESTANDIR

Türkiye’de iki tarih olduğuna vurgu yapan Başkan Bozdağ, “Birisi Çanakkale Destanı, diğeri de 15 Temmuz 2016 Destanı. Bunu birbirine benzetiyorum. Bu hafızalarda kalacaktır. Polatlı’ya kadar gelen düşman kuvvetleri TBMM’deki o zaman ki mebuslarımız Aslan Bey de var. Pazarcık’tan Yakup Hamdi Bey de var. Dersimden Diyap Ağa’da var. Türkiye’deki bütün kanaat önderleri Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Ankara’da TBMM’de toplandılar. İtilaf devletleri yaklaşınca meclisi idare edenler Kayseri’ye doğru çekilme düşüncesini konuşuyorlar. O zaman atıyla gelen Dersim Mebusu Diyap Ağa asasını kaldırarak “Biz buraya boşuna mı geldik. Biz vatanımızı ve milletimizi kurtarmak ve özgürlüğümüzü sağlamak, milli mücadelemizi vermek için buradayız. Öleceksek burada öleceğiz, kurtaracaksak vatanı burada kurtaracağız. Aynen 96 yıl sonra Türkiye Büyük Millet Meclisinin içerisinde bulunan milletvekillerinin hepsi Meclis Başkanının çağrısıyla TBMM çatısı altına gidiyor. Bütün siyasi partiler, Pazarcık’ta olduğu gibi Meclisteyken o darbeci teröristler uçaklarla TBMM’ye bomba yağdırdılar. İşte orada dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, elini kaldırıp, “Ne kadar atarsanız atın, biz burayı terk etmeyeceğiz, burada öleceğiz diyor. İşte bu ikinci bir destandır. Dünya’da milli iradeye tek dik duruş gösteren tek ülke Türkiye Cumhuriyetidir. Sayın Cumhurbaşkanımız kulağımıza küpe olacak bir şey söyledi. “Alanda Kürt Türk, Sünni, Alevi, Abaza, Arap, Çerkez Laz yoktu. Ne demek istedi? Alanda Türk Milleti var dedi.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz