Yaklaşık 11 yıldan beri Cumhurbaşkanlığı Danışmanlığını sürdüren ve aslen Kahramanmaraşlı olan Sefer Turan, bu görevini birkaç yıl daha sürdürdüğü takdirde en uzun danışmanlık yapan kişi olarak Türkiye tarihinde yer alacak. Öte yandan 9’u kadın olmak üzere toplam 35 başdanışmanı bulunan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün kendisinin attığı imza ile resmi gazete yayımlanan habere göre iki yeni isim daha danışman oldu. Atama kararları ile Cumhurbaşkanı danışmanlıklarına Sümeyra Merve Kılınç ve Elif Esen atandı.
35 İSİM YER ALIYOR
Meclis tarafından basılan, milletvekillerinin çalışma ofislerine dağıtılan telefon rehberinde Cumhurbaşkanı başdanışmanlarının isimleri, makam telefonu ve faks numaraları bulunuyor. Listeye göre Cumhurbaşkanı'nın başdanışmanları şu isimlerden oluşuyor:
"Sadık Arslan Dışişleri Başdanışmanı, Lütfullah Göktaş Basın Başdanışmanı, Mustafa Varank, Yiğit Bulut, Sefer Turan, Hamdi Kılıç, Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, Ahmet Karayiğit, Dr. Cemil Ragıp Ertem, Saadet Oruç, Mehmet Uçum, Prof. Dr. Ayşen Gürcan, Hamza Yerlikaya, Alev Dedegil, Prof. Dr. Seyit Sertçelik, Dr. Özlem Zengin, Gülay Samancı, Reha Denemeç, İhsan Şener, Oktay Saral, Yalçın Topçu, Maksut Serim, Mustafa Akış, Hakkı İlnur Çelik, Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Ahmet Selim Köroğlu, Hasan Nuri Yaşar, Hidayet Türkoğlu, Ayşe Türkmenoğlu, Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Adnan Tanrıverdi, Gülnur Aybet, Gülşen Orhan, Yavuz Atar, Hatice Karahan."

9 KADIN BAŞDANIŞMAN VAR
Listedeki 35 başdanışmanın 9'u kadın. Kadın Başdaışmanlar arasında seçim hükümetinde başörtülü ilk kadın bakan olan Prof. Dr. Ayşen Gürcan, 2009'da The Times gazetesi tarafından İngiltere'nin en güçlü 20 Müslüman kadınından biri seçilen Prof. Dr. Gülnur Aybet, iktisatçı Doç. Dr. Hatice Karahan ve gazeteci Saadet Oruç dikkat çekti. Alev Dedegil, Özlem Zengin, Gülay Samancı, Ayşe Türkmenoğlu, Gülşen Orhan ise değişik dönemlerde AK Parti milletvekilliği yapmış başdanışmanlar oldu.

BAŞDANIŞMAN KADROSUNDA 8 PROFESÖR
35 başdanışman içinde çok sayıda akademisyen yer aldı. Ekonomi, sağlık ve hukuk alanında çalışmış akademisyenler içinde profesör olanlar İbrahim Adnan Saraçoğlu, Ayşen Gürcan, Seyit Sertçelik, Şükrü Karatepe, Hasan Nuri Yaşar, Davut Kavranoğlu, Gülnur Aybet ve Yavuz Atar. Hatice Karahan ise Doçent.

"ÖZEL BİR ÜCRET ÖDENMİYOR"
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Meclis'teki Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşmelerinde Cumhurbaşkanının 36 başdanışmanı bulunduğunu, büyük kısmının hukuk, ekonomi ve kamu yönetimi mezunu olduklarını söylemişti. Kasırga başdanışman maaşlarıyla ilgili de "Aldıkları ücret 6 bin 400 ek göstergeye tabii devlet memurlarının aldıkları ücrettir. Özel bir ücret almazlar. Biz külliyede bu arkadaşlarımıza sadece yol-uçak gideri öderiz, harcırah ödemeyiz" demişti.

TURAN, TÜRK TELEKOM YÖNETİM KURULU ÜYESİ OLDU
Türk Telekom’un geçtiğimiz ay yapılan olağanüstü genel kurulunda yönetim kurulu üyeleri seçildi. Yönetim kuruluna bir önceki yönetimden farklı olarak Sefer Turan girdi. TÜRK Telekom’un bugün yapılan olağanüstü genel kurulunda yönetim kurulu üyeleri belirlendi. Yeni yönetim 3 yıl süre ile görev yapacak. Türk Telekom’dan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamaya göre yeni yönetim Mohammed Hariri, Abdullah Tivnikli, Al Hakam Marwan Moh’d Kanafani, Cenk Serdar, Nasser Sulaiman A Al Nasser, Mazen Abou Chakra, Rami Aslan, Fahri Kasırga, İbrahim Eren, Yiğit Bulut, Sefer Turan ve Suat Hayri Aka’dan oluştu. Sefer Turan dışındaki tüm üyeler bir önceki yönetimde de görev almışlardı.
KAP’a yapılan açıklamaya göre yönetim kurulu üyelerinin her birine Türk Telekom’un ücretlendirme politikası uyarınca 2018 yılında gösterecekleri faaliyetlerle ilgili olarak, üye başına ayda net 15 bin lira ücret ödenmesi ayrıca yılda iki defa olmak üzere aylık net ücret tutarında ocak ve temmuz aylarında birer ikramiye ödenmesi kararlaştırıldı.

SEFER TURAN KİMDİR?
1962’de Kahramannmaraş’ın Afşin ilçesinde dünyaya gelen Sefer Turan, Türkiye'deki sayılı Ortadoğu uzmanı isimlerden biridir. Turan, 2000’li yıllarda Kanal 7'de dış haberler müdürlüğü yapmıştır. Ayrıca Ülke TV'de Doğu-Batı adlı programı hazırlayıp sunmuştur. Uzun yıllar sahada çalışmış; IrakAfganistan gibi ülkelerde yaşanan savaşları yerinden izlemiştir. En çok Filistin üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çekmektedir. Filistin-İsrail, Lübnan-İsrail çatışmalarını ve İkinci İntifadayı bölgede takip etmiştir. Turan, El CezireBBC Arapça, Russia Al Youm gibi Arapça yayın yapan uluslararası kanalların Türkiyeyeilişkin açık oturumlarına siyasi yorumcu olarak katılmıştır. Kanal 7'den TRT'ye transfer olan Turan, Türkiyeden Arap ülkelerine Arapça yayın yapan TRT et Turkiyye'nin genel yayın koordinatörü görevine getirilmiştir. Önde gelen Arap yazarlardan Fehmi Huveydi, Mısır'ın başkenti Kahire'de eğitim gören Turan'ın çok iyi Arapça bildiğini söylemektedir. 2007’den bu yana Cumhurbaşkanı Danışmanı olarak görev sürdürmekle birlikte, TÜRK Telekom Yönetim Kurulu Üyeliği görevi yapmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır. Eserleri ise; Kudüs / Tarihin Kalbi (2004) * Coğrafyalar Gezdi Yüreğim (2006) * Bilimler Tarihçisi Fuat Sezgin (2010) Dışsal Bağlantılar * Araplarla yüz yüze ana dilde iletişim * TRT Arapça Araplara Türk propagandası mı? * Propaganda kanalı olmayacağız * Bu Farklı Bir Gazeteci: Sefer Turan * Takdir hislerimle
Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz