Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Göksun İlçesi Mehmet Bey Mahellesi'nde Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapımı tamamlanan kaptaj çalışmalarını yerinde inceleyerek bilgiler aldı.

Göksun’un içme suyunu sağlayan kaptajda açıklamalarda bulunan Başkan Erkoç, Büyükşehir’in her yerde olduğunu söyledi. Göksun’u 100 yıllık içmesuyuna kavuşturduklarına işaret eden Başkan Erkoç: “Göksun ilçemizin içmesuyu burada gördüğünüz kaynaktan sağlanmaktaydı. Ancak her kış gelmesiyle yağmur suları buraya karışır ve şebekelere su vermekte zorluk yaşanırdı. Biz göreve gelmeden önce Büyükşehir’in her yerde olacağı sözünü vermiştik. Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaremiz burada yaptığı kaptaj çalışmalarıyla bu kaynağı koruma altına aldı ve aynı zamanda Göksun ve bağlı mahallelerine daha kaliteli ve 100 yıl yetecek içmesuyu sağlandı. Büyükşehir Belediyesi olarak göreve gelmeden önce ne söz vermişsek hepsini tek tek yerine getiriyoruz. Bu kaptaj tesislerimizin Göksunlu hemşehrilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Çalışmaları kısa sürede tamamlayan arkadaşlarımızı da kutluyorum” dedi.

GÖKSUN İÇME SUYUNA KAVUŞTU
Başkan Erkoç'tan sonra konuşan Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın da bu kaptaj ile sel sularının içmesuyuna karışmadığına dikkat çekerek: “Dere yatağında açıkta olan ve her türlü güvenlik riski bulunan Mehmet Bey Kaynaklarına, modern kaptaj tesisleri yapılarak sel sularının içmesuyu kaynağımıza karışmasına engel olunmuştur. Göksunumuzda 8 mahalle ile birlikte Taşaoluk, Mehmetbey ve Çağlayan Mahallelerimizin içmesuyu buradan karşılanacaktır. Başkanımızın da belirttiği gibi 100 yıllık içmesuyumuzu buradan karşılayacağız. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç olmak üzere KASKİ Genel Müdürlüğümüze ve tüm çalışanlarına Göksun Halkım adına teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

MODERN KAPTAJLAR YAPILDI
Kaptajla alakalı bilgi veren KASKİ Genel Müdürü Mustafa Altunok ise yaptığı açıklamada içmesuyu kaynaklarına iki adet modern kaptaj yapıldığını ifade ederek; “Çalışmalardan önce hiçbir güvenlik önlemi olmayan ve dere yatağından direk olarak içme suyu borularına alınan suya, yağmur ve sel sularının karışma tehlikesi olması ve 2015 yılı ağustos ayında meydana gelen lokal yağışlarda da bu durumun yaşanmış olması sebebiyle Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatih Mehmet Erkoç’un talimatlarıyla çalışmalar başlatılmış ve kısa bir süre içinde tamamlanmıştır. 1.500.000 TL bedelli projenin tamamlanmasının ardından hem suyun kalitesi ve güvenliği sağlanmış oldu hem de debisi 3 katına çıkarılmıştır. Proje kapsamında; 200 m3 hacimli 2 adet kaptaj, 1.500 m3 kazı, 6.000 m3 dolgu, 380 m uzunluğunda sedde ve taş tahkimat, 500 ile 1000 mm arasında değişen çaplarda 650 metre uzunluğunda boru döşemesi, 400 m himaye çiti yapılarak kaynaktan Göksun ilçemize kaliteli ve kesintisiz içmesuyu verilmiştir” bilgisini verdi.

İÇME SUYU PROBLEMİ ÇÖZÜLDÜ
Taşoluk Mahalle Muhtarı Ramazan Gül, Taşoluk Mahallesi'nin 100 yıldır içme suyu problemi olduğunu ifade etti. Daha önceki belediyeler döneminde içme suyu probleminin çözülmeye çalıştığını belirten Gül şöyle dedi: "Daha önceki belediyeler döneminde bu problemin kuyu suyu açılarak kuyular çözülmeye çalışıldı. Ancak aşağıda ki suyun rezervinin düşük olması kalitesiz olması sebebiyle mahallemiz yoğun bir su sıkıntısı yaşıyordu. Geçtiğimiz yaz döneminde tek kuyuya düştü üç kuyumuz vardı bizim. Tek kuyu 90 metre aşağıdan su çekiyorduk saniye de 1,5 litre kadar su çıkıyordu. Mahallemizin nüfusu bin 328 yaz aylarında bu 5 bin kişiye kadar yükseliyor. 5 bin kişiye biz iki günde 3 saat su vererek idare etmeye çalışıyorduk. Büyükşehir Belediye Başkanımız sağolsun burda ki Mehmet Bey gözünden bize su vermesi talimatını verdi. Taşoluk mahallemiz Mehmet Bey gözünden yaklaşık 23 km mesafe uzaklıkta burdan 220'lik irsaliye boru hattıyla taşoluk mahallemize suyu taşıdılar."

"BERRAK BİR SUYA KAVUŞTUK"
Esnaflık yapan Ümit Satıcı ise şu ifadelere yer verdi: "Suyun önceki halini tel örgüyle durmuş her tarafı açık bir şekilde sağlığa elverişli olmayan bir şekilde idi. Afat şeklinde olan bir selle gelen sıkıntıdan dolayı Büyükşehir belediye başkanımızın büyük gayreti, ilçe belediye başkanımızın hüsnüyetiyle beraber en güzel şekilde bir asıra itecek şekilde en azından sağlık sıhat yönden ve her açıdan insanların korkusuz, çekinmeden içebileceği berrak bir suya kavuştuk. Emin bir yer şekilde içiyoruz sağlık için herkes gelip görebilir bakabilir Mehmet Bey dediğimiz yer şuan heralde -10, -15 lerdedir. Göksunumuz içine yetmeyen herkesin evinde hiddofor takılıyken şuan çevre mahalle kasabalara dahil bol bol su veriyoruz. Gayet güzel bir şekilde herkes faydalana biliyor. Bütün emeğe geçenlere Allah razı olsun teşekkür ediyoruz."
Göksun Mehmetbey’deki kaptaj tesislerinin incelenmesinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın’ı makamında ziyaret etti.
Haber: Mücahit Dalkara

Editör: Mahmut Beyaz