Kahramanmaraş'ın 4. Organize Sanayi yatırımı olan Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi iki yılda hayat bularak kent ekonomisini ikiye katlayacak ve 10 bin kişiye istihdam sağlayacak.

 

Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer ev sahipliğinde yapılan Kahramanmaraş Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi basın bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Güvençer iki yılda hayat bulacak dev projenin kent Kahramanmaraş ekonomisini ikiye katlayacağını 10 bin insanada iş kapısı olacağını söyledi.

 

DEV PROJE İKİ YILDA HAYAT BULACAK

 

Kahramanmaraş Valiliği tarafından 2013'ün Şubat ayında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na başvurulan dev proje iki yılda hayat bulacak ve kent ekonomisine katkı sağlayacak. Yer seçimi komisyonu tarafından önerilen alan 9.12.2014 tarihinde Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığınca Kahramanmaraş Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin yeri olarak uygun bulundu. Kahramanmaraş Valiliği yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasının iştiraki ile Kahramanmaraş Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluşu 11.05.2015 tarihinde tamamlandı.

 

TOMSUKLUYA ORGANİZE SANAYİ

 

Proje hakkında bilgiler veren Vali Güvençer, Yapılacak olan organize sanayinin Dulkadiroğlu İlçesine bağlı Çınarlı, Çiğli ve Yeniyurt mahalleleri arasında kalan ve halk arasında Tomsuklu olarak anılan mevkide olacağını belirtti. Sorunlara hiç bir zaman takınılmayacağını belirten Güvençer, Ortaya çıkan tüm sorunların üstesinden gelerek hedefe odaklanacaklarını söyledi. Konuşmasının devamında Güvençer şöyle dedi:

Kararlı ve istikrarlı bir şekilde hep birlikte Türkiye Cumhuriyeti Devleri olarak bize yakışan hedefe yürüyeceğiz. Sorunlara takılmayacağız, hedeflerimize odaklanacağız. Hedeflerimize varmak için yürüyeceğiz. Sorunları her halükarda bu yürüyüş içerisinde mutlaka çözeceğiz. Kahramanmaraş Türkiye'nin bir parçası olarak Türkiye'nin büyümesinde kanun yürüyüşü içerisinde bu yürüyüşün en önemli olanlarından bir tanesidir Kahramanmaraş Özellikle son 20 yılda Kahramanmaraş Türkiye'nin gösterdiği büyüme hızını bir kaç kat katlayarak büyüyor. Geçtiğimiz yıllara bakıldığı zaman bugünki niyetlerimize, kararlılığımıza, potansiyelimize baktığımızda önümüzde ki 10 yıldada Kahramanmaraş'ın aynı ivmeyi göstererek Türkiye ile birlikte ama Türkiye'den daha büyük bir ilerleme kat sayısı ile ilerleyeceğini göreceğiz. Hem tespitimiz, temennimiz, duamız ve bu konuda ki irademiz budur.”

 

KAHRAMANMARAŞ OLMASAYDI...

 

Öncilikli konuların çok iyi tespit edilmesi gerektiğinin altını çizen Güvençer, “Ne küçülterek, ne de abartarak rasyonel verilere dayalı biz kimiz potansiyelimiz ne ve bu potansiyel çerçevesinde neleri nasıl hangi zaman diliminde yapabiliriz planlaması içerisinde olmalıyız. Hem merkezi kamu kurumlarımız hem yerel müesseselerimiz stratejik planlamala sahiptir. Planlamaların yanı sıra bu planlamalar çerçevesinde bizlere somut adımlar atmak düşüyor” dedi. “Eğer Kahramanmaraş olmasa idi tekstil sanayinde Türkiye'nin gücü yüzde 35 az olacaktı” diyen Güvençer, şöyle dedi: Kahramanmaraş olmaksızın Türkiye'de tamamlanmış bir dokuma örme kumaş sanayinden bahsedemeyecektik. Kahramanmaraş olmaksızın Türkiye'de ip sanayiinden bahsetmek müşkül olacaktı. Kahramanmaraş olmaksızın metal mutfak eşyası Türkiye üretimini zikretmek zor olacaktı. Kahramanmaraş sahip olduğu enerji ve bu enerjinin yarattığı gücün ötesinde Türkiye toplam enerji üretiminin yüzde 8'ini üretiyor. Kağıt üretiminin yüzde 20'sinde çimento üretiminin yaklaşık yüzde 10'unda imajını her zaman zorlayan bu kentte tam 869 tane irili ufaklı fabrika var bu sektörlerde.

Bu 869 fabrikada bayanlarda dahil olmak üzere 80 bin fabrika çalışanı var. Emektar, emekçi insanımız var. Elbistan ve Türkoğlu ilçelerimizde kurulan organize sanayi bölgelerimizde bir taraftan alt yapı çalışmaları tamamlanmak üzere bir taraftan tahsis ve Türkoğlu'ndan başlayarak artık sanayi kuruluşlarıın fabrikalarını yapısal olarak yerlerine alması sürecide başladı.

 

İLK ADIMLAR ATILDI

 

Bir taraftan sanayide gelişme hedefi öte yandan tarım topraklarımızı, orman taopraklarını, meraları çevremizi koruma çabamız içerisinde zorunlu olarak sanayide olan gelişimini durmaksızın devam ettirmek mecburiyetinde olan Kahramanmaraş'ı da sanayi yatırımları için alt yapısıda mümkünse tamamlanmış yeni yatırım alanlarına ihtiyaç var idi bu ihtiyaç değerlendirilerek 2013 yılında Kahramanmaraş merkezinde bir ikinci ve Kahramanmaraş genelinde de dördüncü organize sanayi bölgesi yapılması için ilk adımlar atıldı. 2014 yılının sonunda bu organize sanayi bölgesinin yer seçimi tamamlandı. 2015 yılının mayıs ayında eski İl Özel İdaresi'nin yerine Kahramanmaraş Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı'nın (YİKOB) Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın ve Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası'nın ortaklığı ile Kahramanmaraş Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Tüzel kişiliği kazanıldı. Kurulduğu tarihten itibaren Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi müteşebbis heyeti toplantılarına başladı. Bugüne kadar 6 toplantı gerçekleştirdi. Yönetim kurulu oluşturdu. Yönetim kuruluda 17 kez toplandı ve birçok adımlar atıldı.

 

HARİTALAR ÇIKARILDI

 

Tekstil Organize sanayi bölgemiz çınarlı, çiğli, yeniyurt mahallelerimizin mülki sınırlarını kapsayan yaklaşık 500 hektarlık alanda halk dilinde tomsuklu olarak diye bilinen mevkide başlayacak. Yer seçimleri yapıldı. Haritalar çıkarıldı. Bakanlıkça onaylanmış kamu yararı kararı alındı. Kamulaştırma çalışmalarına müteşebbis heyetinin görevlendirdiği YİKOB'un marifeti ile başlandı. Taslakta olsa pastarizasyon planları çerçevesinde bu 500 hektarlık bölümün 344 hektarlık sanayi alanı kendi içerisinde 73 farklı byüklüklerde parsele ayrıldı. 73 parselden 62'si sanayi parseli olarak kullanılacak. Diğerleri sosyal, idari, ticari, sportif alanlar için kullanılacak. İnşallah hem kendimizin hem Türkiye'nin bugüne kadar geçirdiği tecrübelerden istifade sadece fabrikalardan değil onları destekleyen sosyal ticari alanlardan Kahramanmaraş'a da Türkiye'ye 2015'e 2016'ya yakışan bir organize sanayi bölgesine hep birlikte kavuşacağız.”

 

MEVCUT ORGANİZEDE 8 BİN KİŞİ VAR

 

Mevcut organize sanayi bölgesinde yaklaşık 8 bin işçi talıştığını belirten Güvençer konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yeni organize sanayi bölgemizde henüz tahsisler başlamadı. Kaç kişininde istihdam edileceğini bilemiyoruz. Direk doğrudan bu fabrikalarda en az 10 bin işçi çalışacak. Birinci organize sanayi bölgemizle kıyasladığımızda parsel hektarımız daha fazla. Modern üretim tesislerine kavuşacağımız için birinci organizede 8 bin derken ikinci organizede en az 10 bin çalışam olabileceğini öngörüyorum. Bu da Kahramanmaraş'ın hem istidamı için hem de yaratacağı katma değerleri için son derece önemlidir. Son müteşebbis toplantısında tahsis için ön talep toplamaya da karar verdik. Geçtiğimiz günlerde yerel gazetelerimiz web sitelerimiz diğer ilan vasıtalarımız aracılığıyla bu organize sanayi bölgesi parsellerini yatırımcılarımızın talebine açtık. Parsellerin gerek büyüklükleri gerek konumları itibariyle 4 ayrı kategoriye ayırdık. A,b,c,d olarak bu kategorileri adlandırdık. En küçük paselimiz 11 bin metrekare en büyük parselimiz 142 metrekaredir. Kurduğumuz Kahramanmaraş tekstil ihtisas organize sanayi bölgemizin birincil hedefi tekstil sektöründe dağınık olan mevcut yatırımlarımızla yeni yapılacak olan yatırımlarımızı bu bölgede toplamaktır.

ÖNCELİK TEKSTİL SEKTÖRÜMÜZDÜR

 

Söz konusu 500 hektarlık alanı yüzde 50'si kamu arazisidir. Kalan yüzde 50'si kamulaştırma gerektiriyor. Sahalarında kamulaştırma yapılacak mahallerimize teşekkürlerimi iletiyorum tüm Kahramanmaraşlı hemşerilerimizin burada ortaklığı olmakla birlikte mahallelerinin sınırlarını böyle bir bölgenin teşekkürünüde orada yaşayanların çok daha fazla katkısı olacak. Bugüne kadarda ciddi katkılarını gördük. Tebrik ediyorum mahallelerinin hemen yakınlarında son derece ciddi bir ekonomik dinayzme sahip olacak. Mahallelerinin hem doğrudan hem dolaylı gelişmesi ve bugüne kadar sahip olduğu ekonomik canlılığın çok üzerinde bir canlılığın sahip olması anlamına geliyor. 18 Ocak 2016 pazartesi günü sabahından itibaren müracatlar toplanmaya başlanacak. Müteşebbis heyetininin kararıyla 4 Mart 2016 mesai bitimi itibari ilede müracaatları sonlandırıp bir değerlendirme aşamasına geçmiş olacağız. Birinci organize sanayimizinde ilk kuruluş teşebbüsü 1976 yılıdır. Bütün organize sanayi bölgelerinde olduğu gibi tüzel kişilğin kazanılması, yönetim organlarının oluşturulması, yer seçimi, kamulaştırma çalışmaları, planlamalar, alt yapı çalışmaları 20 yıl sonra yapılmıştır. Ancak 2001 yılında bitirilip 2003 yılında da fabrikalar artık kendini göstermeye başlamıştır.

 

HEDEFLERİMİZDE ACELEMİZ VAR

 

4'üncü organize sanayi bölgemizde 2013 yılında fikir planına gelmiş ilk yazı ile süreç başlatılmış 2016 yılınında başındayız daha henüz 2 yıl bile geçmemiş ve talep kabul ettirme aşamasına geldik. Kamulaştırmalar başladı planlama çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu süratlilik, karar ve işbirliğiyle kısa süerede tamamlayacağız. Hedeflerimiz büyük acelemiz var. Hepimize hayırlı olsun. Şu anda sahip olduğumuz ekonomik değerimizi inşallah bu organize sanayi bölgesinin faaliyete geçmesiyle birlikte yaklaşık 2'ye katlayacağız. İnşallah en az 10 bin dolarlık yeni istihdam yaşatacağız, Kahramanmaraş, kahraman ismiyle, dondurmasıyla, biberiyle, şairleriyle bir istiklal şehri olmakla anıldığı kadar organize sanayininde dilediğimiz şekilde öne geçmesiyle bazı sanayi ürünlerinde de gerçek anlamda bir marka değeri taşımaya başlayacak” diye konuştu.

Toplantıya; Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdullah Çinkay katıldı. (MÜCAHİT DALKARA)

Editör: Mahmut Beyaz